Dodik:Budućnost Srpske autonomija, BiH bez perspektive Tanjug

Objavljeno: 07.01.2022. 12:35 Izmenjeno: 09.01.2022. 13:15

Dan Republike Srpske je važan datum, jer smo tog 9. januara 1992. raskinuli sa iluzijama da će neko drugi da nam da slobodu, rekao je srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik uoči 30 godina od osnivanja RS.

Dodik je za Radio Beograd rekao da je napredak koji je Republika Srpska ostvarila rezultat borbe za pravo i dostojanstvo, pre svega otporom međunarodnoj intervenciji, koja je uvek bila snažna, a, kako kaže, snažna je i sad.

Dodik Republiku Srpsku u budućnosti vidi pre svega kroz jačanje njene autonomije i, afirmaciju njenih prava.

„Ukoliko se to ne desi, verujem da će generacije koje dolaze afirmisati naše pravo na samoopredeljenje i da ćemo na taj način moći da odlučujemo o našoj političkoj budućnosti”, rekao je Dodik.

Na pitanje kako vidi političku realnost BiH danas, Dodik je odgovorio da je „BiH jedna ozbiljna nevolja za nas ovde i retrogradna struktura“, da je neuspešna, neostvarena i nedovršena zemlja, koja nema nikakvu perspektivu.

„BiH nema ni jedan unutrašnji konsenzus o svom postojanju, ni jedan zajednički praznik, osim Nove godine, BiH nema budućnost. Ona egzistira na sili međunarodne zajednice, a ta sila nije doveka, ona će nestati i ja verujem da će se BiH na miran način razići“, smatra Dodik.

On misli da Bošnjaci greše što se protive izvornom Dejtonu. „Ukoliko ne uspemo da se vratimo na Dejtonski sporazum, Republika Srpska će krenuti ka izlazu“, izjavio je.

Komentarišući proces vraćanja nadležnosti RS, Dodik je podsetio da su one tokom vremena Srpskoj oduzimane, a ne dobrovoljno prepuštane, „iako su prethodne vlasti dale saglasnost za tri oblasti – vojsku, indirektne poreze i prasosuđe“.

Sve ostale nadležnosti, kazao je, kao što su sudovi i tužilaštvo je nametnuto grubim nasiljem visokih predstavnika, kao i da isto važi i za druge oblasti – 83 nadležnosti kroz 140 zakona su nametnuli visoki predstavnici.

„Ono što je važno je da nije promenjen Ustav BiH i da taj Ustav predstavlja garanciju da ponovo možemo da ovladamo oduzetim nadležnostima. Taj proces je sada na početku i nama predstoje godine borbe za poštovanje Ustava ako je BiH ustavna a ne paraustavna država“, ukazuje Dodik.

Odgovarajući na poslednje pritiske sa Zapada, član Predsedništva BIH je ocenio da oni postoje od početka.

„Mislim da je postojao tajni ili prećutni dogovor Bošnjaka i Amerike, da oni potpišu Dejtonski sporazum, a da će Amerikanci u godinama koje dođu napraviti unitarnu i centralizovanu zemlju. Oni to i rade“, ocenio je Dodik.

On smatra i da Vašington promoviše politiku vraćanja u BiH, da bi taj posao završili.

„U SAD je na vlasti demokratska struktura političara koja je karijere napravila na priči i stereotipima o lošim Srbima i Srbima kao zločincima. Oni sada rade isto što su radili i nekada, kada su Aliji Izetbegoviću i Harisu Silajdžiću obećali da će im izgraditi Bosnu kakvu žele“, ocenio je Dodik.

On, međutim, računa na „slovo Dejtonskog sporazuma i međunarodno pravo“, mada, kako kaze, nije naivan da veruje da će veliki i moćni poštovati zakone međunarodnog.

 

Dodik:Srpska jedina ima smisla u BiH i ne sme nestati

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska (RS) ima viziju i ideju svog postojanja, da ne sme nestati, iako je pod snažnim nasrtajima različitih koncepcija da nestane i da jedina ima smisla na prostoru BiH.

Dodik je, čestitajući svim građanima Dan Republike, istakao da je zadužen za predstavljanje interesa RS u BiH.

„BiH je velika nevolja i velika regresija, nema nikakve ideje ni vizije kako nastaviti dalje i zato i nema budućnosti. Nju je teško opisivati, a kamoli objašnjavati, tako da mi moramo da razumemo da je status Republike Srpske, njena samostalnost u okviru Dejtonskog sporazuma, nešto za što moramo ponovo da se borimo“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci gde je danas polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Vojske RS počelo obeležavanje Dana Republike, 9. januara.

On je naglasio da su Srbi jedan od retkih naroda koje su naterali da se ponovo bore za iste ciljeve i iste stvari koje su već ostvarili.

„Mi ne tražimo ništa drugo nego da nam se da ono što je potpisano u Dejtonu i ništa drugo i ne želimo“, naglasio je Dodik.

Dodao je da misli da Republika Srpska ima budućnost, jer je izdržala najteži period rata i posleratnih osporavanja i da danas dostojanstveno može da obeleževa 9. januar bez obzira na nasrtaje, razne kancelarije i ambasade.

Ukazao je da se Srpska ne upliće u to da određuje koji je dan državnosti neke zemlje, iako, kako je naveo, „oni smatraju da ovde imaju pravo na sve“. Dodao je da to pravo polako iščezava.

„Mi smo svesni naše pozicije, položaja i mi smo Republika koja će živeti i koja jedina ima smisla na prostoru BiH“, istakao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je  da je Republika Srpska slobodarska ideja, da njeno rukovodstvo ne želi nikakve sukobe i da traži samo ono što joj je Dejtonskim sporazumom dato.

„Sve moje političke odluke usmerene su na Republiku Srpsku“, rekao je Dodik za RTRS .

On je istakao da se oduzimanjem nadležnosti i imovine Republike Srpske poništava Dejtonski sporazum i da Republika Srpska to ne prihvata.

„Bosna i Hercegovina je ozbiljna nevolja, pogotovo za nas“, kazao je Dodik, koji smatra da BiH nema ideju opstanka i da je održava isključivo međunarodni faktor.

On je naglasio da ne prihvata optužbe o rušenju Dejtonskog sporazuma, jer se Srpska i njeni predstavnici zalažu za poštovanje ovog sporazuma i nadležnosti koje joj po Ustavu BiH pripadaju.

Naveo je da se Rusija i Kina zalažu za poštovanje međunarodnog prava, što Republika Srpska podržava.

„Priča o Srpskoj mora da živi i moramo da pokažemo snažan otpor jer će nas tako prijatelji razumeti i podržati. Ako se mi prepustimo, i oni će reći “u redu““, poručio je Dodik.

Dodik je istakao da „samo okupljeni oko Repubilike Srpske imamo šanse“, te da je Srpska do sada uradila i više nego što je mogla u datim okolnostima, a to je da je opstala uprkos svim teškoćama sa kojima je suočavana.

Dodik: Razgovori o sankcijama SAD posle praznika

Razgovori sa predstavnicima Srbije povodom sankcija SAD održaće se narednih dana, jer trenutno traju slavljenički, izjavio je  srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nakon dodele odlikovanja povodom Dana Republike, 9. januara.

„Razgovaraćemo kada budu radni dani. Sada su naši slavljenički dani i mi se zahvaljujemo Srbiji, ljudima koji su ovđe odlikovani“, rekao je Dodik, a preneo sajt RTRS.

Dodik je podsetio da je ranije najviša odlikovanja dobio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što, prema njegovim rečima, govori o odnosu i saradnji Srpske sa Srbijom.

„Srpska obeležava Dan Republike i nastaviće to da radi. Hteli smo da se putem priznanja odužimo svima onima koji su dali doprinos stvaranju i razvoju Republike Srpske. To činimo svih godina postojanja Srpske. Ali, ovo je poseban jubilej našeg postojanja, našeg života i ovo je bilo impresivno“, dodao je Dodik.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana