Devojčica posle otvorenog pisma od sutra na Institutu za majku i dete u Beogradu Beta

Objavljeno: 25.07.2017. 15:53 Izmenjeno: 25.07.2017. 15:55

Šesnaestogodišnja devojčica D. P. koja je posle više od 50 neuspešnih dijagnoza bolesti otvorenim pismom ukazala državnim institucijama na probleme u lečenju, od sutra će biti smeštena na Institut za Majku i dete u Beogradu, kako bi lekari utvrdili od čega boluje, dogovoreno je danas na sastanku u Ministarstvu zdravlja.

Majka devojčice Gorica Lukić rekla je novinarima da je u ministarstvu razgovarala sa timom lekara, predstavnicima tog ministarstva, Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Prema njenim rečima, na sastanku je dogovoreno da devojčica bude primljena na Institut za majku i dete.

Ona je naglasila da se i ranije obraćala svim nadležnim institucijama, ali da nije dobijala odgovore.

Lukić je rekla da njena ćerka nije dolazila u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj ulici poslednje dve godine, jer nije imala nijedan zakazan termin.

„Nikada u životu nas niko nije pozvao za neki konzilijum, a kamoli za nekog doktora iz inostranstva, i više ne znam da li je ministar uopšte upućen u sve i da li je dobio prave informacije“, istakla je Lukić.

Ona je objasnila da je novac, potreban da dete ode na dijagnostiku u inostranstvo, sakupljen preko sms poruka.

„Ja sam apelovala da ako oni (država) plate, da javno izadjemo i da novac koji smo prikupili preko poruka, prebacimo na lečenje drugom detetu“, kazala je Lukić.

Kada je devojčica objavila otvoreno pismo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je saopštio da „da niko od porodice niti neko od lekara nije kontaktirao bilo RFZO, bilo Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, povodom njenog upućivanja u neku od stranih zdravstvenih ustanova na dalje lečenje“.

Šesnaestogodišnjoj devojčici iz Banje Koviljače je za vreme dugogodišnjeg lečenja postavljeno više od 50 dijagnoza bolesti od kojih nijedna nije bila prava, jer joj se stanje pogoršava.

Kada njena porodica nije uspela da prikupi novac za odlazak na kliniku u inostranstvo, devojčica je napisala otvoreno pismo institucijama u državi gde je navela da joj nije pružena adekvatna pomoć za nastavak utvrdjivanja bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana