Dodik: Predsedniku Vučiću pružili smo snažnu podršku tanjug

Objavljeno: 20.05.2024. 10:18 Izmenjeno: 20.05.2024. 11:14

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da su Srpska i Srbija uvek zajedno i da je  u Hramu Svetog Save u Beogradu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pružena snažna podrška, uoči njegovog puta u Njujork. „Srpska i Srbija su uvek zajedno i snažno smo pružili podršku predsedniku Vučiću. Živela Srbija i živela Srpska!“, napisao je […]

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da su Srpska i Srbija uvek zajedno i da je  u Hramu Svetog Save u Beogradu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pružena snažna podrška, uoči njegovog puta u Njujork. „Srpska i Srbija su uvek zajedno i snažno smo pružili podršku predsedniku Vučiću. Živela Srbija i živela Srpska!“, napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks. Dodik je prisustvovao zajedničkoj jutarnjoj molitvi u hramu Svetog Save na Vračaru pred odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Njujork. Dodik je naveo da je molitvi u Hramu Svetog Save, koju je predvodio patrijarh srpski Porfirije, prisustvovao sa drugim predstavnicima Srba iz regiona. Sednica Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da bude razmatran predlog rezolucije o Srebrenici biće održana u četvrtak, 23. maja, saopšteno je ranije iz Generalne skupštine UN.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem U Beogradu kratko analizirana situacije u vezi sa predlogom rezolucije o Srebrenici. „Ne možemo ništa sa garancijama reći, ali još verujemo da će značajan broj zemalja razumeti koliko će biti negativnih reperkusija po odnose između Bošnjaka i Srba nakon donošenja te navodne rezolucije“, rekao je Dodik, prenela je Srna. On je istakao da je zajedno sa Vučićem, premijerom Srbije Milošem Vučevićem i predstavnicima Srba iz Crne Gore ostao u dužem, razgovoru, tokom kojeg je bilo reči o rezoluciji i svesrpskom saboru, koji će biti održan 8. juna.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da priča o rezoluciji o Srebrenici poprima dramatične obrise i da Srpska ne želi eskalaciju i nasilje, ali da će njene političke odluke biti veoma osvešćujuće za Bošnjake u Sarajevu.  “Muslimani u Sarajevu pokušavaju da to minimiziraju pričom kako se tu ne pominje narod, a sve što su uradili jeste da se upravo želi, posredno i neposredno, da srpski narod bude moralno diskvalifikovan“, rekao je Dodik, nakon jutrošnjeg rukovodstava Srbije, Srpske i predstavnika Srba iz regiona u Beogradu.  Želja je, istakao je Dodik, da se rezolucijom moralno diskvalifikuju srpski narod do mere da će sigurno u narednih nekoliko godina nastojati da pišu u školske programe o tom i izdignu na sasvim drugi nivo koji je sada prikriven.  “Videćete da će oni odmah nakon donošenja rezolucije silnim manifestacijama pokušati da to etabliraju, da kažu da jeste tako“, ukazao je predsednik Republike Srpske.  On je istakao da je rezolucija ođednom nametnuta tema koja će u BiH do te mere zatrovati odnose između Srba i Bošnjaka da će gotovo biti nemoguće graditi nekakve zajedničke politike.  “Nakon ove moje izjave opet će reći kako ja zagovaram da to ne može. Ne zagovaram ja, nego vi pokušavate rezolucijom da stavite etiketu mom narodu da je veoma loš, da je na sramnoj strani istorije. Јa to ne želim i ne mislim da je to tačno, ne mogu to da prihvatim“, kazao je Dodik.  Dodao je da neće da sarađuje sa onima koji stavljaju etiketu srpskom narodu ili da će sarađivati samo onoliko koliko je interes srpskog naroda u Srpskoj.  Dodik je rekao da je na sastanku bilo riječi i o svesrpskom saboru koji će biti održan 8. juna.  “Bilo je interesantno čuti kako ko razmišlja o modalitetu, platformi koju ćemo kreirati, o obuhvatu ljudi koji treba tu da budu. Uglavnom ono što je jasno tu će biti predstavnici javne vlasti i srpski predstavnici iz Srpske i Srbije, ali i oni drugi iz zemalja u regionu, Srbi koji su učesnici parlamentarnog života“, rekao je Dodik, prenela je RTRS.  Prema njegovim rečima, važno je da će to biti i na nivou akademija nauka, biće održane i posebne sesije, kao i posebne sesije udruženja, kulturno-umetničkih društava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana