Dačić: Neophodna obnova politike proširenja EU tanjug

Objavljeno: 09.03.2023. 10:52 Izmenjeno: 09.03.2023. 12:14

Oni koji su za jačanje EU su za brži pristup novih članova“, ocenio je Sijarto.

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je neophodno revitalizovati politiku proširenja EU idejom da neko treba da postane član na osnovu kriterijuma koji su postavljeni. Na Balkanskom forumu u Budimpešti, gde je govorio na Ministarskom panelu, Dačić je naglasio da sada imamo krizu kriterijuma za ulazak u EU. On je naglasio da je prošlo 20 godina od samita EU u Solunu, kada su prvi put stigla obećanja o evrointgracijama Zapadnog Balkana. „Svesni smo unutrašnje prekompozicije EU u ovom trenuktu, ali ona je dala obećanje da će sledeća članica doći sa Zapadnog Balkana. Čuli smo mnogo priča da smo visoko na lestvici priorirtea, ali je očigledan zamor. Države EU se pitaju da lli bi novi članovi doprineli jačanju EU, a mi se pitamo da li pravno usklađivanje sa EU ima smisla, ako napredovanje stoji i ne zavisi od kriterijuma koji su postavljeni kao pravi“, poručio je Dačić. On je dodao da to ne umanjuje našu ljubav ka EU. „Ja ne znam da li ćemo mi dočekati da budemo članovi EU. O kojoj perspektivi govorimo, kada znamo da u francusko-nemačkom predlogu, iako se zna koliko je težak i bolan i za Beograd i za Prištinu stoji samo jedna rečenica da otvara evropsku perspektivu. Pa, recite da je to bar u 21. veku“, istakao je Dačić i podsetio i da je francuski predsednik rekao da ne treba primati članice. Naveo je primer Makedonije koja je promenila ime zbog evropske perspektive, pa se ništa nije desilo i pojavio se novi uslov. Podsetio je i da je on pre 10 godina potpisao Briselski sporazum i da se mnogo toga iz njega nije ispunilo. „Kao da sam potpisao salvetu u ovom restoranu“, konstatovao je Dačić. Dodao je da Otvreni Balkan nije sporan, ali da nije zamena za EU, te da EU možeobjedinjujući faktor na Zapadnom Balkanu, ali imajući u vidu postojeću situaciju, kako je rekao, niko u EU ne može da garantuje ništa. „Ako imate ovu dinamiku kao mi oko otvaranja i zatvaranja poglavlja. Pa pogledajte, turski pregovarač koji je započeo pregovore sa EU verovatno je već umro. Nadam se da ću ja biti bolje sreće, pošto sam ja započeo pregovore“, poručio je Dačić. On je upozorio EU da možemo da dođemo do trenutka kada to neće biti važno, jer trenutno većina građana ne žele da uđu u EU, što se u Srbiji prvi put desilo. Dačić je zahvalio Mađarskoj na njenoj podršci Srbiji na evropskom putu.

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto izjavio je da Evropska unija (EU) mora da bude svesna da je zapadni Balkan potrebniji EU više nego ikada i dodao da kada je u pitanju bezbednosna politika, Mađarska može sa svoje strane da ubrza pristupne procese. Peter Sijarto je to izjavio tokom Ministarskog panela u okviru Balkanskog foruma koji se održava u Budimpešti, a u kojem učestvuju i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, kao i ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka. „Što više članova EU, time je EU i jača. Za sve one koji zagovaraju da se EU ne širi, mislim da oni rade na slabljenju Unije“, rekao je Sijarto. Dodao je da kada je u pitanju proces proširenja u okviru EU, postoji mnogo prepreka za zemlje kandidate. „Što se tiče Mađarske, kada je u pitanju bezbednosna politika, mi možemo da ubrzamo ove procese, jer imamo veliku pretnju zbog imigranata i ilegalne imigracije“, rekao je Sijarto. Ocenio je da EU neće moći da izdrži pritisak migranata ako ne uključi zemlje zapadnog Balkana u ove procese. „EU treba da ubrza procese za priključenje i to nema nikakve veze sa pravnim aspektima. To je čisto izraz političke volje da li nekoga želimo ranije ili brže da primimo. Ne bi trebalo govoriti o nekim preprekama. Oni koji su za jačanje EU su za brži pristup novih članova“, ocenio je Sijarto.

Na Balkanskom forumu u Budimpešti, na kojem učestvuju ministri spoljnih poslova Srbije, Mađarske, Severne Makedonije i Albanije, šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da nije optimista da će dočekati da postanemo članica EU, ali da, kako je rekao, moramo sve da uradimo kako ne bismo naštetili tim integracijama. On je podsetio da je prošlo 20 godina od Solunskog samita kada je Zapadnom Balkanu obećana evropska budućnost. Međutim, kako ističe, neophodno je obnoviti politiku proširenja. „Mi imamo krizu kriterijuma, to jest uopšte ih nemamo. Mi sada imamo pokretne ciljeve, ali podsećam da je EU dala obećanje da će sledeća članica Unije biti sa Zapadnog Balkana“ napomenuo je Dačić. Kaže da se u Evropskoj uniji oseća zamor od proširenja i da ne zna da li će doživeti da Srbija postane članica EU. „To ne umanjuje našu ljubav prema EU, nema regiona u Evropi gde Uniju više vole nego na Zapadnom Balkanu,“ istakao je šef srpske diplomatije. Rekao je i da je Severna Makedonija pristala na promenu imena kako bi postala članica, da već 17 godina čeka na Uniju, a ironično je napomenuo da je pregovarač Turske umro, aludirajući koliko se dugo čeka na članstvo zvanične Ankare u Uniji. „U francusko-nemačkom predlogu za dijalog Beograda i Prištine, iako se zna koliko je težak za obe strane, tu se u samo jednoj rečenici spominje evropska perspektiva. Barem napisite da je to u 21. veku, barem toliko možete! Jedan od predlagača tog predloga je i francuski predsednik koji kaže da ne treba da se primaju novi članovi – pa kakva je to perspektiva,“ istakao je Dačić Dodao je da se na kraju ispostavilo da je potpisivanje Briselskog sporazuma kao potpisivanje salvete u hotelu. Dačić kaže da je Mađarska najveći zagovornik proširenja EU, što je potvrdio i ministar spoljnih poslova te zemlje Peter Sijarto. SIjarto objašnjava da je EU u sve gorem stanju i da što Unija ima više članova, samim tim je i jača. „Svi koji nisu za proširenje, oni rade na slabljenju EU. Kada su predstavnici zemalja kandidata na raznim samitima prisutni, svi su pozitivni, al čim nisu tu, situacija se menja. Unutar EU se blokiraju stvari. Treba da se ubrzaju procesi. Zapadni Balkan je potrebniji EU više nego ikada,“ istakao je Sijarto. Napomenuo je da se EU suočava sa pretnjom od ilegalnih migranata i da se taj pritisak ne može izdržati bez zemalja Zapadnog Balkana. „Pitanje članstva zavisi od političke volje, a ne od pravnih procesa“, kaže Sijarto.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Budimpešti, posle Balkanskog foruma na kojem su učestvovali i ministri spoljnih poslova Mađarske, Albanije i Severne Makedonije, da nema regiona u Evropi koji više želi da uđe u Evropsku uniju, ali i da isto tako očekuje „uzvraćenu ljubav“ od Evropske unije. Dačić je zahvalio Mađarskoj na podršci, dodajući da je ta zemlja najveći zagovornik proširenja Evropske unije i koja često govori o Srbiji kao zemlji koja je zaslužila članstvo u EU, navodeći da je to zahvaljujući odnosima između rukovodstva dve zemlje, Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, ali i veliki lični doprinos šefa mađarske diplomatije, Petera Sijarta. Ministar Dačić je preneo novinarima da je na forumu, na kojem su bile i njegove kolege iz regiona, rekao da očekuju da „EU voli nas koliko mi volimo nju“, odnosno, kako je objasnio, nema regiona u Evropi koji više želi da uđe u EU i gde ima više podrške nego na Zapadnom Balkanu. „Nažalost, bili smo suočeni sa raznim vrstama pokretnih meta, isticanja novih zahteva. Ja sam potpisao Briselski sporazum i 10 godina nije realizovan. Severna Makedonija je promenila ime, pa opet ništa“, rekao je Dačić i ocenio da dolazi i do određenog zamora, ali i da u EU postoji mišljenje da je ne treba širiti dok ne reši svoje probleme. „Mi i dalje ostajemo zaintresovani za članstvo u EU“, poručio je Dačić. Kaže da je u Budimpešti bilo reči i o pitanjima migranata, uz ocenu da ne postoji jedinstvena politika EU prema tome, odnosno nema jedinstven pristup što rezultira lošim branjenjem granica. Navodeći da je rat u Ukrajini tema broj jedan u svetu, Dačić je rekao da je to uporedio sa pitanjem našeg suvereniteta, te primetio da postoji jedna kriza međunarodnog poretka u smislu da kada se jednom prekrše principi onda svaka velika sila može principe da tumači na svoj način, a to dovodi do obesmišljavanja institucija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana