Dodik u Minsku obilazi fabrike i Nacionalnu biblioteku Tanjug

Objavljeno: 21.06.2019. 09:38 Izmenjeno: 22.06.2019. 15:34

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji boravi u trodnevnoj poseti Belorusiji, posetiće danas nekoliko fabrika i Nacionalnu biblioteku u Minsku, koja je po broju knjiga jedna od najvećih u Evropi.

U večernjim časovima Dodik bi trebalo, zajedno sa svim gostima, da se ponovo sastane sa predsednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, nakon čega će prisustvovati svečanom otvaranju Evropskih sportskih igara, prenosi Srna.

Nacionalna biblioteka Belorusije osnovana je 15. septembra 1922. godine. U njoj se nalazi najveća zbirka beloruskih štampanih materijala i to je treća biblioteka na svijetu po zbirci knjiga na ruskom jeziku.

Beloruska Nacionalna biblioteka je glavni informacioni i kulturni centar zemlje. Sadrži zbirku više od devet miliona primeraka različitih medija. Generisana je zbirka bibliografskih, grafičkih, tekstualnih, zvučnih i jezičnih baza podataka, a u nju je uključeno više od dva miliona snimljenih zapisa.

Osim što je funkcionalna, Nacionalna biblioteka je i atrakcija grada Minska.

Smeštena je u zgradi moderne arhitekture koja je visoka 72 metra i ima 22 sprata. Na vrhu zgrade je opservatorija iz koje se može posmatrati ceo Minsk.

Zgrada se nalazi u parku na obali reke.

Prostor ispred biblioteke koristi se za mnoge javne koncerte i izložbe. S obzirom na to da je pokrivena staklenim panelima tokom dana svetli kao dijamant, a posebno zanimljivo izgleda noću, kada je najprepoznatljivije zdanje u gradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana