Dan vojske Srbije;Vulin:VS pruža svoj maksimum Tanjug, RTS

Objavljeno: 23.04.2020. 09:26 Izmenjeno: 23.04.2020. 13:34

Ministar odbrane Aleksandar Vulin čestitao je Dan Vojske Srbije svim njenim pripadnicima i građanima Srbije i istakao da vojska daje svoj maksimum u borbi protiv korona virusa.

Vulin je za Radio-televiziju Srbije najavio današnje otvaranje nove bolnice u Vojnomedicinskom centru „Karaburma“ i zahvalio firmi “Termomont” i njenim partnerima na ovoj vrednoj donaciji.

Ministar Vulin je istakao da sve što je bilo u nadležnosti Vojske Srbije dato je na raspolaganje u borbi protiv Covid-19, ali i za sve ostale potrebe građana, prenosi Ministarstvo odbrane u saopštenju.

„Pripadnici Vojske Srbije angažovani su svuda i gde god je to potrebno – vojska je tu. Obezbeđujemo granične prelaze sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, zatim migrantske i prihvatne kampove sa MUP-om i Komesarijatom za izbeglice, 150 objekata socijalne infrastrukture, zatim značajne medicinske objekte. Postavili smo privremene bolnice, obezbeđujemo ih, naši zdravstveni radnici brinu o pacijentima, dakle nema nijednog segmenta života gde Vojska Srbije nije dala svoj maksimum“, rekao je ministar odbrane.

Prema rečima ministra Vulina, na dnevnom nivou se vodi računa o svakom pripadniku Vojske Srbije.

„I ja i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, a pre svih vrhovni komandant Vojske Srbije dobija izveštaj o zdravstvenom stanju svih naših pripadnika. Oni sa lakšim simptomima oboljenja od Covid-19 uglavnom su na kućnom lečenju. Imamo dva pripadnika koja su u dosta teškom stanju i borimo se za njih. Oni su u Kliničkom centru Vojvodine, a ostali su uglavnom otpušteni na kućno lečenje“, poručio je ministar Vulin.

Vulin je rekao da je Vojska Srbije sačuvala svoju borbenu gotovost i sve svoje sposobnosti, bez obzira na dodatna angažovanja njenih pripadnika za vreme vanrednog stanja u Republici Srbiji.

„Vojska Srbije je u stanju da zaštiti sebe, da zaštiti Srbe bez obzira gde oni da žive, da zaštiti svoje nebo, svoj suverenitet i integritet. Vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić insistira na tome da vojska mora da bude uvek u stanju da ispuni sve svoje ustavne zadatke. Trudimo se i uspevamo u tome da sačuvamo našu borbenu gotovost, da sačuvamo sve svoje sposobnosti bez obzira na koronu“, rekao je ministar Vulin.

Na pitanje kada će Vojska Srbije imati vežbe sa vojskama drugih zemalja, ministar Vulin je rekao da imajući u vidu trenutnu situaciju oko koronavirusa, u ovom trenutku to niko ne može da kaže sa sigurnošću.

„U ovom trenutku trebalo je da imamo nekoliko raznih vojnih vežbi i sa zemljama istoka i sa zemljama zapada. Sve se pomera za septembar ili oktobar ove godine. Da li će toga biti, kada će to biti, niko u ovom trenutku ne može da vam kaže“, istakao je ministar odbrane.

Ministar Vulin se osvrnuo i na produbljivanje saradnje između vojski Srbije i Narodne Republike Kine i istakao značaj pomoći koja je stigla od Ministarstva odbrane Narodne Republike Kine, dolazak kineskih lekara eksperata u Srbiju i pismo podrške koje je uputio general Džang Jousja u ime Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine.

„Nismo sami. Tu je Narodna Republika Kina, Ruska Federacija, Evropska unija i Turska koje su poslale pomoć. Za nas je veoma važan taj osećaj da nismo sami i da se zna da borba Srbije ima podršku“, poručio je ministar Vulin gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije.

On je dodao i da nikada ne možemo da kažemo gde prestaje vojska, a gde počinje narod i da „zato i pobeđuje“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana