Ðurić: Sistematsko nasilje nad Srbima na KiM Tanjug

Objavljeno: 31.05.2018. 13:10 Izmenjeno: 01.06.2018. 11:36

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić istakao je, povodom brojnih incidenata nad srpskim narodnom u južnoj srpskoj pokrajini, da je poslednji trenutak da međunarodna zajednica ispuni svoje obaveze i zaštiti nedužnu nejač od sistematskog nasilja.Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Ðurić je na konferenciji za novinare naglasio da smo suočeni sa nizom incidenata protiv srpskog naroda, što predstavlja opasno ugrožavanje stabilnosti i opstanak srpske zajednice na KiM.

Samo u maju zabeležen je veliki broj incidenata, naveo je Ðurić prenevši brojne primere sistematskog nasilja nad Srbima.

Ukazao je na krađu stoke porodicama koje žive od stočarstva, kamenovanje medicinskih ustanova u srpskim sredinama, ali i slučaj kamenovanja povratnika koji su u 28.maja u selu Petrič došli da proslave praznik Svete Trojice, ali i poslednji slučaj, od sinoć, gde su Albanci napali Srbe i naneli povrede čak petomesečnoj bebi.

Kao poslednju informaciju koju je dobio preneo je da je našem reditelju i autoru koji se bavi pitanjem srpskog nasledna na KiM, Borisu Malagurskom, koji je trebalo da prisustvuje projekciji svog filma, uručena zabrana ulaska u pokrajinu.

„Srbija postavlja pitanje međunarodnoj zajednici šta je to što je potrebno da se desi da dođe do organizovane reakcije hiljade predstavnika međunarodnih misija koje imaju jasan mandat, nalog i misiju da spreče ovakve događaje i kampanju nasilja, koja je očiglendo sistematska, i direktna posledica političke negativne klime koju separatisti stvaraju naspram srpskog stanovništva“, kazao je Ðurić.

On je istakao da Beograd zahteva ne samo od Kfora, UNMIK-a i Euleksa već i najuticajnijih evropskih i svetskih država, da učine što je njihova odgovornost a to je da se na KiM osigura mir za sve građane.

„Ćutanje u situaciji da imamo dokazanu i nedvosmislenu akciju sa ciljem zastrašivanja je isto što i saučesništvo. Za ovo nasilje nema nikakvog opravdanja“, proučio je direktor Kancelarije za KiM.

Ukazao je na činjenicu da izjave najviših zvaničnika u Prišine, koji su prethodnih dana ponavljale, kako se protive postizanju kompromisa i dogovora, koji bi podrazumevao da obe strane zadovolje svoje interese, zajedno s ovim nasiljem, koje nema osudu Prištine i reakcije na terenu, predstavlja ozbiljan korak nazad u procesu normalizacije odnosa.

„Onaj ko misli da sa Srbijom može da razgovara sa batinom u ruci pogrešno procenjuje situaciju na terenu, kao i oni koji misle da će Srbija prihvatiti da se ovakve stvari guraju pod tepih“, podvukao je Ðurić.

Zaštitićemo Trepču, radnici da ne brinu

Marko Ðurić izjavio je danas da će Srbija zaštiti Trepču i da radnici nemaju razloga da brinu za egzistenciju.

„Onaj ko dira u Trepču udara na temelje egzistencije srpskog naroda na Kosovu i Metohiju“, rekao je Ðurić na konferenciji za novinare.

On je poručio da će država Srbija, kao što je u prethodnom periodu štitila Trepču, tako reagovati svaki put kada se nađe pred izazovom da se otima srpska imovina na KiM.

Kako je rekao, i prethodni put, Srbija je širokom međunarodnom akcijom sprečila pokušaj otimanja Trepče, kao i ski centar Brezovice.

„Srbija će nastaviti sa trudom i naporom, a radnici Trepče nemaju razloga da brinu za svoju egzistenciju“, zaključio je Ðurić.

Nema najava o nastavku dijaloga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da nema najava o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, a da je Beograd spreman da razgovara, ali na ozbiljan način.

Ako bude najava, kaže Ðurić, bićemo spremni da razgovaramo, ali na ozbiljan način i sa ljudima koji su spremni da sprovode sporazume.

„A ne sa onima koji se javno rugaju svakom obliku dogovaranja i sporazumima koje su sami postigli“, rekao je Ðurić novinarima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana