Cela Evropa ćuti o „Oluji“- najvećem etničkom čišćenju na evropskom tlu od 1945. tanjug

Objavljeno: 04.08.2023. 19:50 Izmenjeno: 09.08.2023. 10:31

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  u Prijedoru, na obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“, da je Petrovačka cesta najtužnija kolona u Evropi od 1945. godine i da niko neće od njih da prizna da je to bilo i najveće etničko čišćenje na evropskom tlu. „Hvala što ste […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  u Prijedoru, na obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“, da je Petrovačka cesta najtužnija kolona u Evropi od 1945. godine i da niko neće od njih da prizna da je to bilo i najveće etničko čišćenje na evropskom tlu. „Hvala što ste u ovolikom broju ovde i što se niste uplašili svih pretnji proteklih dana i nedelja“, rekao je Vučić. Kazao je da su poslednjih dana svedoci toliko licemerja i dvostrukih standarda u ponašanju velikih sila prema Srbima. „Bili smo danas na Petrovačkoj cesti, na samo jednom mestu u toj najtužnijoj koloni napravljenoj još od 1945. godine na tlu savremene Evrope, a o čemu svi namerno ćute u celoj Evropi, niko o tome neće da govori. Koristiće sve izraze moguće, egzodus, pogrom, progon… , ali neće reći da je to najveće etničko čišćenje na evropskom tlu od 1945. godine“, naglasio je Vučić.

Danas je RS teško, nije lako ni zbog sankcija, i zato sam večeras ovde, nikada više Srbija neće da zatvara svoje puteve za svoj narod, uvek ćemo biti uz narod RS, Srbija neće uvoditi sankcije.

Da li treba da se stidimo što smo u Prijedoru, on je bio prva najtužnija stanica kolone koja je bežala od stradanja, a svi za zločine treba da odgovoraju.

Na Petrovačkoj cesti poginula deca, 28 godina razmišljam kako je moguće da greškom gađate decu i starce, greške nije bilo, hteli ste da ubijete i decu i deke i bake.

Niko iz sveta, niko sa zapada nije rekao da je tužilaštvo za ratne zločine Srbije uradilo odličan posao za Petrovačku cestu, da za ubistvo dece, za te zlocicne neko mora da odgovara.

Moramo da čuvamo našu najveću vrednost, a to je nassa ljubav prema slobodi, nema ničega važnije na svetu, čuvaćemo slobodu našeg naroda i Srbije i slobodu RS, imaćete uvek podršku Srbije.

Jovana Damjanić koja je 4. avgusta 1995. godine proterana sa svog ognjišta u Kninu rekla je, na centralnoj manifestaciji povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale i proterane Srbe u vojno-policijskoj akciji „Oluja“ koja je večeras otpočela u Prijedoru, da Knin nosi u srcu i da Republiku Srpsku i Srbiju moramo čuvati još jače i još sigurnije. „Živela sam srećno detinjstvo okružena rođacima, kumovima, prijateljima, komšijama i nisam znala da postoje loši ljudi. Iz Knina sam iščupana sa svog igrališta 4. avgusta 1995. godine“, rekla je Damjanić. Dodala je da, uprkos tome što im je majka tada govorila da je sve u redu, ništa nije bilo u redu. „Iako nam je mama govorila da je sve u redu, lica ostalih ljudi i njihovi uplašeni pogledi otkrivali su da više ništa nije u redu“, rekla je Damjanić i dodala da je njena porodica automobilom sa nekoliko kofera otišla sa svog ognjišta. „Novi dom smo privremeno našli u okolini Kruševca, roditelji, sestra i ja smo tu počeli ponovo da puštamo boje u svoj život. Nakon sedam godina se zbog životnih prilika selimo u Pančevo gde sam započela svoje srednje obrazovanje u Medicinskoj školi, ali nas je život poslao na još jedno putovanje kada smo se 2004. godine preselili u Republiku Srpsku, u Prijedor gde sestra i ja završavamo srednje škole i zasnivamo radni odnos porodice“, rekla je Damjanić. Istakla je da Knin nose u srcu kao i da su ga usadili u srca svoje dece jer, kako kaže, na Srbiju imaju lepo sećanje. „Na Bogu je da oprosti, ja zaboraviti ne mogu i baš zbog toga što je Republika Srpska Krajina doživela takvu sudbinu, Republiku Srpsku i Srbiju moramo čuvati još jače i još sigurnije“, zaključila je Damjanić. Centralna manifestacija povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale i proterane Srbe u vojno-policijskoj akciji „Oluja“ počela je večeras u Prijedoru parastosom koji služi patrijarh Porfirije sa sveštenstvom u prisustvu velikog broja građana i zvaničnika Srbije i Republike Srpske. Skupu na glavnom gradskom Trgu majora Karlice prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik, predsednici parlamenata Vladimir Orlić i Nenad Stevandić, premijeri Ana Brnabić i Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ministri i drugi zvaničnici Srbije i RS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana