Dačić na prvoj sesiji sastanka ministara Zapadnog Balkana u Rimu tanjug

Objavljeno: 03.04.2023. 12:07 Izmenjeno: 03.04.2023. 17:11

Pored šefova diplomatija zemalja Zapadnog Balkana na sastancima u Rimu, govoriće i Varhelji, kao i švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom.

Ministar spoljnih poslova Srbije i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić započeo je učešće na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova i konferenciji o Zapadnom Balkanu u glavnom gradu Italije, Rimu. U okviru posete, šef srpske diplomatije imaće sastanak sa svojim italijanskim kolegom Antoniom Tajanijem. U toku je prva sesija Ministarskog sastanka na temu „Proces evropskih iintegracija Zapadnog Balkana: put napred“ u Vili Madama u Rimu. Na sesijama sastanaka u Rimu učestvuju ministri spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana, a pored Dačića, tu će biti premijer u tehničkom mandatu i rukovodilac Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore Dritan Abazović, ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković, Donika Gervala Švarc, ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija, kao i šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani i Olta Džačka, ministarka spoljnih poslova Albanije. Na Prvoj sesiji Ministarskog sastanka, pored ministara zemalja Zapadnog Balkana govoriće i Tajani, kao i ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrom, ali i komesar za proširenje EU Oliver Varhelji. Druga sesija održava se pod nazivom „EU-Zapadni Balkan: Zajedno unpređujemo našu saradnju“. U Rimu će takođe biti održana i konferencija „Nova vizija Zapadnog Balkana: EU pristupanje i regionalna bezbednost“, posle koje se očekuje bilateralni sastanak Dačića i Tajanija. Pored sesija ministarskih sastanaka, biće održana i dva panela, na kojima će se govoriti o regionalnog i privrednoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana. Na drugom panelu „Pružanje podrške regionalnoj saradnji i integraciji regiona Zapadnog Balkana“, između ostalih učestvovaće i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Poslednji susret Dačića i Tajanija bio je 21. marta, kada je šef italijanske diplomatije posetio Beograd. Tom prlikom italijanska strana izrazila je snažnu podršku što skorijoj integraciji Srbije u EU.

Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji, uoči početka sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Rimu, poručio je da će se razgovarati o ubrzanju procesa integracija u novom bezbednosnom okruženju. Kako je Varhelji objavio na svom Tviter nalogu, proširenje je jedan od glavnih prioriteta Evropske unije za jačanje mira, bezbednosti i prosperiteta. Pored šefova diplomatija zemalja Zapadnog Balkana na sastancima u Rimu, govoriće i Varhelji, kao i švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom.

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović boravi u Rimu na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana, odakle je poručio da politički procesi u Crnoj Gori znače sazrevanje demokratije i približavanje prioritetnom cilju – članstvu u EU. Abazović, koji obavljao i posao šefa diplomatije, u Italiji boravi na poziv potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonija Tajanija, koji je domaćin ovog sastanka. Na sastanku učestvuju i evropski komesar Oliver Varhelji i ministar vanjskih poslova Švedske Tobias Bilstrom. Abazović je na sesijama u okviru sastanka – „Evropski integracioni proces Zapadnog Balkana: put napred“ i „EU – Zapadni Balkan: zajedničko osnaživanje saradnje“, istakao potrebu za snažnijim delovanjem u adresiranju reformi u oblasti vladavine prava, fundamentalnih prava i dobrog upravljanja kao neophodnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. „Ohrabruje činjenica da se proces priključenja EU oslanja na zasluge i objektivni napredak svake od država kandidata“, naglasio je Abazović, saopšteno je iz Vlade Crne Gore. Osvrnuo se na tekuća geopolitička dešavanja koja oblikuju međunarodnu scenu i podsetio da je agresija Ruske Federacije na Ukrajinu dovela do apliciranja Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u EU. „Ovo je bio i podsetnik EU na politiku proširenja i neokončani posao sa zemljama Zapadnog Balkana“, naveo je Abazović. Kako je rekao, „zamor od proširenja“ više nije aktuelan jer je postalo jasno da je politika proširenja geostrateška investicija u stabilnu i snažnu Evropu, bazirana na demokratskim vrednostima. Tokom druge sesije, na temu odnosa EU i Zapadnog Balkana, odnosno kreiranja modela za zajedničko osnaživanje saradnje, Abazović je podsetio na značaj Samita Berlinskog procesa, održanog u Berlinu tokom prošle godine, koji je rezultirao trima regionalnim sporazumima o mobilnosti. Kako je rekao „to je bio poseban signal obnovljene posvećenosti Zapadnog Balkana evropskoj integraciji, a uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta kroz ove sporazume je osnov za buduću integraciju regiona u Jedinstveno tržište EU“. Naglasio je da se ratifikacija ovih sporazuma očekuje na sednici Skupštine koja će početi sutra, 4. aprila.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, rekao je  kako Italija želi da podrži evropske integracije celokupnog Zapadnog Balkana. Dačić je u izjavi za medije, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem, rekao da je ministarski sastanak ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana u Italiji korisna inicijativa. „Tajani je bio jasan i on je to isticao i ranije, da Italija želi da više bude prisutna u našem regionu, što nama odgovara, i da Italija želi da podrži evropske integracije celokupnog Zapadnog Balkana, što je takođe naš strateški cilj“, rekao je Dačić, koji je u Rimu učestvovao na Ministarskom sastanku i konferenciji o zapadnom Balkanu. Ponovio je da je Tajani posetio Beograd i Privredno-poslovni forum, što je jedan od najvećih poslovnih skupova kod nas u poslednjim godinama. Kasko je naveo, Tajani je posetio i srpski štand na Sajmu vina u Veroni, gde je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Albanije Edijem Ramom i premijerom Severne Makedonije Dimitrijem Kovačevskim i da time daje dinamiku u odnosima Italije, što pokazuje da podržava evro integracije. Dačić je kazao da je Tajani rekao da će do kraja godine sazvati sličan sastanak sa ministrima Zapadnog Balkana, kako bi se videli efekti saradnje.

Ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani rekao je u Rimu, posle dve sesije sastanaka ministara zemalja Zapadnog Balkana, da će se Italija zalagati da ima još jaču ulogu na Balkanu. „Italija želi da ima ulogu u ime EU na Zapadnom Balkanu. Saglasni smo da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da uđu što pre u Uniju“, kazao je Tajani. Na ministarskim sastancima govorilo se o bezbednosti na Balkanu i stabilnosti regiona, kao i o ojačavanju sporazuma iz Ohrida između Beograda i Prištine. Bilo je reči i da se zajedničkim naporima zemlje bore protiv ilegalnih migracija, ojačavaju ekonomsku saradnju i da se organizuju novi biznis forumi sa učešćem svih preduzeća regiona. Razgovarali smo dugo i o energetskim temama, o prisustvu naših vojnika u zemljama Zapadnog Balkana, koji igraju pozitivnu ulogu kako na KiM, tako i u BiH i u Albaniji, rekao je Tajani. Šef italijanske diplomatije podsetio je i da se u Veroni prethodno sreo sa predsednikom Srbije i da je zadovoljan tim razgovorima. „Evropa jeste bila u zakašnjenju kada je njega uloga u procesu integracija u pitanju, ali sada treba nadoknaditi to vreme. Najavili smo da ćemo do kraja godine organizovati drugi sastanak ministara Zapadnog Balkana kako bismo tada rezimirali dokle smo stigli sa procesom integracija“, nabeo je Tajani. Kaže da su koraci napred napravljeni kako sa evropske strane, tako i sa strane zemalja Zapadnog Balkana. kako bi se stiglo do punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Veliku broj koraka će se u ovom smeru preduzeti do leta, poručio je Tajani. Dodaje da, evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, smatra značajnim korakom u pogledu dijaloga dveju strana. Trudimo se da se situacije ne pogorša, nego poboljša , zaključio je šef italijanske diplomatije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana