Dan verskih sloboda studio b

Objavljeno: 15.01.2023. 11:03 Izmenjeno: 15.01.2023. 11:03

Republika Srbija je posvećena afimaciji i ostvarenju načela verskih prava i sloboda.

Međunarodni dan verskih sloboda obeležava se svakog 15 januara još od 1950 godine, a ustanovljen je sa ciljem da se podrži duh jedinstva, tolerancije i uvažavanja svojstvenosti među pripadnicima različitih veroispovesti.

Svrha Međunarodnog dana verskih sloboda ja da promoviše kulturu različitosti i istakne da se načini izražavanja duhovnosti u društvu ispoljavaju u harmoniji svakog dana.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov naglasio je da Ustav Republike Srbije garantuje slobodu izražavanja vere ili verskih uverenja svojim građanima, obavljanje verskih obreda, pohađanje verske službe ili nastave, pojedinačno ili u zajednici sa drugima.

Takođe, on je istakao da je diskriminacija po osnovu veroispovesti zabranjena Ustavom, Zakonom o zabrani diskriminacije, kao i nizom zakona kojima se regulišu oblasti društvenog života.

U našoj državi pripadnici nacionalnih manjina su najčešće vernici crkava i verskih zajednica koje su različiti od većinske Srpske pravoslavne crkve i oni osim prava na informisanje, obrazovanje, negovanje kulture, službenu upotrebu jezika i pisma, imaju pravo i na bogosluženje na maternjem jeziku.

Republika Srbija je posvećena afimaciji i ostvarenju načela verskih prava i sloboda. Ostvarivanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja ima pozitivnu ulogu u jačanju demokratije i borbi protiv verske netolerancije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana