Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije organizuje Nacionalnu simulacionu vežbu studio b

Objavljeno: 06.02.2023. 16:46 Izmenjeno: 06.02.2023. 16:46

Tokom Međunarodne vežbe ConvEx-3 koja je održana 2017. godine Direktorat je  proveravao sistem delovanja u vanrednoj situaciji uzrokovanoj nuklearnim akcidentom na nuklearnoj elektrani Pakš, u susednoj Mađarskoj.

Dvodnevna Nacionalna simulaciona vežba koju će sprovesti Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, biće održana 8. i 9. februara 2023. godine u Beogradu, u okviru Projekta za Zapadni Balkan “Pripremljenost i odgovor na vanredne situacije u regionu Zapadnog Balkana”.

Kako bi se proverili mehanizmi za odgovor u slučaju nuklearne vanredne situacije u Srbiji, u okviru vežbe će se simulirati akcident značajnih razmera u nuklearnoj elektrani u regionu, sa posledicama u svim državama Zapadnog Balkana u različitoj meri, što uključuje i Srbiju.

U okviru vežbe će se testirati upotreba JRODOS programa podrške za formulisanje preporuka za donosioce odluka o merama zaštite u svim fazama odgovora na vanrednu situaciju.

Ova simulaciona vežba je usmerena na upotrebu programa podrške u donošenju odluka tokom nuklearne vanredne situacije radi sprovođenja mera zaštite stanovništva, a uzima u obzir i interakcije između operatora u programu podrške i donosioca odluka koji fizički učestvuju u samoj vežbi.

Aktivni učesnici su predstavnici Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, kao i predstavnici državnih institucija koji će imati ulogu operatora i donosioca odluka u JRODOS programu podrške.

Detaljno ocenjivanje vežbe uslediće 9. februara, odmah po završetku celokupne vežbe.

Podsećamo da je Republika Srbija, sa još 74 države i 12 međunarodnih organizacija, 26. i 27. oktobra 2021. godine učestvovala u međunarodnoj vežbi ConvEx-3 (2021),  tokom koje je simuliran akcident na nuklearnoj elektrani „Baraka“ u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Organizatori vežbe bili su Međunarodna agencija za atomsku energiju i Ujedinjeni Arapski Emirati. U ovoj vežbi, Direktorat je po prvi put koristio program za podršku pri odlučivanju JRODOS, koji pruža mogućnost prognoze kretanja radioaktivnog oblaka, procene uticaja nuklearnog akcidenta na stanovništvo i životnu sredinu i procene efikasnosti planiranih mera zaštite.

Više o vežbi ConvEx-3 (2021) možete videti ovde.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije je od 9. do 12. marta 2021. učestvovao u međunarodnoj vežbi koju je organizovala Međunarodna agencija za atomsku energiju ConvEx-2b. Direktorat je u otežanim uslovima rada izazvanim pandemijom kovid-19 odgovorio na sve zahteve ove vežbe i time potvrdio efikasnost nacionalnog sistema za odgovor na radiološku vanrednu situaciju.

 

Više o vežbi ConvEx-2b (2021) možete videti ovde.

 

Tokom Međunarodne vežbe ConvEx-3 koja je održana 2017. godine Direktorat je  proveravao sistem delovanja u vanrednoj situaciji uzrokovanoj nuklearnim akcidentom na nuklearnoj elektrani Pakš, u susednoj Mađarskoj.

 

Više o vežbi ConvEx-3 (2017) možete videti ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana