Do sada odobreno oko 60 subvancija za stanove majkama tanjug

Objavljeno: 10.11.2022. 11:44 Izmenjeno: 10.11.2022. 12:29

Ministarka je dodala da su rezultati popisa tu da upozore da je krajnje vreme da se svi uozbiljimo na pitanjima nataliteta, očuvanja i pomoći porodici.

foto tanjug

 

Ministaraka za brigu o prodici i demografiju Darija Kisić izjavila je da je do sada odobreno 60 subvencija za stanove mladim majkama koje su rodile dete, a nemaju nekretninu.

“ U ovom momentu je odobreno oko 60 subvencija. Dok sam bila na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje,socijalna i boračka pitanja bilo je odobreno 58 „, rekla je Kisić odgovarajucji na pitana novinara posle Konferencija „Ujedinjeni za Male Divove“, o izazovima, problemima i sistemskim rešenjima u vezi sa prevremenim rođenjem dece u Srbiji koju je otvorila.

Odgovarajući na pitanje šta će Ministarstvo na čijem je čelu da učini za posticanje mladih parova, pošto prvi podaci sa popisa pokazuju da građana u Srbiji ima za 700.000 manje, Kisić je kazala da će to biti tema o kojoj će se tek razgovarati.

„Rezultatu popisa nisu još definitivni, ali jeste činjenica da nas ima manje. Tu će biti čitav niz stimulativnih mera, kako za mlade bračne parove, tako i generalno u smislu osnaživanja porodice i porasta nataliteta „, rekla je Kisić.

Ona je podsetila da je samo u toku prošle godine dva puta izmenjen zakon kada je u pitanju finansisjka podrška porodicama sa decom i to sa finanisjkim efektima koji su oko 20 milijardi dinara po godini.

„Znamo za subvencije za stanove za majke koje do sada nisu imale nekretninu, a koje su rodile dete i sa takvim merama ćemo nastaviti, kao i sa čitavim nizom podsticaja. To jeste pitanje porodice i dece, a to su najznačajnija pitanja i posvetićemo im izuzetnu pažnju u narednom periodu“, rekla je Kisić.

Prevremeno rođena deca su najveći borci

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić kazala je da su prevremeno rođena deca pravi, veliki borci i najavila da će pomoći u rešavanju problema s kojima suočavaju njihove porodice.

Kisić je, otvarajući Konferenciju „Ujedinjeni za Male Divove“, o izazovima, problemima i sistemskim rešenjima u vezi sa prevremenim rođenjem u Srbij, kazala da su prevremeno rođena deca, veliki i najhrabriji ljudi koji su rođenjem pokazali koliko su jaki.

„Oni su najjači i najhrabriji među nama, a porodice prevremeno rođene dece se nose sa čitavim nizom izazova od prvog dana rođenja do borbe za svaki udah, svaki otkucaj srca, za svaki milimetar“, rekla je minsitarka za brigu o porodici.

Ona je istakla da su ovakve konferencije od velikog značaja i cilj im je da se sagledaju sve činjenice i svi izazovi sa kojima se susreću ovi mališani i njihove porodice, kako bi i društvo moglo da ima pomogne.

„Kao resorni minisitar za brigu o pordici i demografiji, nadam se da ću postati nerazdvojivi deo ovog tima i da ćemo zajdeno rešvati sve probeme“, kazala je Kisić.

Direktorka UNICEF-a za Srbiju Dejana Kostadinova obraćajući se prisutnima kazala je da na svet godišnje dođe oko 15 miliona prevremeno rođene dece, dok ih se u Srbiji rodi oko 4.500.

Ona je podsetila da se 17. novembra obeležava dan prevremeno rođenjih beba i da je to trenutak kada bi trebalo da podignemo svest o njima, ali o tome sa čim se sve suočavaju njihove porodice.

Kostadinova je kazala da je važno standardizovati centre za brigu o pordici, koji će pružati podršku i roditeljima i prevremeno rođenoj deci, ali da je za sada to uspelo da uradi tek nekoliko zemalja u svetu.

Istakla je da će UNICEF i Vlada Srbije nastaviti da sarađuju za dobrobit dece.

Glumica Kalina Kovačević je, kao mama dve prevremeno rođene devojčice, podelila svoje iskustvo istakavši da dan majke prevremeno rođenog deteta počinje pored inkubatora i sa neizvesnošću šta donosi svaki novi momenat.

Jedna od osnivača Udruženja „Mali Div“ Vera Bilkicki Ivezić podsetila je da je to udruženje osnovano pre 12 godina sa ciljem da podigne svest o problemima sa kojima se suočavaju prevremeno rođena deca, ali i njihove porodice, te da je zahvaljujuci tome i društvo počelo da obraća više pažnje na njih.

Pušten je i kratak film u kome su mame koje su rodile decu pre termina za porođaj podelile svoje iskustvo i iznele probleme sa kojima se suočavaju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana