Dujanović:Zaustavljeno curenje amonijačne vode u Pančevu,utvrđuju se činjenice tanjug

Objavljeno: 13.01.2023. 10:09 Izmenjeno: 15.01.2023. 12:03

. Auto-cisterna je bila parkirana pored industrijskog koloseka koji nije javna pruga već industrijski kolosek koji pripada Azotari Pančevo.

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović rekao je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije u Pančevu zaustavili curenje amonijačne vode koja je sinoć iscurela iz kamiona cisterne parkirane u pančevačkom naselju Topola i da policija obezbeđuje mesto akcidenta. On je u izjavi za Tanjug dodao da su republička i pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine noćas izašle na teren i da se utvrđuju sve činjenice ovog incidenta, kao i da Zavod za javno zdravlje Pančevo utvrđuje kolike su količine amonijačne vode iscurele i kakvo je trenutno stanje životne sredine u tom delu Pančeva. Dujanović je potvrdio da se 10 građana Topole javilo lokalnoj Opštoj bolnici sa disajnim tegobama, ali je naglasio da niko nije teže povređen. Naveo je da je sreća u ovom akcidentu to što amonijačna voda sadrži niže koncentracije amonijaka. Cisterna je sa parkinga kompanije „Saga“ u Topoli trebalo da nastavi put do fabrike cementa u Popovcu, kojoj je amonijačna voda bila namenjena, rekao je Dujanović. U naselju Topola kod južne industrijske zone u Pančevu sinoć oko 22.45 došlo je do curenja amonijaka iz auto-cisterne. Auto-cisterna je bila parkirana pored industrijskog koloseka koji nije javna pruga već industrijski kolosek koji pripada Azotari Pančevo.

Dodao je da je Grad Pančevo angažovao Zavod za javno zdravlje Pančevo da obavi sva potrebna merenja, tako da se očekuju i ti rezultati. „U pitanju je amonijačna voda, što je mnogo blaže nego amonijak, ali za sada nemamo informaciju o tome koliko je toga iscurelo. Očekujemo zvanične rezultate Zavoda za javno zdravlje Pančevo“, rekao je Dujanović. On je objasnio da je do curenja došlo zbog problema na nekim ventilima na kamionu cisterni, ali da je od inspektiora za zaštitu životne sredine obavešten da curenja više nema, jer su pripadnici MUP-a to zaustavili. Dujanović je dodao kako je cisterna bila parkirana na parkingu kompanije „Saga“ i da je bilo planirano da nastavi put do cementare u Popovcu, koja amonijačnu vodu koristi u svojoj proizvodnji. Naveo je da inspektori na terenu utvrđuju odakle je krenuo transport, kako je cisterna završila na parkingu „Sage“ u naselju Topola i gde nastavlja dalje, a podaci će biti poznati u toku dana. Dujanović je potvrdio da se ukupno 10 građana Topole javilo lokalnoj Opštoj bolnici sa respiratornim tegobama, ali de ti građani nisu teže ugroženi. U naselju Topola kod južne industrijske zone u Pančevu sinoć oko 22.45 došlo je do curenja amonijaka iz auto-cisterne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana