Dodik: Vučić učinio mnogo dobrog i za Srbiju i za RS i za srpski narod tanjug

Objavljeno: 19.08.2023. 21:03 Izmenjeno: 22.08.2023. 13:26

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na obeležavanju Preobraženjenja gospodnjeg u Sentandreji da se čovek, a pogotovo državnik meri po onome šta ostavi iza sebe, ono što je opipljivo, a za predsednika Srbije Aleksandra Vučića sigurno možemo reći da je mnogo dobrog učinio i za Srbiju i za Republiku Srpsku i za srpski narod […]

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na obeležavanju Preobraženjenja gospodnjeg u Sentandreji da se čovek, a pogotovo državnik meri po onome šta ostavi iza sebe, ono što je opipljivo, a za predsednika Srbije Aleksandra Vučića sigurno možemo reći da je mnogo dobrog učinio i za Srbiju i za Republiku Srpsku i za srpski narod gde god da se on nalazi. On je rekao da je zahvalan Mađarskoj jer ima dovoljno razumevanja za nacionalni identitet, ali da je ostala gotovo usamljena u Evropskoj uniji na tom poslu. Dodik je istakao da je Mađarska jedina država u Evropskoj uniji koja smatra da ima pravo da zadrži tradicionalne vrednosti i da „ako je Evropska unija zemlja slobode i zemlja pravih vrednosti onda država kao što je Mađarska treba da ima pravo da odabere, a ne da bude poslušnik“. Prema njegovim rečima, to je ista politika koju vodi i Republika Srpska. „Mislim da je jednako časno boriti sa za tradicionalne vrednosti porodice jer bez nje nema ni države, a u krajnjem nema ni crkve, a ni vere, a to znači da smo na pravom mestu bez obzira na to koliko neki jaki, moćni i veliki iz svog razloga nama govore da to nije tako“, poručio je Dodik. On je kazao da je Republika Srpska sastavni deo Bosne i Hercegovine, da je stvorena 9. januara 1992. godine sa namerom da bude nezavisna država, a da je tak na kraju rata igrom velikih i moćnih saterana da prihvati da uđe u konfederalni-federalni odnos u BiH u kojoj je RS bila jedan od sastavnih delova sa jasnim državotvornim elementima sem međunarodnog priznanja u vidu stolice u Ujedinjenim nacijama. „Republika Srpska je tim ugovorom, Ustavom Bosne i Hercegovine dobila sva obeležja države. Svih ovih godina od 1995. do danas, Amerikanci, jedan deo Evropljana, u ovom trenutku prednjače Nemci, učinili su sve da degradiraju poziciju Republike Srpske, da je dovedu u poziciju da je prazna ljuštura, da se jednog dana Srbi nezadovoljni praznom ljušturom odreknu nje same i da naravno prepuste resurse i vlast Bošnjacima, muslimanima koji su se tokom rata nazvali Bošnjacima“, naveo je Dodik. On je rekao da se RS suprotstavlja tome, da želi da dobije ono što piše u ugovoru, a da su im oni poslali čoveka koji se zove Šmit, koji nije verifikovan i koji nije postavljen u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti kako je to rečeno. „On je ušao u Bosnu i Hercegovinu i rekao: Ja sam visoki predstavnik. Njega je poslala Merkelova na svom odlasku kao njenog sardnika koga nije mogla da uposli nigde u Nemačkoj i onda ga poslala da nama zagorča život. Taj isti nije prihvaćen u Savetu bezbednosti i protiv njega su glasali Rusija, Kina i nije bilo saglasnosti, on nije imenovan, on ne može da deluje kao visoki predstavnik“, naglasio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na obeležavanju Preobraženjenja gospodnjeg u Sentandreij da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dostojan da nosi orden Eparhije budimske prvog reda koji je danas primio jer modernizuje i diže Srbiju, ali je i osigurao dobre odnose Mađarske i Srbije, a time i Republike Srpske sa Mađarskom. Dodik je čestititao je slavu episkopu budimskom Lukijanu i Preobraženjskoj crkvi koja obeležava ovaj praznik. „Uvek je lepo kada slavimo i kada imamo priliku da se okupimo. Okupljanje povodom praznika Preobraženja je nešto što srpski narod gde god da se nalazi apsolutno čini. U Republici Srpskoj se u pet opština danas obeležava ovaj praznik“, rekao je Dodik i istakao da ge je i želja da vidi episkopa budimskog Lukijana dovela danas u Sentandreju. Dodik je rekao da crkva i vladika Lukijan izvan matice rade na očuvanju srpskog naroda, srpske kulture, srpskog trajanja i srpskog bivstvovanja. „Zato mi je drago što su danas ovde i baš na ovaj dan vladika Lukijan i budimska eparhija odlučili da najviše odlikovanje dodele predsedniku Aleksandru Vučići. I ja svedočim da je ono na pravom mestu i da je gospodin Vučić dostojan da nosi ovako visoko odlikovanje jer je to čovek koji modernizuje i diže Srbiju, čovek koji je preporodio mnoge segmete u društvu u samoj Srbiji i osigurao dobre odnose Mađarske i Srbije, a time i Republike Srpske sa Mađarskom što bitno relaksira naše odnose“, rekao je Dodik i istakao da je Mađarska jedina zemlja u okruženju koja pruža razumevanje i podršku. Dodik je podsetio da je na prostoru današnje Federacije BiH bilo oko 420 hiljada Srba, a danas se to svelo na ne više od 20 hiljada. „Pored toga, nas su optužili da smo mi on koji smo bili na lošoj strani istorije. Boriti se danas za istinu veoma je teško“, rekao je Dodik. Prema njegovim rečima, predsedniku Aleksandru Vučići koji danas obavlja važan posao treba podstrek. „Posao koji on radi nije ni malo jednostavan, on je složen, teško razumljiv i shvatljiv za običnog čoveka. Ali obično, državnici kao što je Vučić imaju svoju misiju i svoje zadatke“, zaključio je Dodik. On je od episkopa budimskog Lukijana primio orden prvog reda Eparhije budimske, koji je ustanovljen i obnovljen povodom velikih zasluga predsednika Vučića za srpski narod u Mađarskoj i Rumuniji i njegovog ličnog doprinosa i doprinosa srpske države za dijasporu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 18°C

-

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 26°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana