Dačić: Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna tanjug

Objavljeno: 23.03.2024. 10:22 Izmenjeno: 23.03.2024. 14:55

Nema neposrednih saznanja da Srbiji preti teroristički akt. Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna, sve bezbednosne agencije će preduzeti preventivne radnje za očuvanje mira. U terorističkom aktu u Moskvi, na spisku povređenih i poginulih za sada nema srpskih državljana. Prvi savetnik Ambasade Srbije u Rusiji Snežana Pavlović rekla je da je ambasada od prve vesti […]

Nema neposrednih saznanja da Srbiji preti teroristički akt. Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna, sve bezbednosne agencije će preduzeti preventivne radnje za očuvanje mira. U terorističkom aktu u Moskvi, na spisku povređenih i poginulih za sada nema srpskih državljana.

Prvi savetnik Ambasade Srbije u Rusiji Snežana Pavlović rekla je da je ambasada od prve vesti o terorističkom napadu u kontaktu sa svim ruskim nadležnim službama i potvrdila informaciju da među poginulim i povređenim nema srpskih državljana. „Od prvih medijskih informacija o velikoj tragediji naša ambasada aktivno prati događaje. Na vezi smo sa ruskim organima, ruskim ministarstvom za vanredne situacije, i za sada nemamo zvaničnih informacija da među poginulima ili ranjenina ima naših državljana. U svakom slučaju ukoliko se to desi, tu smo da pružimo svu neophodnu pomoć“, rekla je Pavlović za Tanjug. Apelovala je na građane Srbije koji zovu ambasadu Srbije u Moskvi, da imaju strpljenja, jer ambasada nema tehničkih mogućnosti da prima nekoliko poziva u istom trenutku. „Građani su prirodno zabinuti za svoje bliske koji žive i rade u Moskvi, ali molim da imaju strpljenja, s obzirom na to da ambasada tehnički nema mogućnosti da paralelno odgovara na više telefonskih poziva već samo na jedan. Od sinoć smo organizovali dežurstvo, traje celu noć i danas se produžava, u svakom trenutku smo spremni da pružimo pomoć našim ljudima u slučaju potrebe“, ukazala je Pavlović.

Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je nakon vanredne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da nema neposrednih saznanja da Srbiji preti teroristički napad i da je situacija po pitanju bezbednosti stabilna. „Bez obzira na sve izazove sa kojima smo se suočili, imajući u vidu i situaciju u regionu, na Kosovu i Metohiji, i teroristički akt u Moskvi i razne sukobe koje postoje širom sveta, bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna“, rekao je Dačić na konferenciji za medije. On je dodao da MUP, Vojska Srbije i sve druge bezbednosne službe preduzimaju sve mere opreza i preventivne radnje kako bismo sprečili svaku mogućnost terorističkog akta ili uznemiravanje javnog reda i mira uz opasnost za živote ljudi. „To je u najkraćem bila tema današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. Prema informacijama sa kojima raspolažemo“, rekao je Dačić. Dačić je dodao i da kada je u pitanju teroristički napad u Moskvi trenutno nema podataka da je neki državljanin Srbije nastradao.

„Bez obzira na sve izazove sa kojima smo se suočili, imajući u vidu i situaciju u regionu, na Kosovu i Metohiji, i teroristički akt u Moskvi i razne sukobe koje postoje širom sveta, bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna“, rekao je Dačić. On je dodao da MUP, Vojska Srbije i sve druge bezbednosne službe preduzimaju sve mere opreza i preventivne radnje kako bi se sprečila svaka mogućnost terorističkog akta ili uznemiravanje javnog reda i mira uz opasnost za živote ljudi. „To je u najkraćem bila tema današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost“, rekao je Dačić. Dodao je i da kada je u pitanju teroristički napad u Moskvi trenutno nema podataka da je neki državljanin Srbije nastradao, a prema informacijama kojima se raspolaže jedan naš državljanin je bio na događaju na kome se desio napad. Odgovarajući na pitanja novinara o najavljenim događajima na otvorenom u našoj zemlji, Dačić je rekao da će se time baviti Ministarstvo unutrašnjih poslova i da će neki skupovi biti održani, a neki verovatno neće. Što se tiče prijateljske fudbalske utakmice između Crvene zvezde i Zenita, rekao je za sada ostaje ono što je i sinoć rečeno, tj. da će ova utakmica biti odigrana.

Sigurnost i bezbednost građana Srbije su prioritet. Sačuvaćemo našu zemlju u veoma složenim geopolitičkim okolnostima. Zadaci podeljeni i biće izvršeni, napisao je Predsednik na Instagramu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana