„Dani slobode“ započeli scenskim spektaklom u Staroj šećerani Beoinfo, Studio B

Objavljeno: 19.10.2018. 22:17 Izmenjeno: 20.10.2018. 20:23

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević otvorio je večeras manifestaciju „Dani slobode“, koja će trajati do 1. novembra.

foto Beoinfo

Zajedno sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem i pomoćnikom gradonačelnika Andrejom Mladenovićem prisustvovao je u zgradi Stare šećerane premijeri predstave „Oslobođenje Beograda u pet slika“, reditelja Ljubiše Ristića. Muzičko-scenski spektakl i izložbu povodom važnog istorijskog događaja gledali  su ministri Vlade Srbije Zoran Đorđević iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, kao i brojni državni i gradski funkcioneri.

Nikodijević je na naglasio da ove godine Grad Beograd i Repbulkika Srbija proslavljaju dva velika datuma iz naše slavne istorije, 74 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i 100 godina  od oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

–Te datume obeležavamo kroz manifestaciju koju smo nazvali „Dani slobode“. Iako je simbolika i jubilej koji slavi čitava Evropa i svet, u susret stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata, toliko velika i snažna, mi nismo želeli da 20. okrobar 1944. godine, bude u  drugom planu zbog obeležavanja godišnjice završetka Velikog rata, kako su ga naši stari nazivali – rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, obeležavanje Dana oslobođenja od nemačkih okupatora i povratka slobode u naše grad, predstavlja deo duge tradicije obeležavanja važnih događaja u istoriji Srbije, srpskog naroda i svih građana Republike Srbije.

–Beogradska operacija predstavlja u istoriji jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu. Združene jedinice Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije, u teškim borbama od 12. do 20. oktobra 1944. godine, oslobodile su Beograd, glavni grad Jugoslavije i veliki deo Srbije. Beogradskom ofanzivom okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija Beograda. U borbama za oslobođenje glavnog grada, poginuo je veliki broj partizana i crvenoarmejaca, kao i veliki broj civila – zaključio je Nikodijević.

Iako se čovečanstvo tokom proteklih sedan decenija dinamično menjalo, iako su dolazile nove generacije evropljana, sve velike nacije Evrope i sveta, zadržale su i sačuvale izrazito pozitivan odnos prema vrednostima zasnovanim na antifačističkim načelima, na kojima počiva savremena civilizacija.

–U temeljne vrednosti Evropske unije ugrađeni su antifašizam i slobodarsvo. Pobeda saveznika u Drugom svetskom ratu je istorijska činjenica i kao takva se uči u školama i prenosi se na nove generacije. I u našem društvu u čitavom posleratnom periodu negovale su se antifašističke vrednosti. Izuzetak od tog pravila beležimo samo u periodu nakon 2000-te godine, kada je nakon velikih društvenih promena, došlo i do neopravdanog i zabrinjavajućeg nipodaštavanja antifačističkih tradicija i slobodarskog duha kojim se naši narodi ponose. Ova pojava nije utemeljena u narodu, ona nema uporišta u istoriografiji i nauci uopšte, ona je bila samo puki odraz ideološkog obračuna  tadašnje vladajuće elite sa političkim protivnicima – rekao je Nikodijević.

Predsednik gradskog parlamenta je naglasio, da na našu sreću ta neprirodna negacija istinskih ljudskih vrednosti i neprolaznog značaja borbe za slobodu, završila se početkom ove decenije, jasnim izrazom narodne volje.

–Ponovo su snažno i trajno afirmisani slobodarski duh i vrednosti zasnovane na antifašizmu, na borbi protiv nejednakosti, za mir i slobodu među narodima.Danas kada su ponovo na sceni izazovi ksenofobije, nacionalizma ali i novih oblika fašizma, posebno je važno da baš Srbija i Beograd istaknu svoju privrženost sistemu vrednosti koji neguje ceo napredni svet. Naša rešenost da svuda i na svakom mestu ističemo vrednosti antifašizma i borbe za slobodu malih naroda kao što je naš, posebno dobija na značaju u savremeno doba digitalizacije, koje uprkos brojnim prednostima, nosi i velika iskušenja generacijama koje tek dolaze – dodao je Nikojejević.

On je dodao, da je naša obaveza da dosledno, uporno i dovoljno odvažano,  u svojim javnim nastupima otvoreno opominjemo društvo, da ekstremizam i fašizam nikada nisu do kraja mrtvi i da procesi revizije istorije neće proći nekažnjeno. Istorija nas obavezuje da čuvamo uspomenu na herojske dane borbe za slobodu, na žrtve koje su pale u tom epskom sukobu dobra i zla.

–Danas šaljemo jasnu poruku da nećemo dozvoliti menjanje istorije. Protiv zla zvanog fašizam, moramo se stalno boriti nezaboravljanjem, podsećanjem i učenjem novih generacija o vrednostima antifašističke borbe. Zato danas ponosno slavimo našu slobodu – zaključio je Nikodijević, koji se potom obratio preživelim borcima Narodnooslobodilačkog rata, poželevši im dobro zdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana