Dačić: Nastavićemo da ulažemo u Sektor za vanredne situacije tanjug

Objavljeno: 28.05.2024. 13:38 Izmenjeno: 28.05.2024. 13:38

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija mora da ima jak sistem zaštite i spasavanja, posebno u uslovima ubrzanih klimatskih promena i da će zato država nastaviti da ulaže u Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije. Dačić, koji je prisustvovao javnoj pokaznoj vežbi pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za […]

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija mora da ima jak sistem zaštite i spasavanja, posebno u uslovima ubrzanih klimatskih promena i da će zato država nastaviti da ulaže u Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije. Dačić, koji je prisustvovao javnoj pokaznoj vežbi pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije pod nazivom „Ada 2024“, na Adi Ciganliji, istakao je da je veoma ponosan jer je, u okviru MUP-a, osnovan Sektor za vanredne situacije upravo na njegovu inicijativu. Naglasio je i da je Sektor za vanredne situacija strahovito napredovao od svog osnivanja. „Samo u toku ove godine Sektor za vanredne situacije imao je 15.755 intervencija, ugasio više hiljada požara i spasio 614 života“, naveo je Dačić. On je istakao da će se, kao ministar unutrašnjih poslova, pored opremanja Sektora za vanredne situacije, zalagati i za bolje uslove rada svih zaposlenih u sektoru. „Potreba za bržim reagovanjem neophodna je kako bi se građani i njihova imovina sačuvali, a pripadnici Sektora za vanredne situacije su uvek prvi na licu mesta i nesebično rizikuju svoje živote da bi sačuvali živote građana“, rekao je Dačić. On je kao veoma uspešnu ocenio javnu pokaznu vežbu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije pod nazivom „Ada 2024“, gde je prikazan zajednički rad vatrogasaca – spasilaca, pripadnika Helikopterske jedinice, specijalizovanih jedinica Civilne zaštite i dobrovoljnih vatrogasnih jedinica.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović ističe da su pripadnici te organizacije prisutni u svim fazama: spasavanja, pripreme i sanacije. „Znate kada prođu poplave, onda je potrebno i isušiti objeke, dezinfikovati, okrečiti, svuda tu pomaže Crveni Krst. Znači mi imamo tu ulogu od preventive preko akcije do sanacije“, rekao je Radovanović. Istakao je da se građanima čini da prošle i ove godine nije bilo toliko poplava u Srbiji, ali da je Crveni krst 20.000 puta intervenisao u okolnostima lokalnih poplava. „Ne mora to da bude velika poplava, da je zahvaćena velika teritorija zemlje pa da bude uočljivo. Lokalno se to redovno dešava. I redovno treba pomoći ljudima. Zbrinuti one koji su morali da napuste svoj boravak, pomoći im da se snađu u novom smeštaju. Prvo ih izvući, spasiti, pa onda pomoći da se snađu i vratiti na kraju“, naveo je predsednik Crvenog krsta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana