Domaća pamet u službi napretka Vojske Srbije Studio B

Objavljeno: 11.07.2018. 17:01 Izmenjeno: 12.07.2018. 08:45

Ministar odbrane Aleksanar Vulin je na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ prisustvovao uspešno izvedenom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru modernizovanog sistema topa 40 milimetara PASARS 16.

foto Ministarstvo odbrane

– Razvoj naše tehnike, na prvom mestu od sopstvenih sredstava i od sopstvene pameti, baš kao što je PASARS, čine našu vojsku neuporedivom sa drugim vojskama, jer smo u stanju da za daleko manje novca i u daleko kraćem vremenskom periodu, obezbedimo sredstva za koja bi nekim drugima trebalo više novca i više vremena – izjavio Vulin.

– Modernizovana verzija našeg PASARS-a od 40 milimetara se na ovom gađanju pokazala kao izvanredno oruđe i kao nešto što će značajno doprineti većoj borbenoj gotovosti naše RViPVO, ali i naše Kopnene vojske – naglasio je ministar odbrane.

Vulin je istakao i da očekuje da će do kraja godine ne samo PASARS, već i više desetina različitih borbenih sistema, oružja i oruđa, ući u naoružanje naše vojske, na čemu će se intenzivno raditi.

– Sve ono što je uništavano tokom decenija planskog i namernog uništavanja Vojske Srbije mi ponovo stavljamo u funkciju, popravljamo, modernizujemo, činimo da naša Vojska bude na najvećem mogućem nivou. Želim da čestitam pripadnicima 98. vazduhoplovne brigade koji su izveli izvanredno gađanje i koji su za ovo gađanje dobili odličnu ocenu, što takođe govori da pored tehnike, morate imati i dobro obučene ljude. Obuka je nešto što jeste prioritet i Vojske Srbije i Ministarstva odbrane i to je nešto na čemu ćemo i dalje insistirati – poručio je Vulin.

Prema rečima pomoćnika ministra  odbrane za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića današnje gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru modernizovanog sistema topa 40 milimetara PASARS 16, izvršeno je u okviru plana ispitivanja na putu ka uvođenje u naoružanje ovog sistema.

– Zadovoljni smo rezultatima koje je postigla posada iz 98. vazduhoplovne brigade zajedno sa stručnjacima iz Vojnotehničkog instituta. Planirano je da taj sistem uđe u naoružanje Vojske Srbije do kraja godine i da započne serijska modernizacija. Videli smo mogućnost oruđa da bude automatski navođeno sa modernizovanog sistema radara „Žirafa“, da prati ciljeve u vazduhu i da na vreme otvara vatru i prema rezultatima koje smo dobili svako od odtvarenih gađanja je bilo odlično – naglasio je dr Miloradović.

On je dodao da će ta verzija modernizacije sa topom 40 milimetara biti završena do kraja godine, a zatim sledi uređivanje odgovarajućeg raketnog sistema. Sa tom modernizacijom, dodao je dr Miloradović, naša trupna PVO dobija daleko veće mogućnosti i dobijamo sredstvo koje će moći da potpuno, zaštićeno, sa vrlo visokim nivoom mobilnosti, da prati mehanizovane jedinice i da im pruži zaštitu od ciljeva u vazdušnom prostoru.

– Ovo oruđe, takođe, treba da bude okosnica odbrane naše Kopnene vojske i od nove generacije savremenih ciljeva, kao što su dronovi i bespilotne letelice, a u narednoj fazi i od vođene municije protivnika – naglasio je dr Miloradović.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana