Dodik čestitao građanima godišnjicu donošenja prvog Ustava Republike Srpske tanjug

Objavljeno: 28.02.2023. 09:48 Izmenjeno: 28.02.2023. 17:31

Dodik je poručio da će aktulena vlast zajedno sa svojim narodom nastaviti da gradi bolju, razvijeniju, napredniju i prosperitetniju Srpsku.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je svim građanima Republike Srpske 31 godinu od donošenja prvog Ustava Srpske, ističući da danas treba svi da budu ponosni na sve one koji su stvarali Republiku i one koji su je razvijali. „Ustav Republike Srpske nastao je u veoma složeno i teško vreme po srpski narod. I sam sam, kao poslanik, bio svedok opasnosti koja preti Srbima raspadom bivše Jugoslavije i znam borbu koju smo prošli u stvaranju tadašnje Srpske Republike BiH“, rekao je Dodik u izjavi za Srnu. Tadašnje rukovodstvo Srpske Republike BiH, istakao je, jasno je znalo da je neophodno doneti demokratski Ustav kako bi zaštitili svoj narod i ognjišta. „To smo i uradili 28. februara 1992. godine, mesec i nešto više od formiranja Republike Srpske 9. januara – podsetio je Dodik, naglasivši da mu je veliko zadovoljstvo i čast što je u parlamentu učestvovao u donošenju tog najvažnijeg akta. Prema njegovim rečima, odluke o osnivanju Republike Srpske i Ustava bile su samo odgovor na napade i ubistva srpskog naroda i njihovu majorizaciju u tadašnjoj bivšoj jugoslovenskoj republici BiH, te da je tadašnje rukovodstvo bilo prisiljeno da zaštiti svoj narod od novih pogroma. Dodik je naglasio da je obaveza današnjih i budućih generacija da čuvaju i grade Republiku Srpsku i da ne izgube snagu, volju, svest i uverenje da bez naše Republike nema ni srpskog naroda. „Republika Srpska i njene institucije su simbol našeg opstanka, garant naše bezbednosti, razvoja i prosperiteta. Zato i jeste naš najvažniji zadatak da čuvamo Republiku Srpsku i ustavni poredak, njegujemo vrednosti na kojima Srpska počiva i razvijamo je kao moderno demokratsko društvo u kojem se poštuju prava i slobode svakog pojedinca“, istakao je Dodik. Dodik je poručio da će aktulena vlast zajedno sa svojim narodom nastaviti da gradi bolju, razvijeniju, napredniju i prosperitetniju Srpsku. Skupština srpskog naroda BiH donela je Ustav 28. februara 1992. godine koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.  Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH, a nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da su razgovori u Briselu bili teški, da je činjenica da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije ništa potpisao i da ostvaruje ono što je obećao. „Mogli smo da vidimo da u Briselu ništa nije potpisano i da se razgovaralo kao što se razgovara. Ono što je predsednik Vučić rekao u parlamentu da neće prihvatiti nezavisnost i neće dozvoliti status u UN to se ostvaruje i to svako vidi“, rekao je Dodik u izjavi novinarima pre tribine „Srpska se brani u Srbiji“. Dodao je da je siguran da su razgovori bili teški, ali i ocenio da briselska administracija nije postigla svoj cilj. „Administracija iz Brisela zbog neuspeha i nepotpisivanja želi da napravi predstavu od toga. Tu je previše spekulacija. Treba verovati našim pregovaračima, pre svega Vučiću i treba se okupiti oko te pozicije, jer samo jaka pregovaračka pozicija može napraviti dobar rezulta, kazao je Dodik. On je dodao da je srpska strana pod ozbiljnim pritiskom, jer ono što dolazi iz Brisela nije za Srbe prihvatljivo. „Zato je bio veliki pritisak na predsedniku Vučiću. Nalazio sam se i nalazim u sličnim sutuacijama u kojima oni insceniraju priču, odrede „dan D“ da sve mora baš tada da se desi, zovu vas, guraju na sastanke, ali mogli smo da vidimo da na kraju u Briselu ništa nije potpisano“, zaključio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izvaio je  da stvari na ovim prostorima nisu rešene i dodao da jedino pitanje koje je otvoreno jeste srpsko nacionalno pitanje na Balkanu. „Imajući u vidu trenutna dešavanja i poziciju i naša budućnost će zavisiti od toga kako mi projektujemo našu nacionalnu politiku. Ponekada deluje da smo stvari završili, a jedina istina je da nismo završili naše nacinalno pitanje, ono je i dalje otvoreno“, rekao je Dodik obraćajući se na tribini „Srpska se brani u Srbiji“. Dodao je da se sve radi da se odvoji Kosovo od Srbije, a da se Republici Srpskoj ranije data prava kroz Dejtonski mirovni sporazum uskrate uvođenjem novih antiustavnih rešenja. „Deluje da smo ipak stali vragu za vrat, rekao bih samo deluje. Mali propust doveo bi do toga da se uruši snaga RS. Ostale su određene vrednosti za RS dovoljne da nastavimo političku borbu u neizvesnim okolnostima. Svaka borba naroda i države se bazira na tome da traže podršku prijatelja“, rekao je Dodik. Dodao je da RS danas ima mnogo više prijatelja koji su spremni da je podrže i razumeju njenu poziciju nego što je to bilo u prošlosti. „Za RS je važno negovati politička i sva druga prijateljstva pokušati i onda kada je teško razumeti našu poziciju. A mnogi je ne razumeju koji o nama odlučuju. Prijateljima uvek treba jasno predočiti političke stavove. RS opstaje poslednjih decenija zato što ima jasne političke stavove“, rekao je Dodik. Istakao je da RS ne sme da okleva da jasno kaže šta misli o svakom izazovu koji se pred njom nađe. „U poslednje vreme se dešava to da pitanja koja su nam bačena na sto moramo da odbijemo pre nego što počnemo da razgovaramo o njima. Naučili smo da kada god prihvatimo da razgovaramao pod matricom kako je dijalog sveto slovo, onda smo bili uvučenu u spiralu onih koji tumeče ono šta i kako oni hoće. Posebno je to opasno kada se ne stoji iza ugovora koji se potpišu“, istakao je Dodik. On je objasnio da je to posebno vidljivo po tome što zapad više ne drži do međunarodnog prava, nego do nametnutih pravila. „Ne libe se da nam kažu da ih ne zanima Ustav naše zemlje, već ih zanimaju pravila. I ako nećemo da poštujemo ta pravila prete nam sankcijama. Naš odgovor je da smo sada spremniji nego ikada da odbijemo pitanja koja su nam bačena na sto“, rekao je Dodik. Dodao je da sada nije trenutak da se prave nikakva konačna rešenja. „Treba sačekati i videti globalnu konstelaciju i razvoj situacije i pokušati doći do nacionalnog i državnog konsenzusa“, rekao je Dodik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana