Dr Orlić sa ambasadorom Meksika: U odbrani principa međunarodnog prava smo na istoj strani studio b

Objavljeno: 05.10.2022. 17:45 Izmenjeno: 05.10.2022. 17:45

Govoreći o međuparlamentarnoj saradnji, dr Orlić je izrazio veliko zadovoljstvo što će i tokom novog saziva biti formirana Poslanička grupa prijateljstva sa Sjedinjenim Meksičkim Državama.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se  sa ambasadorom Sjedinjenih Meksičkih Dražava u Republici Srbiji NJ. E. Karlosom Isaurom Feliksom Koronom. Kako je istakao, bilateralni odnosi dve države su tradicionalno dobri i prijateljski, a dodatno ih jača obostrano, snažno zalaganje za poštovanje međunarodnog prava. Dr Orlić je izrazio zahvalnost Meksiku zbog principijelnog i jasnog stava po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, kao i nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“. „Reč je o našem jasnom državnom stavu i suštinski principijelnom odnosu Srbije, što je i ceo svet imao priliku da čuje tokom istorijskog govora predsednika Aleksandra Vučića pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija. Nepoštovanje osnovnih principa međunarodnog prava znači udaranje u same temelje UN. Hvala što smo u odbrani tih principa na istoj strani“, poručio je predsednik Narodne skupštine.

Istakao je da, zahvaljujući upravo zalaganjima predsednika Vučića, većina država članica Ujedinjenih nacija danas podržava teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje. „Uz 18 javno povučenih priznanja lažne države, predsedniku Srbije predat je veći broj novih nota o otpriznavanju, a upravo tokom boravka u Njujorku i još jedna nova. To su važni rezultati“, poručio je dr Orlić, te zahvalio Meksiku i na podršci po pitanju apliciranja tzv. „Kosova“ za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Ambasador Feliks iskoristio je priliku da dr Orliću i lično čestita na izboru za predsednika Narodne skupštine i, u ime ambasade i Sjedinjenih Meksičkih Država, istakao podršku Srbiji po svim najvažnijim pitanjima. „Naše zemlje su se dugo borile za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a Meksiko se, kao i Srbija, snažno zalaže za poštovanje međunarodnog prava. Na temelju naše principijelne spoljne politike, zasnovane na našoj istoriji i punom poštovanju međunarodnog prava i na čvrstom prijateljstvu naših naroda, Meksiko je uvek izražavao svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije u pogledu Kosova i Metohije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Uveravam vas da je naša pozicija nepromenljiva“, rekao je ambasador.

Dr Orlić je podvukao da Srbija, uprkos pritiscima, neodgovornom i iracionalnom ponašanju Prištine, ostaje posvećena dijalogu. „Zvanični Beograd se snažno zalaže za očuvanje mira i stabilnosti, ujedno čuvajući svoje nacionalne i državne interese, i to vide svi u svetu“, poručio je predsednik Narodne skupštine.

Srbija je zainteresovana za saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, prvenstveno u ekonomiji, gde se nada povećanju ukupnog obima trgovinske razmene na još značajniji nivo. „Srbija je nedvosmisleno najbolje mesto za ulaganja u ovom delu Evrope, i uprkos svim problemima, očekujemo više od tri milijarde evra direktnih stranih investicija. Stoga pozdravljamo sve dosadašnje, i sa radošću dočekujemo buduće investicije iz vaše zemlje“, rekao je dr Orlić.

Ambasador Feliks je napomenuo da treba povećati trgovinsku razmenu i da Srbija može imati benefite od trgovinske pozicije Meksika u svetu. Potvrdio je da su odnosi dve zemlje odlični uprkos geografskoj udaljenosti, te da su bazirani na međusobnom poštovanju i razumevanju. „Meksiko i Srbija su uvek bili dobri prijatelji, računajte na našu podršku“, poručio je ambasador.

Govoreći o međuparlamentarnoj saradnji, dr Orlić je izrazio veliko zadovoljstvo što će i tokom novog saziva biti formirana Poslanička grupa prijateljstva sa Sjedinjenim Meksičkim Državama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana