Dva projekta EU za podsticaj zapošljavanja u Srbiji Tanjug

Objavljeno: 21.09.2018. 11:39 Izmenjeno: 21.09.2018. 11:39

EU je opredelila 6, 3 miliona evra za sprovođenje dva projekta čiji je cilj podrška politici zapošljavanja u Srbiji.

 

Na predstavljuju projekata u Skupštini Srbije šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da je evidentno da srpska ekonomija raste i da se nezaposlenost smanjuje, i da ima prostora da se takav trend i nastavi.

Projekat podrzumeva dve komponente, rekao je on precizirajući da se prva odnosi na izgradnju kapaciteta Ministarstva rada i Nacionalne službe za zapošljavanje kako bi se ostvarila bolja politika zapošljavanja.

Za te namene EU opredelila je 1, 8 miliona evra.

Druga komponenta od 4, 5 miliona evra odnosi se na primenu aktivnih politika zapošljavanja kako bi se omgućio ulazak na tržiste rada onima koji imaju manji nivo obrazovanja,veština i kvalifikacija.

“Usmereni smo ka dugoročnijim rešenjima koja će pomoći Srbiji da dugoročno odgovori na zahteve tržista rada”, rekao je Fabrici.

Cilj je da se omoguće obuke i uskladi ponuda i tražnja.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorjević rekao je da je cilj da Srbija smanji nezaposlenost i da je ona sad na nivou oko 12 odsto, znatno manje nego prethodnih godina.

“Zelimo da Srbija bude zemlja u kojoj neće biti nezaposlenih”, naglasio je on i dodao da se očekuje da će imajući u vidu sve ono što Vlada Srbije čini na tom planu, ali i uz pomoć ovakvih projekata nezaposlenost ove i iduće godine pasti na jednocifren broj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana