Energetska saradnja Srbije i Mađarske važna za region Tanjug

Objavljeno: 10.02.2018. 19:24 Izmenjeno: 10.02.2018. 19:24

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i ministar za nacionalni razvoj Mađarske Mikloš Šestak ocenili su da je snažna energetska saradnja Srbije i Mađarske važna za ukupnu regionalnu energetsku stabilnost.

 

Dva ministra su se sastala u okviru zajedničke sednice dveju Vlada održane u Budimpešti i ocenili da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Ključni su projekti u oblasti gasa. Novi gasovodi su neophodni, a pre svega interkonekcije koje će međusobno povezati Mađarsku, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku, ali i izgradnja unutrašnjih gasno-transportnih sistema koji bi omogućili protok većih količina gasa iz pravca Bugarske, kroz Srbiju i Mađarsku, ka centralnoevropskim gasnim skladištima“, rekao je Antić.

On je dodao da će dva ministarstva pažljivo pratiti sve projekte i koordinirati međusobne aktivnosti.

Tokom susreta pozitivno je ocenjeno i potpisivanje Memoranduma koji može da dovede do spajanja HUPH-a i SEEPEX-a (mađarske i srpske berze električne energije) što je važan korak ka stvaranju regionalnog tržišta električne energije, dodaje se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana