Direktor VTB banke: Nove ekonomske sankcije -„objava rata“ Tanjug

Objavljeno: 23.01.2018. 19:22 Izmenjeno: 23.01.2018. 19:22

Direktor ruske VTB banke Aleksej Kostin upozorio je danas na „rastuću pretnju vojnog sukoba“ u Evropi i smatra da će, ako SAD uvedu nove ekonomske sankcije institucijama u Moskvi, to biti „objava rata“.

Kostin je za „Fajnenšel tajms“ u Davosu, na marginama Svetskog ekonomskog foruma, rekao da je njegova najveća briga „opasna situacija“ nastala usled nagomilavanja oružja u Evropi zbog čega bi, kako kaže, moglo da dođe do „nevolje“ između NATO i ruskih snaga.

„Na početku smo nove trke u naoružanju. NATO traži više oružja i raspoređuje više oružja u Evropi, a Rusija će na apsolutan isti način uzvratiti“, kazao je Kostin, za kog londonski dnevnik navodi da je blizak saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kostin se potom i pita ko će od toga imati koristi.

„Samo generali i oni koji proizvode oružje. Amerika kaže da bi Evropa trebalo više da plati za to. Kome je to potrebno? To je veoma opasno“, konstatuje Kostin.

Kostin ističe da nije zabrinut zbog mogućnosti da sankcije budu uvedene i protiv njega lično, što bi mu onemogućilo da putuje u SAD ili da ima račun u nekoj američkoj banci.

„Ali, bilo kakve ekonomske sankcije protiv institucija bi, po mom mišljenju, bile poput objave rata. Ne vidim razlog zašto bi ruski ambasador ostao u Vašingtonu posle toga ili zašto bi američki ambasador ostao da pliva u hladnoj vodi u Moskvi“, kazao je Kostin.

Kostin veruje da je to gore od situacije hladnog rata, kao i da je veoma opasno.

„Mislim da se Amerikanci igraju vatrom jer se odnosi pogoršavaju, a mi za to nismo odgovorni“, zaključio je direktor VTB banke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana