Đurić:Današnji izbori prelomna tačka za opstanak Srba na KiM Tanjug

Objavljeno: 06.10.2019. 11:52 Izmenjeno: 06.10.2019. 23:24

Današnji dan je jedna od važnih, ako ne i prelomnih tačaka u našoj borbi za Kosovo i Metohiju i očuvanje Srbije i srpskih insteresa u južnoj pokrajini, izjavio je  direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

On je istakao da zato ovi izbori pojedinim političarima iz Prištine, kao i pojedinim separatističkim liderima služe za realizaciju plana da Srbija bude u potpunosti istisnuta sa Kosmeta.

Ðurić je  kazao da je želja tih pojedinih političara da se Srbi danas ne odazovu na izbore i da kroz zastrašivanje Srba i pritiske potisnu Srpsku listu i da na mesta rezervisana za Srbe u pokrajinskom parlamentu postave ljude koji bi bili lojalni Prištini.

Direktor vladine Kancelarije je pozvao sve koji Srbiju osećaju kao svoju državu, kako kaže, i Srbe, muslimane, Aškalije, Bošnjake, Gorance, Rome da podrže Srpsku listu.

„To je jedina garancija da ćemo sačuvati i naše institucije, naše školstvo, zdravstvo…, da ćemo sačuvati institucionalni uticaj i prisustvo Srbije i Srba u pokrajinskim institucijama na KiM“, kazao je Ðurić.

Kako je istakao, ako danas Srbi budu vredni i očuvaju slogu i jedinstvo, onda ni buduća pokrajinska vlada neće moći da bude formirana bez dogovora sa Srbima, Srbijom.

„Ako danas ne bismo uspeli da postignemo ono što nam je potrebno, a to je da nas izađe više nego ikada na ove izbore, onda bismo bili oslabljeni, a oni to upravo i žele i zato su zabranjivali spot Srpske liste, zato su proglasili da je poziv Srbija zove pozivanje na mržnju i SL kaznili drakonskom kaznom i samo je Srbima zabranjeno da imaju svoj spot“, kazao je direktor vladine Kancelarije.

Ðurić je dodao da je samo Srbima zabranjeno da im dođe neko iz centralne Srbije i podrži ih, kao i da vrše kampanju od vrata do vrata, već za to bivaju hapšeni.

Kako kaže, ovi izbori nisu stranačko pitanje, već su pitanje ostanka i opstanka i očuvanja jedinstva i veze sa državom Srbijom.

Upitan da prokomentariše to što je kandidat za premijera koalicije „Sloboda“ Nenad Rašić snimio nekoliko spotova na albanskom jeziku, ispred crkve koju su Albanci pretvorili u javni toalet, Ðurić kaže da Albanci upravo žele da preseku veze sa državom Srbijom, te da su „zato izmislili svoje kandidate – Radu Trajković, Nenada Rašić, koji na albanskom jeziku pozivaju Albance da glasaju za stvaranje najmlađe države na svetu i uklanjanje političkog monstruma SL“.

„Ali, to ni za koga ni iz prištinskih institucija, ni iz međunarodne zajednice nije problem, nije pozivanje na mržnju“, istakao je Ðurić.

Kaže da se u stvari pozivaju Albanci da glasaju kako bi se njihovim glasovima zauzela srpska mesta, što pokazuje da oni spremaju i nove pritiske.

„Jedini naš odgovor je masovnost, da izađe svako ko može, jer ako nas izađe dovoljno neće moći da nam ukradu glas“, istakao je Ðurić.

Dodaje da žele da instaliraju sluge Prištine na 10 mesta rezervisanih za Srbe, te da su zato snimali spotove na albanskom jeziku, a to treba da bude i alibi za nepostojeće glasove.

„Ovo nije stranačko pitanje, ovo je državno i nacionalno pitanje. Možete da budete u centralnoj Srbiji za ovu ili onu političku opciju, ovu ili onu stranku…, ali ovde se radi o direktnim izborima za očuvanje veza Srbije sa srpskim narodom na KiM“, kazao je.

Komentarišući to što je Rada Trajković kampanju započela na mestu stradanja Olivera Ivanovića i to što je navela imena srpskih mladića koji su joj nudili kasetu sa snimkom ubistva Ivanovića, Ðurić je kazao da uvek bude tužan kada se nađe makar jedan Srbin koji je voljan da služi velikoalbanskim interesima.

Kako je naveo, život i opstanak Srba u južnoj pokrajini nezamisliv je bez institucionalnih veza i zato je važno da kada Srbija zove svako od nas ko može da svoj glas.

Zahvalio se interno raseljenim licima koji su u toku noći krenuli ka KiM kako bi izašli na izbore i dodao da je to veoma važno, jer se borimo za svaki srpski glas.

„Što više glasova, to više Srbije na KiM“, istakao je direktor vladine kancelarije.

Navodeći da se na izborima glasa tako što se sa jedne strane zaokruži Srpska lista, koja je pod rednim brojem 135, a na drugoj strani najviše pet kandidata, Ðurić je kazao da to naglašava kako ne bi bilo grešaka, jer svaka i najmanja greška biće iskorišćena da se listić proglasi nevažećim.

„Danas se odlučuje sudbina i budućnost srpskih institucija na KiM“, istakao je Ðurić i pozvao sve Srbe u južnoj pokrajini da budu marljivi i da izađu i glasaju za Srpsku listu, jer samo tako država Srbija može sačuvati svoje institucije na Kosmetu.

Naveo je i da je izlaznost u prvom satu za nijansu veća na severu, nego na izborima u maju 2019. godine i dodao da je važno da se održi ta dinamika, jer samo velika izlaznost može da institucionalno sačuva Srbiju na KiM.

Ðurić je naveo i da je obavio razgovor sa fudbalskim klubom Crvena Zvezda i da će u sredu igrati utakmicu sa srpskim fudbalskim klubom sa KiM „Trepčom“, što će biti veliko ohrabrenje za srpski narod.

Podsetio je da je UEFA usvojila stav i obavestila pokrajinski savez – da Crvena Zvezda i Trepča imaju prava da igraju i dodao da je iz tog razloga uveren da će odobrenje UEFA-e omogućiti normalno odvijanje te utakmice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana