Ðonović:Prosrpska opozicija u CG neprijatelj države Tanjug

Objavljeno: 06.09.2018. 13:08 Izmenjeno: 06.09.2018. 13:08

Nakon što je podgorička Pobjeda objavila da opozicioni Demokratski front (DF) planira da u narednom periodu fokus svog delovanja stavi na političko objedinjavanje Srba u regionu, pojedini plitičari i analitičari kažu da delovanja „tvrde prosrpske opozicije“ u Crnoj Gori „zlokobno podsećaju na događanja naroda 90-tih“ i da su oni, kao i da su oni „unutrašnji neprijatelji države“ .

 

„Aktuelni pokušaj homogenizacije služi svrsi pomoći rukovodstvu Srbije u teškim pregovorima o razgraničenju sa Kosovom“, ocenio je predsednik Liberalne partije Andrija Popović.

Sa druge strane, analitičar Ranko Ðonović kaže da je crnogorska opozicija „unutrašnji neprijatelj države“, jer stalno traži saveznike van Crne Gore kako bi se udružili da rade protiv nje.

„Iako su potpuno drugačiji geopolitički odnosi u regionu nego 90-ih godina prošlog veka, kada smo bili i deo zajedničke države, pojedina sinhronizovana delovanja naše tvrde prosrpske opozicije zlokobno podsećaju na tadašnja događanja naroda, u Hrvatskoj, BiH, Kosovu“, kaže Popović za Pobjedu.

Prema negovim rečima, pretpostavka je da aktuelni pokušaj homogenizacije služi svrsi pomoći rukovodstvu Srbije u teškim pregovorima o razgraničenju sa Kosovom.

„Crna Gora mora biti sposobna za rešavanje eventualne opasnosti, ne sme da potceni, ni zanemari aktuelna dešavanja u susedstvu. Prioritet je zaustavljanje još jedne instrumentalizovane podele u našem društvu u duhu povećane tolerancije, razumevanja i ukazivanja na sve moguće posledice po crnogorsku građansku državu i ponovnih pokušaja oživljavanja davno završenih procesa”, naveo je Popović, preneo portal RTCG.

Ðonović za Pobjedu kaže da predstavnici opozicije trenutno traže istomišljenike i podršku Rusije, Srbije, Republike Srpske, SPC.

Prema rečima Ðonovića, crnogorska opozicija po svemu što radi je velikosrpska.

“Svi oni protiv Crne Gore ponovo bi uzeli oružje, ali i protiv svih komšija, izuzev Srba”, naveo je i dodao da „sva njihova planska delovanja mogu da se razumeju bolje ako se krene od osnove njihovih političkih načela, a to su mržnja prema državi Crnoj Gori i svemu što nosi predznak crnogorsko nacija, kultura, jezik“.

Oni to ne kriju, dodao je, a kao njihov krajni cilj je naveo „nestanak svega crnogorskog i dok do njega dođu, bilo pričom ili terorističkim napadima, svakodnevno će nanositi štetu Crnoj Gori”.

Demokratski front (DF) će u narednom periodu fokus svog delovanja staviti na političko objedinjavanje svih Srba u regionu, dok će druge aktivnosti, poput priprema za eventualno organizovanje protesta, ostati u drugom planu, objavila je juče Pobjeda.

U tu svrhu, navedeno je, organizovana je serija sastanaka sa Srbima u regionu sa kojima je razgovarano o „okupljanju na jednoj nacionalnoj ideji“.

„Plan je da se Srbi iz regiona upoznaju sa položajem Srba koji je, ne samo u Crnoj Gori, veoma težak i delikatan. Kroz upoznavanje sa položajem Srba, ideja je da se u političkom smislu uspostavi saradnja sa Srbima iz regiona na svim nivoima“, navela je Pobjeda pozivajući se na saopštenje iz DF-a.

Demokratski front je ranije u svojim javnim nastupima isticao da se tokom septembra mogu očekivati razgovori sa aktivistima o organizaciji protesta na jesen.

„Ipak, zbog planova o objedinjavanju, priča o protestima je za sada u drugom planu. Na ruku nam i ne idu stavovi drugih opozicionih partija koje su direktno saopštile da nisu za bilo kakva ulična okupljanja“.

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kazao je u izjavi za Pobjedu da „političko objedinjvanje Srba“ znači definisanje zajedničkih interesa Srba u regionu i zajedničko delovanje u tom pravcu.

„Samo tako, otvaranjem srpskog pitanja možemo se izboriti za ravnopravan status. Zbog toga je političko obedinjavanje Srba i zajedničko delovanje veoma bitno i za Srbe u Crnoj Gori“, saopštio je Knežević, koji je odbacio teze da DF potenciranjem pitanja Srba spašava svoj rejting, koji je u padu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana