Efendija:Strah sada moze da prestane;Vučić:Ja vam garantujem Tanjug

Objavljeno: 12.01.2022. 13:40 Izmenjeno: 14.01.2022. 00:30

„Od danas sav strah koji smo možda do sada ispoljavali i osećali zbog nemilih događaj, treba da prestane, jer je nakon lepih reči predsednika Vučića svim Bošnjacima da su sigurni u Srbiji i da su svoji na svome u Srbiji i delom to dokazao“, rekao je Eminagić okupljenima

foto Tanjug

 

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je  u Priboju i Hasan-aginu džamiju odakle je poručio građanima, Bošnjacima da mogu da budu sigurni na svojim ognjištima, dok je efendija Harun Eminagić istakao da strah Bošnjaka zbog nekih nemilih događaja u tom gradu od danas može da prestane.

Ne samo što je, kaže, došao među njih u Priboj, već je doneo i radosne vesti, na kojima su mu zahvalni – da su pravda i zakon jednaki za sve i da će vinovnici svih dosadašnjih incidenata, koji su pokušali da unesu nemire u multietničku sredinu, biti sankcionisani po zakonu i pravdi,

Eminagić je dodao da nije slučajno danas u Priboju, 12. januara, jer ulica u tom gradu kojom je došao nosi upravo ime po tom datumu, kada se Priboj, kaže, rešio fašizma.

„Vi ste danas došli da te ostatke fašizma oterate iz Priboja“, rekao je Eminagić.

Dodao je da je drugi muštuluk to što je Vučić naložio lokalnoj samoupravo da ažurira 30-ogodišnje pitanje oko lokacije za dzamiju.

„Nadam se da će se to rešiti i da će Vučić doći na postavljanje kamema temeljca. Nama Bošnjacima je mesto u Priboju“, rekao je Eminagić.

Vučić se nadovezao na njegove reči, konstatujući da se olako upotrebljava reč fašizam, ali da je svakako radostan ako se Bošnjaci osećaju sigurno.

„Ja vam garantujem da vas niko neće dirati, ko god bi pomislio da vas dira, na bilo koji način, samo zato što ste Bošnjaci. Imaće posla sa državnom silom i snagom. Osećajte se sigurno na svom ognjištu i u svojim kućama, bez obzira na vašu veru“, rekao je Vučić.

Dodao je da je ponosan da to što se radi sve da se obezbedi normalan život svih u Priboju, podsetivši da je prošli put kada je posetio taj grad otvorio fabriku koja zapošljava i Srbe i Bošnjake, na poziv upravo Bošnjaka.

Dodao je i da Bošnjaci ne moraju da govore da su manjina, jer, kako je rekao, svi smo isti, jednako pravo imaju kao i svi.

„Imamo planove, da se Priboj, koji je bio dolina gladi, vrati na mapu gradova koji nemaju problem sa nezaposlenošhcu“, rekao je Vučić.

Dodao je da može da razume njihov strah, da se „stavi u njihove cipele“.

„Molim vas da nam oprostite kada pogrešimo, a ja ću dati sve od sebe da i mi oprostimo kada neki iz vaše vere pogreše. Ako to učinimo, uspećemo da sacuvamo mir i apsolutnu bezbednost za vašu decu i buduće generacije“, rekao je Vučić.

Muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevludin Dudić zahvalio je Vučiću koji je odgovorio na sva pitanja danas.

„Prvi ste predsednik koji je došao u džamiju, iz poštovanja prema Bošnjacima. To govori da ste domaćin, a domaćin ne beži od problema, već ih rešava u svojoj kući. Mi želimo da ih rešavamo sa domaćinom države u kojoj živimo“, rekao je Dudić.

Inače, Hasan-agina džamija u starom Priboju je najveća je džamija u pribojskom kraju.

Sagradio ju je pribojski muselim (upravnik) Hasan-aga, sin Mustafin, oko 1758. Godine, čije ime nosi.

Tokom svog postojanja, Hasan-agina džamija je dva puta gorela i bila obnavljana, a u dvorištu su očuvani nišani od kojih najstariji, kako se pretpostavlja, pripada samom Hasan-agi, a ostali njegovim potomcima.

 

U Priboju mnogo vise primera dobrih odnosa nego incidenata

Tokom razgovora predsednika Aleksandra Vučića sa građanima Priboja, gde je došao zbog podizanja međunacionalnih tenzija, tokom novogodišnjih praznika, konstatovano je, između ostalog, da su incidenti dešavaju istovremeno vreme kada raste standard i kada je pokrenuta industrijalizacije ovog grada i istaknuto da u Priboju ima mnogo više primera dobrih odnosa pravoslavnih i muslimana, Srba i Bošnjaka, nego međunacionalnih incidenata.

Protojerej stavrofor i arhijerejski namesnik pribojski Makro Papić je ocenio da današnje sabranje ima lekovito dejstvo jer je pružena mogućnost da se iz Priboja pošalje poruka mira.

Naveo je da su uoči Nove godine, ne očekujući bilo kakve incidente, čistim srcem i namerom, bez kalkulacije, pomogli par muslimanskih porodica onoliko koliko je crkva bila u mogućnosti.

Prilikom određevinja te pomoći, kazao je, nije se gledalo ko se kako zove i kojem se Bogu moli.

Jedan od prisutnih je u svom obraćanju rekao da preko 60 godina živi u Priboju i zadovoljan je, ističe, kako u ovom gradu živi običan čovek.

Na pitanje predsednika šta se dogodilo pa se tokom Nove godine u ovom gradu dogodilo više tuča nego u proteklih godinu dana, građanin je odgovorio da ni sam ne može da veruje šta se događa, ali da misli da su lokalne institucije malo zakasnile u prventivnom delovanju i suzbijanju incidenata u korenu.

Primetio je i da je osnov da se takve situacije preduprede vaspitanje u porodici, jer, kako je naveo, osnov islama i pravoslavlja je zajedništvo.

Svi se, kazao je, sećaju kada je Priboj bio na dnu, a sada su, ističe, počele da se dešavaju pozitivne stvari za šta zahvalnost ide predsedniku Vučiću.

Član stranke pravde i pomirenja i direktor jedne firme rekao je predsedniku da njegova fabrika izvozi u EU proizvode u vrednosti od pet miliona evra i da su među zaposlenima i ljudi koji dolaze iz Prijepolja da tu rade, a jedan član Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, koji se predstavio kao Miralem, rekao je da je Priboj i okolina idealno mesto za razvoj turizma.

„Pored industrije, po čemu je Priboj poznat, razvijamo turizam, imali smo podršku ministarstva Matićeve i ranije Ljajića, koji su nam omogućili da primamo goste“, rekao je.

Zahvaljujući predivnoj prirodi, posebno jezeru Priboj se, ističe, pretvara u ekonomsku zonu.

Konstatovao je da se incidenti dešavaju zbog povećanog standarda, jer građani više nemajuu probleme koje su imali ranije.

Na to je predsednik Vučić rekao da mu je neko već rekao da je rast standarda u Priboju doprineo da se građani opuste i razmišljau o drugim stvarima.

„Neko mi je već rekao da su se poslednji ekcesi desili zato što je pojačan standard, bolje se živi, a ranije su brinuli za posao…“, rekao je Vučić.

Miralem kaže da je Priboj miran grad u kojem nije bilo ekcesa.

„Ja sam predstavnik manjine u ovom gradu, ali se nikada tako nisam osećao i bio sam većina uvek kada iznesem dobar predlog, koji vlast prihvati“, rekao je i istakao je da je najvažnije da radimo i stvaramo.

Predsednik, koji je bio u žurbi zbog drugih obaveza, rekao je da je danas u Priboju trostruko više odgovarao na pitanja Bošnjaka nego Srba, ali da ga, kako je kazao, to ne interesuje i da su za njega svi građani isti i imaju ista prava.

 

Vučić: Nikad neću dozvoliti zabranu nošenja hidžaba

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je  u razgovoru sa Bošnjacima u Priboju da nikad neće dozvoliti da se u Srbiji zabrani nošenje hidžaba (vela ili marame koju nose žene islamske veroispovesti).

Žiteljka Sjeverina Sakiba je predsedniku rekla, nadovezujući se na to što je on prethodno kazao da, iako bi ga cela Srbija slavila kada bi Bošnjacima rekao da moraju u Srbiji da skinu hidžab ili feredžu, da to neće da radi, da je ponosna po tom pitanju na Srbiju i Beograd.

„Moja ćerka je završila islamski fakultet, ubrađena je i kaže da je ponosna na Srbiju jer četiri godine živi u Beogradu i nikada nije imala nijedan jedini problem. Njene drugarice i prijatelji su i Bošnjaci i pravoslavci i ja sam ponosna na Beograd i Srbiju“, rekla je ona.

Takođe, istakla je da je uverena da Srbija na čelu sa Vučićem nikada neće dozvoliti da se dogodi bilo kakva zabrana nošenja hidžaba.

Predsednik je rekao da je veoma srećan što to čuje i daje zbog toga ponosan.

„Ja vam to sa sigurnošću garantujem. To se neće desiti i to vam garantujem čime god hoćete, ne samo svojom rečju i svom državnom snagom“, poručio je Vučić.

Sakiga je na to uzvratila da mu od srca želi zdravlje, kao i da će sve ostalo samo doći.

Prethodno je se predsedniku efendija Omer Hodžića iz Sjeverina požalio da su njegova supruga i kćerka imale neprijatnost u jednom ugostiteljskom objektu zbog toga što su ušle u hodžabu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana