Dan planete zemlje se u svetu obelažava pod sloganom „Akcija za klimu“ Beoinfo

Objavljeno: 22.04.2021. 14:10 Izmenjeno: 22.04.2021. 14:10

Dan planete Zemlje  je prilika da se podsetimo koliko je važno očuvanje naše planete i da svako od nas postavi sebi pitanje na koji način možemo da doprinesemo zaustavljanju dalje degradacije mesta na kom živimo

Akcioni plan adaptacije na klimatske promene sa procenom ranjivosti nam je pokazao da je Beograd veoma ranjiv na klimatske promene, zbog čega su očuvanje i unapređenje postojećih i formiranje novih zelenih površina, očuvanje malih vodotoka i zaštita podzemnih voda, poboljšanje kvaliteta vazduha, učešće u izradi urbanističkih dokumenata, upravljanje otpadom, prioritet Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Prateći korak sa Svetom i Evropom u urbanom razvoju,  a ne usporavajući dalji napredak grada i njegove ukupne infrastrukture, Sekretarijat za zaštitu životne sredine apeluje na odustajanje od koncepta sive gradnje i nastavak planiranja gradnje sa prirodno inspirisanim rešenjima u bilo kom delu građevinarsta, privrede, poljoprivrede, industrije…

Zdrava Planeta za zdrav Život, kao moto Sekretarijata za zaštitu životne sredine za 2021. godinu može se prepoznati u zaštiti leve obale Dunava „Forland Beograda“, sa čijom zaštitom će se poboljšati životna sredina i zdravlje svih sugrađana jer je leva obala Dunava jedan od najvećih prirodnih apsorbera štetnih i zagađujućih materija u našem gradu.

Sve aktivnosti koje sprovodi Sekretarijat, usmerene su ka bezbednoj i zdravoj životnoj sredini za sve građane, vodeći računa o nenarušavanju prirode i sveta oko nas.

Pozivamo sve građane da svojim primerom odgovornog ponašanja daju doprinos zdravoj planeti, jer je poslednji trenutak da oporavimo prostor u kome živimo i učinimo ga zdravijim. To jedino možemo svi zajedno, saošteno je iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana