„Dani slobode” – prvi put zajedničko obeležavanje dva važna datuma u istoriji grada Studio B,Beoinfo

Objavljeno: 18.10.2018. 11:53 Izmenjeno: 19.10.2018. 16:09

Grad Beograd će ove godine prvi put obeležiti dva važna datuma, Dan oslobođenja u Prvom i Drugom svetskom ratu, manifestacijom „Dani slobode”, koja će biti održana od 19. oktobra do 1. novembra, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović .

– Reč je o dva veoma važna datuma za Beograd, za istoriju Srbije i srpskog naroda. Sutra uveče će u Šećerani biti održan multimedijalni spektakl. Umetničkim darom i režijom Ljubiše Ristića biće dočarane borbe za oslobađanje Beograda 1944. godine. Nakon toga, 20. oktobra, tradicionalno se održava memorijalni defile, kao i polaganje venaca na Spomenik oslobodiocima Beograda. Biće organizovan i muzičko-dramski događaj sa simulacijom borbi i svega što se dešavalo 1944. godine u Beogradu kada su jedinice Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobađale Beograd sa velikim žrtvama – najavio je Mladenović.

On je istakao da su spojena dva važna datuma koji su obeležili noviju istoriju našeg grada u prošlom veku.

– Tačno pre sto godina, 1. novembra, Beograd je oslobođen u Prvom svetskom ratu i zbog kalendarske blizine ova dva datuma smatrali smo da možemo da organizujemo zajedničku manifestaciju koja će trajati desetak dana – rekao je Mladenović  za TV „Prva”.

On je najavio da će se 19. oktorba i 1. novembra po prvi put u beogradksim školama čitati proglas kojim će se deci približiti istorijske činjenice koje su važne, jer ona danas žive u slobodnoj zemlji i slobodnom gradu.

– Moramo da poštujemo one koji su dali svoje živote, kako bismo mi danas mogli da živimo u slobodnoj zemlji i slobodnom gradu. Proglasom koji će se čitati 19. oktobra i 1. novembra upoznaćemo decu sa ovim važnim datumima koji ukazuju na našu slavnu istoriju – rekao je pomoćnik gradonačelnika.

Kako je naglasio, stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata obeležava se svuda u svetu, a naša manifestacija je podeljena u dva dela jer se „odužujemo” saveznicima i rodoljubima koji su oslobađali našu zemlju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana