Da li znate šta je savremenim roditeljima najveći izazov u odgajanju dece? Studio B

Objavljeno: 23.04.2021. 11:31 Izmenjeno: 23.04.2021. 11:31

O tome kako roditeljstvo izgleda uz odgovornost na visokoj poslovnoj poziciji govori Mihaela Busu, direktorka za poslovanje kompanije Nestlé u oblasti dečje ishrane za jugoistočno evropsko tržište

Koliko puta se desilo da dobijete pridike na način na koji odgajate decu? „Dete ti je gojazno“, „kod nas se to tako ne radi“, „zašto ga ne uspavaš ranije“, samo su neki od „saveta“ koje roditelji dobijaju. Kod čak 60% roditelja širom sveta takvi komentari izazivaju osećanje spoljašnjeg pritiska, koji se kasnije manifestuje kao osećanje neadekvatnosti u roditeljskim izazovima ili usamljenosti u hiper-povezanom svetu – čak 32% roditelja kaže da se i u svetu u kom ih od prijatelja i porodice deli samo jedna poruka znaju osećati izolovano. Pritisak društva i veliki unutrašnji pritisak koji ga prati su najveći izazov sa kojim se roditelji danas suočavaju, pokazalo je istraživanje Roditeljski indeks, koje je naručila kompanija Nestlé.

U kombinaciji sa obavezama na poslu, ovi faktori mogu da dovedu do „roditeljskog šoka“ – osećanja nespremnosti za izazove koje donosi novo iskustvo. O tome kako roditeljstvo izgleda uz odgovornost na visokoj poslovnoj poziciji govori Mihaela Busu, direktorka za poslovanje kompanije Nestlé u oblasti dečje ishrane za jugoistočno evropsko tržište.

Kakvo je vaše iskustvo u roditeljstvu, dok istovremeno radite na vrlo odgovornoj poziciji u kompaniji Nestlé?

„Put roditeljstva je uvek lep, ali nikada lak. To razume i Nestlé, koji nastoji da stvori podržavajuće okruženje za svoje zaposlene, među kojima je veliki broj roditelja. Na početku 2021. godine, lansirali smo Nestlé Globalnu Politiku za Podršku Roditeljima, koja podrazumeva da u firmi postoji prostorija za dojenje, da zaposleni primaju naknadu u visini od 100% svoje plate tokom prvih 18 nedelja porodiljskog odsustva, a omogućeno je i skraćeno radno vreme bez smanjenja plate roditeljima koji se vrate na posao sa porodiljskog odsustva pre nego što dete napuni dve godine. Upravo takve mogućnosti u kompaniji su mi dozvolile da roditeljske izazove shvatim kao one koje će mi pomoći da evoluiram – i lično i profesionalno“.

Da li roditelji širom sveta imaju dovoljno vremena da se posvete svojoj deci?

„Prema istraživanju, čak 74% roditelja na globalnom nivou ima fleksibilno radno vreme. Mislim da je izuzetno važno da kompanije to omoguće svojim zaposlenima, kako bi oni kvalitetno mogli da iskoriste dan i naprave optimalan balans privatnog i poslovnog života. Tako je i u kompaniji Nestlé. Kao svetski lider u proizvodnji hrane i pića, Nestlé ima odgovornost da ulaže u ljude i njihov razvoj, kao i da promoviše kulturu zasnovanu na poverenju, poštenju i različitosti, u kojoj zaposleni zaista osećaju podršku na svom roditeljskom putu.“

Kako vidite to što, prema rezultatima Roditeljskog indeksa, čak 43% roditelja smatra da je roditeljstvo teže nego što su očekivali?

„To nije neočekivana činjenica, s obzirom na to da i iz svakodnevnih razgovora sa našim poznanicima možemo videti da roditeljstvo donosi mnogo izazova, posebno ako vam obaveze na poslu stvaraju dodatni pritisak. Uloga roditelja se uči. To mogu da potvrdim kao osoba koja iza sebe ima već skoro dve decenije iskustva kao roditelj i menadžer – istovremeno. Ipak, moj partner i ja spadamo u onih 49% ispitanika koji se slažu da se obaveze podjednako dele između roditelja. Porodicama sa samo jednim roditeljem je teško, ali kada je prisutno dvoje, na njima je da ravnomerno raspodele obaveze, da se međusobno poštuju i da uživaju u životu sa decom i čarima roditeljstva.

Na koji način roditelji najčešće dolaze do ključnih informacija koje im pomažu da donesu prave odluke o razvoju i dobrobiti svog deteta?

„Pre svega, važno je reći da je gotovo tri četvrtine roditelja izjavilo da su u svakom trenutku mogli da dođu do potrebnih informacija. Čak 66% ispitanika je savete tražilo od zdravstvenih radnika, 62% od svojih majki i drugih članova porodice, dok se sa partnerima najviše konsultovalo 44% ispitanika. Konsultacija sa drugim ljudima i njihova podrška su posebno bili važni tokom godine koju je obeležila pandemija korona virusa. Zanimljivo je da su tokom pandemije roditelji osećali manje društvenog pritiska po pitanju toga kako bi trebalo da odgajaju decu, a veći osećaj povezanosti. I mi u kompaniji Nestlé smo nastojali da pružimo osećaj povezanosti i podrške svim našim potrošačima, tako što smo osigurali kontinuirani pristup Nestlé proizvodima, a roditeljima ponudili proizvode i usluge koji im omogućavaju zdraviju i lakšu svakodnevicu.“

Roditeljski indeks pruža novi okvir za razumevanje roditeljstva širom sveta. Prvo istraživanje objavljeno je 2021. godine i naručila ga je kompanija Nestlé u svojoj želji da podrži porodice tokom prvih 1,000 dana roditeljstva – od začeća do detetove druge godine kroz Nestlé roditeljsku inicijativu . Roditeljski indeks zasniva se na podacima iz istraživanja koje je sprovela agencija Kantar od 14. januara do 27. februara 2020. godine. Predstavljen je reprezentativni uzorak roditelja sa decom do 12 meseci iz 16 zemalja. U prvom talasu istraživanja učestvovalo je 8.045 roditelja (500 po zemlji iz 16 zemalja). U drugom talasu učestvovalo je 900 ispitanika (po 300 iz SAD, Kine i Španije) u cilju utvrđivanja uticaja pandemije na indeks.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana