Dva operska koncerta Narodnog pozorišta u nedelju Tanjug

Objavljeno: 09.04.2021. 11:24 Izmenjeno: 09.04.2021. 11:24

Narodno pozorište u Beogradu će u nedelju 11. aprila predstaviti dva koncerta direkcije Opere i to u matine terminu od 12 časova Scene iz čuvenih opera polaznika Operskog studija, dok je gala veče predviđeno za arije “V“iši D“arte” (Živeh od umetnosti).

Polaznici Operskog studija “Borislav Popović” će izvesti arije i duete iz opera “Kapuleti i Monteki”, “Rigoleto”, “Karmen”, “Norma”,”Boemi” i “Evgenije Onjegin”.

U režiji Ivane Dragutinović Maričić u ovom spektaklu učestvuju Katarina Radovanović, Nevena Ðoković, Ermin Ašćerić, Isidora Stevanović, Milica Damjanac, Iskra Sretović, Jana Cvetković, Marija Jelić, Maja Pavković, uz klavirsku saradnju Milivoja Veljića i Teodore Jevtić.

Gosti koncerta su solistkinja Opere Nataša Rašić i student Fakulteta muzičkih umetnosti Milan Obrenović.

Umetničko rukovodstvo operskog studija čine Sanja Kerkez i Jadranka Jovanović, vokalni pedagozi, Ivana Dragutinović Maričić – reditelj, Andreja Maričić, glumac i saradnik za scenski pokret i govor, kao i Ðorđe Pavlović, dirigent.

Operski studio se prvi put pojavljuje u Narodnom pozorištu sredinom prošlog veka pod vođstvom maestra Oskara Danona, kasnije dirigenta Bogdana Babića i reditelja Mladena Sabljića.

Posle duže pauze operski studio je ponovo aktiviran 70-tih godina sa studentima Muzičke akademije i mladim članovima operskog hora, pod umetničkim vođstvom reditelja Slobodana Turlakova i maestra Predraga Miloševića, uz muzičku (klavirsku) saradnju Aleksandra Kolarevića.

U znak sećanja na istaknutog reditelja Opere Borislava Popovića operski studio od 30. marta 2009. godine nosi njegovo ime.

Kroz Operski studio Narodnog pozorišta prošle su mnoge generacije, a neki od njih su stekli ime priznatih umetnika u zemlji i inostranstvu.

Veče arija i dueta iz Verdijevih opera, pod nazivom “V“iši D“arte” (Živeh od umetnosti) u izvođenju solista, hora i orkestra Opere Narodnog pozorišta u Beogradu na porogramu je od 19 sati, pod dirigentskom palicom Dejana Savića i Zorice Mitev Vojnović,

Režija je ponovo poverena Ivani Dragutinović Maričić, a nastupiće Snežana Savičić Sekulić, Nataša Jović Trivić, Jasmina Trumbetaš Petrović, Sanja Kerkez, Dejan Maksimović, Dušan Plazinić, Janko Sinadinović, Željka Zđelar, Nevena Bridžen, Dragutin Matić, članovi hora i orkestra Opere.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana