„Dani slobode 2022“ u znak sećanja na oslobođenje Beograda tanjug

Objavljeno: 17.10.2022. 13:49 Izmenjeno: 17.10.2022. 13:49

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković istakla je da je Beograd možda i jedini grad koji je mnogo puta u istoriji bio rušen i obnavljan.

Manifestaciju „Dani slobode 2022“, kojom se obeležavaju dani oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu, obeležiće niz kulturno – umetničkih događaja, od 20. oktobra do 1. novembra, najavljeno je na pres konferenciji u Skupštini grada.

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihajlović je rekla da se tom manifestacijom čuva sećanje na one koiji su omogućili da kulturu stvaramo i negujemo u slobodi.

„Kultura i umetnost nastaju i razvijaju se kao odraz slobode, slobode duha, mišljenja i življenja prema univerzalnim vrednostima. Ovom manifestacijom obeležavamo 20. oktobar 1944. i 1. novembar 1918. godine, dva datuma kada je u dva svetska rata, Beograd bio oslobođen“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da se na ovaj način sećamo i saveznika u borbi za slobodu.

„Sećamo se i saveznika, da su se borili sa nama i oni za koje je Srbija bila samo još jedna strana država, dok nas sve nije ujedinila borba za višu vrednost, ua našu i njihovu slobodu“, ističe Mihajlovićeva.

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković istakla je da je Beograd možda i jedini grad koji je mnogo puta u istoriji bio rušen i obnavljan.

„Beograd je veoma važan istorijski grad, preživeo je mnoge teške trenutke, i mislim da ne postoji grad u zemlji koji je toliko puta bio rušen i obnavljan“, rekla je Breškovićeva.

Istakla je posebno zadovljstvo što će, po planu manifestacije 20. oktobra i 1. novembra u svim osnovnim i srednjim školama na prvom času biti pročitan proglas grada Beograda, a đaci moći da čuju sta se desilo u Prvom i Drugom svetskom ratu.

„Šta su naši preci učinili da mi budemo slobodni, a sloboda – znači život“, rekla je ona.

Reditelj i predstavnik omladine pozorišta „Dadov“ Marko Čelebić je predstavio neke od najvažnijih događaja ove manifestacije i pozvao sve građane da se pridruže i isprate program.

Kako je naveo manifestacija simbolično počinje 20. oktobra – čitanjem proglasa u osnovnim i srednjim školama.

Zatim će, 20. oktobra u 11 sati, biti održan memorijalni defile „Pobeda Slobode“ od Terazija do zgrade Albanija, koji čine kolona počasnog voda pitomaca vojne akademije i zastavni vod predstavnika SUBNOR-a.

Nakon defilea, na Trgu republike će biti organizovan koncert „Pesma slobode“ koji će biti praćen dramskim izvedbama, a istog dana, u 17 sati počinje projekcija epizoda čuvenih partizanskih filmova.

Od 21. oktobra, ispred značajnih spomenika saveznika biće odata počast i zahvalnost saveznicima u borbi za oslobođenje.

„Poslednji događaj je predstava “Povratak u Beograd“, koja će biti održana 1. novembra na platou ispred Skupštine grada u 13 sati, a koja će se baviti pričom Ivana Živaljevića, prvog srpskog oficira koji je posle 45 dana ofanzive, ušao u Beograd“, najavio je Čelebić.

Detaljan program može se videti na sajtu „Dani slobode 2022“.

Vizuelni identitet manifestacije je Kamena ploča na ulazu u Spomen – groblje oslobodiocima Beograda, koje je izgrađeno 1954. godine povodom desetogodišnjice oslobođenja grada, po ideji arhitekte Branka Bona.

„Dani slobode“ je tradicionalna manifestacija u organizaciji Grada Beograda, koja slavi dva datuma oslobođenja Beograda, 20. oktobar 1944. i 1. novembar 1918. godine, a zamišljena je kao festival pozorišta, uličnog performansa, javnih koncerata i smelih izložbi na otvorenom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana