Dan otvorenih vrata u Narodnoj banci Srbije Tanjug

Objavljeno: 06.04.2019. 15:02 Izmenjeno: 06.04.2019. 15:02

Kako je izgledao novac na tlu Srbije kroz vekove, kako prepoznati falsifikovanu novčanicu, ali i koliko je teška zlatna poluga, sve su to građani mogli da vide danas u Narodnoj banci Srbije u Ulici kralja Petra 12, na manifestačiji „Dan otvorenih vrata“.

Vrata Narodne banke Srbije otvorena su i svakim danom za posetioce od 8 do 16 sati, ali i svake prve subote u aprilu za one koji ne stižu radnim danima da posete Centar za posetioce ili Muzej novca.

Građani su danas mogli da vide izložbenu postavku „Novac na tlu Srbije“, zatim tematsku izložbu „Falsifikati“, kao i „Izrada kovanog novca – od idejnog rešenja do realizacije“.

Viši stručni saradnik za izložbe u Narodnoj banci Srbije Snežana CVIJETIĆ kaže da građani danas mogu proveriti verodostojnost svoje novčanice kroz UV lampu ili lupu, ali da imaju priliku i da podignu zlatnu polugu i uporede različite metale istog oblika.

Poluge istog oblika urađene su od zlata, olova i gvožđa, ali je zlatna najteža – teška je 12 kilograma dok je poluga od ologa teška 7,4 kilograma a od gvožđa pet kilograma.

Posetioci su mogli da pogledaju i presu na kojoj se nekada kovao novac, a koja je urađena po replici takve prese iz 19. veka.

Svi koji su danas posetili NBS na „Dan otvorenih vrata“ kao jedinstven poklon dobili su novčanicu sa svojim likom, a na njoj se nalazi broj 1884, što označava početak rada Narodne banke Srbije.

CVIJETIĆ je ukazala da se ove godine NBS obeležava tri značajna jubileja – 135 godina od početka rada Narodne banke Srbije, 90 godina od početka rada Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca u Topčideru i 15 godina početka rada Centra za posetioce ili Muzeja novca.

Stručni tim NBS iz Sektora za platni sistem sve zainteresovane posetioce upoznao je sa inovacijama u oblasti plaćanja, kao što je sistem za instant plaćanje.

Ulaz u Muzej novca besplatan je za sve posetioce.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana