Cisterne sa vodom za piće na najprometnijim mestima u gradu

Objavljeno: 13.07.2023. 09:58 Izmenjeno: 13.07.2023. 09:58

Zbog najavljenih vremenskih prilika, Grad Beograd i Gradski štab za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda započeli preduzimanje preventivnih mera u uslovima visokih temperatura. Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje za područje Beograda na visoke temperature do 20. jula, kada su prognozirane visoke temperature od 38 do 40 stepeni Celzijusa, a očekuju se i […]

Zbog najavljenih vremenskih prilika, Grad Beograd i Gradski štab za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda započeli preduzimanje preventivnih mera u uslovima visokih temperatura. Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje za područje Beograda na visoke temperature do 20. jula, kada su prognozirane visoke temperature od 38 do 40 stepeni Celzijusa, a očekuju se i tropske noći sa minimalnim temperaturama od 22 do 24 stepena, saopšteno je iz Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju.

Kako se navodi u saopštenju, u narednom periodu, počev od danas, u danima kada su prognozirane ekstremne temperature, cisterne sa vodom za piće će u najtoplijem delu dana biti postavljene na nekim od najprometnijih mesta u gradu, i to na Trgu Nikole Pašića i Trgu republike – kod TC „Staklenac”, na Zelenom vencu, na Beogradskom sajmu – smer ka Čukarici, kod GO Novi Beograd – kružni tok uz zgradu ove opštine, kao i u Ulici cara Dušana u Zemunu, kod okretnice linija javnog gradskog prevoza.

Takođe, biće omogućen i neometan rad svih javnih česmi i fontana na teritoriji grada Beograda, koje su u nadležnosti Javnog komunalnog preduzeća „Beogradski vodovod i kanalizacija” i JKP-a „Zelenilo – Beograd”. Podsećamo da se gradske fontane, javne česme, kao i platoi na kojima su one postavljene svakodnevno održavaju. Kvalitet vode sa javnih česmi koje se snabdevaju vodom iz gradskog vodovoda uporedo kontrolišu JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” i Gradski zavod za javno zdravlje.

„Još jednom apelujemo na sve naše sugrađane da racionalno koriste vodu za piće, kako bi se očuvao sistem vodosnabdevanja u gradu”, navedeno je u saopštenju.

„S obzirom na to da se nalazimo u periodu sa izuzetno visokim dnevnim temperaturama vazduha i kada je potreba za vodom znatno povećana, apelujemo na sve sugrađane da savesnim i odgovornim ponašanjem, racionalno i namenski koriste vodu iz gradskog vodovoda”, navode iz Javnog komunalnog preduzeća „Beogradski vodovod i kanalizacija”. Na taj način biće omogućeno da svi Beograđani imaju dovoljno vode u slavinama onda kada im je najpotrebnija, kao i da se očuva sistem snabdevanja vodom.

Javno komunalno preduzeće „Beogradski vodovod i kanalizacija” je i ove godine obavilo sve neophodne pripremne radove kako bi spremno dočekalo letnji period. U proteklim danima vodovodni sistem je bio stabilan, a angažovanjem svih izvorišnih, proizvodnih i distributivnih kapaciteta obezbeđeno je dovoljno pijaće vode za sve potrošače u Beogradu.

Iz ovog gradskog preduzeća podsećaju da se voda iz sistema gradskog vodovoda prvenstveno koristi za piće, pripremanje hrane, kao i za održavanje lične i higijene domaćinstva.

„Beogradski vodovod” ima razumevanja za povećanu potrebu potrošača za vodom tokom leta, ali aktivnosti kao što su: navodnjavanje poljoprivrednih i zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila i zloupotreba hidranata predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Nedelja
Malo i umereno oblačno

Max: 26°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana