Ðedović:Srbija će biti važan izvor retkih minerala u svetu tanjug

Objavljeno: 09.11.2022. 12:27 Izmenjeno: 09.11.2022. 13:22

Istakla je da su retki minerali neravnomerno raspoređeni u svetu, ali da Srbija raspolaže nekima do njih.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović izjavila je  da će Srbija svojim mineralnim resursima u narednom periodu biti značjna država na evropskom i svetskom tržištu retkih minerala i važnih metaličnih i nemetaličnih sirovina i da je spremna da razvija rudarstvo uz poštovanje standarda zaštite okoline.

Govoreći na konferenciji „Mineralni resursi Srbije, održivi rast kroz odgovorno rudarstvo“, u organizaciji Delfi ekonomskog foruma, Ðedović je podsetila da rudarstvo u našoj zemlji ima dugu tradiciju, jer je prvi zakon o rudarstvu u Srbiji donet 1412. godine i da je prvi zvanično otvoreno rudnik u Evropi Rudna Glava kod Majdanpeka.

„Rudarstvo je danas važan činilac privredne aktivnosti i rasta u Srbiji. Početkom ove godine je učestvovalo sa 2,6 odsto u BDP-u u prvom kvartalu i 2,3 odsto u drugom kvartalu. Ono beleži višu stopu rasta od industrijske proizvodnje, jer je indsutrijska proizvodnja u periodu januar-jul ove godine u odnosu na isti period 2021. porasla za 2,7 odsto, dok je rudarstvo raslo preko 30 odsto, što je rezultat povećanih ulaganja, naročito u ekdsploataciju i preradu u rudniku bakra“, rekla je ministraka Ðedović.

Navela je da je u rudarskom sektoru 2021. bilo zaposleno 27.000 ljludi, od čega 8.500 u rudnicima metala, sa tendencijom povećanja broja.

„Trenutno se u Srbiji obavljaju geološka istraživnaja na 178 istražnih polja, od čega su 120 istražnih polja metaličnih sirovina, između ostalog, bakra, zlata, olova, cinka,. srebra, dva istražna polja energetskih sirovina, i 56 polja na kojima se istražuju nemetalične sirovine“, rekla je Ðedovićeva.

Istakla je da su retki minerali neravnomerno raspoređeni u svetu, ali da Srbija raspolaže nekima do njih.

„Srbija je bogat mineralnim sirovinama, pre svega bakrom. zlatom, srebrom, olovom, cinkom, boratima i litijumom. Sa svojim mineralnim sirovinama Srbiuja će u narednom periodu biti značajna država, kako na evropskmim tako i svetskim tržištima retkih mineralnih sirovina“, smatra ministarka rudarstva i energetike.

Naglasila ej da se naše rudne najveće vrednosti nalaze u potvrđenim rezervama bakra, zlata,olova i cinka, litijuma i bora, ali i u energetkim sirovinama.

Ðedovićeva je istakla da su mineralne sirovine u eri savremenih tehnologija osnov svakog razvoja savremenog društva i nužan preduslov postojanja savermene civilizacije.

„Rudarska delatnost u kontekstu energetske nezavisnosti zemlje i daljeg privrednog rasta nije stvar izbora, nego je neminosvnost. Ono što možemo da biramo je da se one koriste na odgovoran način. Zadatak države je da zajedno sa rudasrtvom bogatsvo koje imamo koristimo na racionalan, odgovoran i održiv način. uvažavajući prirodu i vodeći računa o zajednicama na koje ono ima uticaj“, rekla je ministarka.

Navela je da je cilj vlade da rudarstvo sačuva i omogući da se razvija i da bude moderno, efikasno i održivo, kako bismo kao zemlja mogli da se razvijamo i da stvaramo bolje uslove za građane i privredu.

„Pođednako je važno da stalno podižemo kriterijume zaštite priorode, jer bez zaštite životne sredine nema ni modernog i održivog društva. Spremni smo da stvaranjem lanca vfrednosti značajno utičemo na dalji privredni rast Srbije, uz sve mere predostrožnosti zaštite prirorde i naših prirodnih bogatstvava“, navela je Ðedovićeva.

Navela je da je u rudarskom sektoru 2021. bilo zaposleno 27.000 ljludi, od čega 8.500 u rudnicima metala, sa tendencijom povećanja broja.

„Trenutno se u Srbiji obavljaju geološka istraživnaja na 178 istražnih polja, od čega su 120 istražnih polja metaličnih sirovina, između ostalog, bakra, zlata, olova, cinka,. srebra, dva istražna polja energetskih sirovina, i 56 polja na kojima se istražuju nemetalične sirovine“, rekla je Ðedovićeva.

Istakla je da su retki minerali neravnomerno raspoređeni u svetu, ali da Srbija raspolaže nekima do njih.

„Srbija je bogat mineralnim sirovinama, pre svega bakrom. zlatom, srebrom, olovom, cinkom, boratima i litijumom. Sa svojim mineralnim sirovinama Srbija će u narednom periodu biti značajna država, kako na evropskmi, tako i svetskim tržištima retkih mineralnih sirovina“, smatra ministarka rudarstva i energetike.

Naglasila ej da se naše rudne najveće vrednosti nalaze u potvrđenim rezervama bakra, zlata, olova i cinka, litijuma i bora, ali i u energetskim sirovinama.

Ðedovićeva je istakla da su mineralne sirovine u eri savremenih tehnologija osnov svakog razvoja savremenog društva i nužan preduslov postojanja savermene civilizacije.

„Rudarska delatnost u kontekstu energetske nezavisnosti zemlje i daljeg privrednog rasta nije stvar izbora, nego je neminosvnost. Ono što možemo da biramo je da se one koriste na odgovoran način. Zadatak države je da zajedno sa rudasrtvom bogatsvo koje imamo koristimo na racionalan, odgovoran i održiv način. uvažavajući prirodu i vodeći računa o zajednicama na koje ono ima uticaj“, rekla je Ðedovićeva.

Ministar rudarstva i energetike Republike Srpske (RS) Petar Ðokić je izneo podatke da se rudarska delatnost u tom entitetu BiH odvija na 133 lokacije i da rudarstvo ima značajnu ulogu u ukupnoj ekonomiji RS.

„Najvažnija rudarska proizvodnja se odnosi na gorivo za proizvodnju električne energije. Tu dolazimo do pitanja kakava je buduhcnost fosilnih goriva, jer vidimo da se pojedine zemlje vraćaju njima, kako bi obezbedile energetsku stabinost. Naša energetska sigurnost se zasniva na fosilnim gorivima, u suprotnom bismo bili u izuzetno složenom položaju“, rekao je Ðokić.

Naveo je da je RS usvojila Stratetgiju razvoja energetike i rudastvo do 2035. godine, kako bi maksimalno iskoristila potencijale uz očuvanje prirodne ravnoteže i uz korišćenje nasvremenijih neučnotehnoloških iskistva.

„Spremi smo na dalja istraživanja ruda. Ali, srećemo se sa izuzetno vidljivim otporom nevladinih organizacija u istraživanjima i zato treba tim organizacijama i stanovništvu da predstavimo korisnost rudarstva. U suprotnom bi te aktivnosti bile dovedene u pitanje“, upozorio je Ðokić.

Kriza u svetu prilika za razvoj Srbije kroz rudarski sektor

Ambasador Australije u Srbiji Danijel Emeri rekao je da Srbija sa svojim rudnim bogatstvom ima značajnu priliku za razvoj, ali da država mora da donese neke „jasne“ odluke da bi tu priliku iskoristila i dodao je da zakonodavstvo i politika imaju ključnu ulogu u donošenju tih odluka.

„U Srbiji posluje nekoliko australijskih rudarskih kompanija, što pokazuje da su zainteresovane da rade ovde, uprkos negativnim stvarima koje su se nekima od njih događale ovde prošle godine“, rekao je Emeri učestvujući na dvodenvnoj konferenciji „Mineralni resursi Srbije, održiv rast kroz odgovorno rudarstvo“ u ogranizaciji Delfi ekonomskog foruma.

Podsetio je na ekonomski i politički kontekst u kojem se svetska privreda nalazi zbog rata u Ukrajini, na prekinute lance snabdevanja, odricanja EU od nekih izvora snabdevanja energijom i prelaska na zelenu ekonomiju.

„EU je objavila spisak ključnih minerala za razvoj evropske privrede, a Fon der Lajen je rekla da će smanjiti uvoz minerala iz Rusije i Kine. Potražnja za retkim mineralima će porasti, a Australija koja ima značajne naslage retkih minerala sarađivaće sa ostalim zemljama sveta. Države moraju zajednički investirati u resurese sa pouzdanim partnerima koji su posvećeni redu u svetu“, rekao je australijski ambasador Emeri.

Procenio je da se šansa Srbije nalazi u tome što ima značajna nalazišta minerala, veoma visok nivo ekonomske saradnje sa EU, školovanu radnu snagu sa tradicijom u rudarstvu i nije pogođena poremećajem transporta roba, tako da može da obezbedi značajne prednosti i da utiče na razvoj industrije baterija, električnih vozila i reciklaže, uz unapređenje ljudskog kapitala, infrstrukture i prihoda države.

„Da bi se to desilo država mora da donese fundamanetalne odluke o ulozi rudarstva i da odluči da li će investicije biti obezbeđene i primkjene iz svih država ili će iz nekih geopolotičkih razloga nekima biti ograničene“, naveo je Emeri.

On je napomeniuo da su neka nalazišta retkih minerala u Srbiji netaknuta zbog zabrinutosti za ekološka pitanja i ocenio da bi prioritet vlade morala biti zaštita životne sredine, ali da postojeća kriza u svetu otvara Srbiji vrata razvoja.

Ambasador Kanade Džajls Norman rekao je da održiva ekonomija koja je budućnost zahteva retke minerale i da ta zemlje želi da iskoristi priliku za razvoj.

„Srbija ima dugu tradiciju rudarstva i vođene su javne debate o njenoj budućnosti. Ministarka (Dubravka Ðedović) se suočava sa donošnjem nekih teških odluka o budućnosti rudastva“, smatra Norman.

Dodao je da Kanada sa Srbijiom u sektoru rudarstva sarađuje davanjem saveta i tehničkom podrškom i da se nada prilikama za nove investicije.

„Ovde prisutne kompanije su tehnološki napredne i odgovorne, tako da ovo možete da shvatate kao ponudu. Mislim da Srbija ima svetlu budućnost i povoljne prilike i želimo da sarađujemo sa Vladom Srbije i sa vašim naučnim institucijama“, naglasio je Norman.

Ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta rekao je da je najvažnije u izgradnji nove svetske zelene ekonomije povećenje stepena reciklaže.

„Globalne mineralne rezerve nisu dovolje da bi se isporučilo dovoljno sirovina za napuštanje fosilnih goriva. Moramo da pripremimo društva da troše manje kako bismo postigli ciljeve zelene tranzicije i zato je važno da se poveća uloga cirkularne ekonomije“, rekao je Lahdevirta.

On je naglasio da su finske kompanije decenijama prisutne u Srbiji i izrazio nadu da će u budućnosti dati još veći doprinos unapređenju industrijskog i rudarskog sektora u našoj zemlji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana