Džodić: Za 30 odsto se može smanjiti obolevanje od raka Tanjug

Objavljeno: 19.01.2018. 09:30 Izmenjeno: 19.01.2018. 09:30

Jednostavnim i jeftinim merama može se smanjiti za 30 odsto broj obolelih od raka, a to su eliminacija pušenje, alkoholizma, smanjenje gojaznosti, šetnja, ne izlaganje kože suncu i solarijumu, kaže prof. Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju Srbije.

U Srbiji godišnje od raka oboli oko 36.000 ljudi, a više od 20.000 života rak odnese, te Ministarstvo zdravlja i RTS danas pokreću kampanju „Rak je izlečiv“ koja će trajati narednioh godinu dana.

Džodić kaže da je osim primarne prevencije – uvođenje zdravih stilova života, neophodna i sekundarna prevencija, a to su razni skrining programi koji su uvedeni, a to je mamografija, pregled na rak debelog creva , grlića materice.

„Poslednjih četiri godine puno toga je urađeno u infrastrukturi što se tiče onkologije. Onkologija više nije siroče srpske medicine. Napravljen je predmet Klinička onkologija za studente šeste godina Medicinskog fakulteta. Radioterapija je značajno popravljena“, rekao je Džodić za RTS.

Upitan koliko pacijenata trenutno čeka u Institutu za onkologiju on je rekao da na hirurgiju čeka 607 pacijenata, ali su na posebnoj prioritetnoj listi oni sa zloćudnim tumorima, na radioterapiju čeka 300 pacijenata, na sistemsko lečenje oko 130 pacijenata.

Džodić je dodao da će sa tri nove radioterapijske mašine koje treba da stignu u Institut neće biti lista čekanja na zračenje, a Institut više neće morati da zrači pacijente u tri smene.

On je dodao da je urađen nacionalni plan borbe protiv raka koji je urađen po francuskom modelu, koji je najbolji u Evropi, i koji podrazumeva da svi – od predsednika države do svakog građanina svi treba da brinu o hroničnoj nezaraznoj bolesti, jer svako može da promeni neslavna statistika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana