Diplomate: Poruke Kurtija korak unazad u pregovorima Studio B

Objavljeno: 03.06.2021. 19:05 Izmenjeno: 03.06.2021. 19:05

Priština i njeni zapadni saveznici čine sve da se dijalog sa Beogradom ne nastavi, kaže bivši diplomata Vladislav Jovanović i ocenjuje da su Sjedinjene Američke Države u uverenju da će stalnim pritiscima navesti Srbiju da se odrekne Kosova i Metohije i prizna kosovsku nezavisnost

Komentarisući izjavu Aljbina Kurtija, posle susreta sa Miroslavom Lajčakom i Metjuom Palmerom, da ce u Briselu sa predsednikom Vučicćm razgovarati o budućem dijalogu sa Beogradom, a ne o prethodnom, bivši diplomata Vladislav Jovanović kaže da Priština nema samostalni glas, vec da je proizvod SAD-a. On kaže da je formula normalizacija odnosa sa medjusobnim priznanjem, na kojoj instiraju zapadni zvanicnici, drugo ime za Išingerov plan o dve Nemacke koji je ranije spominjan kao model za resavanje kosovskog problema.

Jovanović:Vašingtonu su potrebne „slobodne ruke„ za regulisanje napetih odnosa sa rivalima koji su se usidrili na Balkanu

Poruke koje šalje premijer privremenih institucija na Kosovu Aljbin Kurti jesu korak nazad u pregovorima i sada je na SAD-u i Evropskoj uniji da izvrše pritisak na albansku stranu i vrate je u okvire dijaloga, smatra bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu Ognjen Pribićević.
Komentarisuci izjavu Aljbina Kurtija, posle susreta sa Miroslavom Lajcakom i Metjuom Palmerom, da ce u Briselu sa predsednikom Vucicem razgovarati o buducem dijalogu sa Beogradom, a ne o prethodnom, bivsi diplomata Vladislav Jovanovic kaze da Pristina nema samostalni glas, vec da je proizvod SAD-a. On kaze da je formula normalizacija odnosa sa međusobnim priznanjem, na kojoj instiraju zapadni zvanicnici, drugo ime za Išingerov plan o dve Nemacke koji je ranije spominjan kao model za resavanje kosovskog problema.
Bivsi ambasador Ognjen Pribicevic smatra da Išingerov plan, koji se sada ponovo pominje u javnosti, nije realan za slucaj Kosova i Metohije jer se u modelu dve Nemacke radilo o istom narodu u dve drzave i prijemu u Ujedinjene nacije, sto je za Beograd neprihvatljivo. On ocenjuje da izjava premijera tzv. Kosova da treba da se pokrene dijalog na temu međusobnog priznanja Beograda i Pristine nije u diplomatskom duhu i da se na taj nacin dijalog osporava.
Pribicević zaključuje da je međunarodna situacija sada drugačija i da je prosao povoljan ambijent koji je imala albanska strana pre 10 i 15 godina, te da se sad stav Ruske Federacije i Kine mnogo vise uvažava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana