Dualno obrazovanje i na fakultetima: Za učenje u kompanijama pola plate Tanjug

Objavljeno: 26.05.2019. 18:27 Izmenjeno: 28.05.2019. 14:00

Učenje kroz rad biće moguće i na fakultetima, predviđeno je Nacrtom zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju Ministarstva prosvete.

Plan je da akademci imaju u proseku 450 časova aktivne nastave godišnje i 450 sati učenja kroz rad u kompanijama. Studenti će primati naknadu za učenje kroz rad u visini od najmanje 50 odsto osnovne zarade zaposlenog koji radi na istim ili sličnim poslovima, u skladu sa zakonom.

Učenje kroz rad kod poslodavca nosi određeni broj ESPB bodova.

„Studenti će pre nego što upišu fakultet morati da odluče da li hoće dualno obazovanje ili standardne studije, a fakulteti mogu da propisima regulišu da se student koji se odlučio za dualno vrati na standardni način studiranja i obrnuto – da onaj ko se odlučio za standardno studiranje pređe na dualno“, rekla je Tanjugu pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić.

Dualnio model studiranja je, naglašava ona, zahtevniji i teži, ali je i perspektivniji.

Studenti koji završe studije po dualnom modelu, s obzirom na praktično iskustvo, značajno povećavaju svoju konkurentnost na tržištu rada i imaće veće šanse za zapošljavanje kod poslodavaca kod kojih su obavili učenje kroz rad ali i kod drugih poslodavaca.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana