Dačić i Hil potpisali Memorandum o razumevanju između Stejt departmenta i MSP tanjug

Objavljeno: 05.01.2023. 13:55 Izmenjeno: 06.01.2023. 13:51

“Očigledno je da postoji mnogo stvari koje treba da se urade u svetu oko pitanja koja su veoma važna kako za Srbiju tako i za SAD”, rekao je Hil i pomenuo rusku agresiju i povratak mira u Ukrajinu. 

foto tanjug

 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju između Stejt departmenta i Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Srbija smatra da treba povećati intenzitet međusobnih kontakata sa SAD, a samim tim i poseta, kako u Vašingtonu, tako i u Beogradu. “Mi pozdravljamo što državni savetnik (Stejt departmenta Derek) Šole dolazi u Srbiju, ako sam dobro razumeo 12. januara. Naravno, radovali bismo se i poseti državnog sekretara Entonija Blinkena. Time bi bilo potvrđeno opredeljenje aktuelne američke administracije za razvijanje partnerskih odnosa”, rekao je Dačić. On je rekao da je zadovoljan i nivoom ekonomske saradnje sa SAD koja je, kaže, prešla milijardu dolara i zahvalio Hilu što je izneo ocene koje mogu da postaknu investitore za dolazak u Srbiju. “Od velikog je značaja da je više od 30.000 radnika zaposleno u američkim kompanijama u Srbiji”, rekao je Dačić. Govoreći o Memorandumu o razumevanju, objasnio da će se na taj način uspostaviti saradnja između dva ministarstva kada je reč o razmeni zaposlenih. “Taj aranžman vidimo kao još jednu priliku za unapređenje bilaterlanih odnosa i bolje razumevanje spoljno političkih službi. Reč je o privremenom raspoređivanju oficira za vezu našeg ministarstva u odgovarajuću direkciju Stejt departmenta”, objasnio je Dačić. Hil je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma o razumevanju oko upostavljanja jednog oficira za vezu, pozicija za srpskog diplomatu koji bi radio u Stejt Departmentu. “Mislimo da je ovo prava prilika da se naša ministarstva približe i da bolje upoznamo naše diplomate. Mislim da Srbija ima tradiciju dobrih diplomata”, rekao je Hil. On je rekao da je sa Dačićem razgovarao o različitim pitanjima sa kojima se suočavaju i izrazio zadovoljstvo zbog toga što postoji zajedničko viđenje problema. “Očigledno je da postoji mnogo stvari koje treba da se urade u svetu oko pitanja koja su veoma važna kako za Srbiju tako i za SAD”, rekao je Hil i pomenuo rusku agresiju i povratak mira u Ukrajinu.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i američkog Stejt departmenta otvoren još jedan važan kanal mogućnosti za dugoročno unapređenje kapaciteta za saradnju dve zemlje. Đurić je na Tviteru ocenio da „ako se po jutru dan poznaje, u odnosima Srbije i SAD i ove godine biće sjajnih dostignuća“. „Novu godinu započeli smo potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između našeg MSP i Stejt departmenta, i tako otvorili još jedan važan kanal mogućnosti za dugoročno unapređenje naših kapaciteta za saradnju“, naveo je Đurić. On je čestitao ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, koji su juče u Beogradu potpisali Memorandum o razumevanju između Stejt departmenta i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana