Defile “Pobeda slobode“-sećanje na Dan oslobođenja Beograda tanjug

Objavljeno: 20.10.2022. 11:28 Izmenjeno: 20.10.2022. 12:31

Po završetku defilea, na Trgu republike biće priređen koncert „Pesma slobode“ koji će pratiti dramske izvedbe, a u 17 sati počinje projekcija epizoda čuvenih partizanskih filmova.

foto tanjug

 

Memorijalnim defileom „Pobeda slobode“ koji čini Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane, u prisustvu predstavnika Grada Beograda, počelo je obeležavanje Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Memorijalni defile počeo je formiranjem kolone Počasnog voda ispred hotela „Moskva“ na Terazijama, koja je krenula ka Trgu republike, a 20 pitomaca nosilo je replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda.

Po završetku defilea, na Trgu republike biće priređen koncert „Pesma slobode“ koji će pratiti dramske izvedbe, a u 17 sati počinje projekcija epizoda čuvenih partizanskih filmova.

U oslobođenju Beograda pre 78 godina učestvovale su partizanske jedinice Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije, koje su odlučujuću bitku za Beograd završile 20. oktobra 1944. godine, čime je nemačkoj Armijskoj grupi „Srbija“ nanet težak poraz.

Oslobodenjem Beograda okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija a Beograd je, uz delimično Pariz, bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska – NOVJ.

U borbama za oslobođenje Beograda od nemačke okupacije poginulo je 3.000 boraca Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 960 vojnika sovjetske Crvene armije. 

Nikodijević: Ponosni na ulogu u Drugom svetskom ratu i borbu protiv fašizma

 Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je, povodom 78 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, venac na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine.

Nikodijević je rekao da Beograd već tradicionalno obeležava 20. oktobar kao dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu i da je to jedan od najznačajnijih događaja u istoriji našeg grada.

– Nikada ne smemo dozvoliti da se zaborave ljudi koji su dali svoje živote za oslobođenje našeg grada, kao što ne smemo dozvoliti da se relativizuje istorija i da se menjaju istorijske činjenice. Kao narod treba da budemo ponosni na svoju ulogu u Drugom svetskom ratu, a takođe i na našu ulogu u borbi protiv fašizma – rekao je predsednik Skupštine grada.

On je podsetio da je moderna Evropa nastala na pobedi nad fašizmom u čemu je srpski narod dao veliki doprinos.

– Veoma je značajno da nove generacije učimo herojskim podvizima naše vojske u tom ratu. S obzirom da je Beograd u Prvom svetskom ratu oslobođen prvog novembra Skupština Grada je donela odluku da se period od 20. oktobra do prvog novembra obeležava kao Dani slobode, kada se sećamo svih slavnih istorijskih ličnosti u oba svetska rata – poručio je Nikodijević.

On je rekao da je ove godine pripremljen bogat kulturno-istorijski program koji treba da podseti na oslobođenje našeg grada kroz razne vrste manifestacija, od izložbi, filmova i istorijskih predavanja do obilazaka značajnih mesta koji su značajni za ova dva istorijska događaja.

– Takođe imamo manifestacije koje zajednički obeležavamo sa našim  tradicionalnim saveznicima  u oba svetska rata. Verujem da ćemo i u budućnosti na dostojanstven način nastaviti da obeležavamo bitne datume iz istorije našeg grada, a 20. oktobar je svakako jedan od njih – rekao je Nikola Nikodijević i čestitao građanima Beograda Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

U okviru centralne državne ceremonije vence su položili i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i diplomatsko konzularna predstavništva Rusije, Belorusije, Azerbejdžana, Kazahstana,  SUBNOR-a i drugih udruženja građana.

Delegacije su položile cveće na spomenik Večna vatra i vence na Spomenik Crvenoarmejcu u okviru Groblja oslobodilaca Beograda 1944. godine.

 

 

 

Polaganjem venaca obeležena godišnjica oslobođenja Beograda

Državnom ceremonijom na Spomen groblju oslobodilaca Beograda, je obeležena 78. godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Ceremoniju je predvodila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Pored ministarke Kisić, vence su položili ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici diplomatskog kora među kojima i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici SUBNOR-a, udruženja građana…

Vence su položili i na spomenik „Večna vatra“ i Spomenik crvenoarmejcu, a nakon toga upisali su se u Spomen-knjigu.

„Neka je večna slava i hvala besmrtnim oslobodiocima slobodarskog Beograda 1944. godine. Živeo Beograd! Živela sloboda! Živela Srbija!“, napisao je ministar Selaković.

Groblje oslobodilaca Beograda 1944. je spomen-groblje posvećeno jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođnje Beograda, oktobra 1944. godine.

Otvoreno je 20. oktobra 1954. godine povodom desetogodišnjice oslobođenja, a na njemu je sahranjeno 1.395 boraca NOV i POJ i 818 boraca Crvene armije.

Groblje predstavlja prvi memorijalni kompleks izgrađen u Beogradu, nakon završetka Drugog svetskog rata.

Od otvaranja 1954. godine, na groblju se svakog 20. oktobra polažu venci povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maja povodom Dana pobede na fašizmom.

Stefanović položio venac na Spomenik neznanom junaku

Ministar odbrane Nebojša Stefanović položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Nakon polaganja venca, Stefanović u spomen-knjigu upisao da su se ovi njunaci svojom neustrašivom borbom protiv fašizma upisali časno u istoriju i pokazali celom svetu koliko je nesalomiva volja i silna ljubav srpskog naroda prema slobodi.

„Počivajte u miru znajući da se i danas poklanjamo vašim senima, sa ponosom uvek i svuda ističemo da smo potomci takvih pravdoljubivih ratnika i da čuvamo slobodu i mir naše otadžbine budućim pokolenjima. Da nam večno živi naša jedina Srbija i, na današnji dan oslobođeni, Beograd“, poručio je Stefanović, saopštilo mje Ministarstvo odbrane.

On je venac položio u pratnji rektora Univerziteta odbrane general-potpukovnika Gorana Radovanovića i načelnika Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije brigadnog generala Sava Iriškića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana