Čadež: „Čuvarkuća“ čuva Srbiju tanjug

Objavljeno: 30.03.2022. 13:08 Izmenjeno: 30.03.2022. 13:08

Iz PKS- a su rekli da je žig „Čuvarkuća“ za godinu i po dana ponelo oko 900 proizvoda koji će dodatno biti promovisani u 150 prodavnica širom Srbije.

Firma Pobeda iz Predejana, koja se bavi obradom povrća na tradicionalan način, dobila je žig „Čuvarkuća“ za šest svojih proizvoda, a u okviru promocije projekta „Stvarano u Srbiji“ i ovog žiga, fabriku je posetio i predsednik PKS-a Marko Čadež i poručio da „Čuvarkuća“ čuva Srbiju.

„Ovo je (ajvar) jedan od 866 proizvoda koji nosi žig potvrde kvaliteta, ali i potvrde da su ovi proizvodi stvoreni u Srbiji i od domaćih sirovina“, rekao je Čadež dok je u ruci držao teglu ajvara, čiji izvoz uskoro kreće za Nemačku.

Istakao je da ove osobine izdvajaju ovaj proizvod od ostalih i objasnio da se kupovinom proizvoda sa oznakom „Čuvarkuća“ unogome doprinosi izgradnji puteva, škola i bolnica, jer novac ostaje u zemlji.

Poručio je da je zbog toga „Čuvarkuća“ važna za razvojne aspekte zemlje i da „Čuvarkuća čuva kuću“.

On je naglasio da su vlasnici „Pobede“ pokrenula svoju proizvodnju 2020. godine u jeku pandemije i uspeli da doprinesu ekonomskom razvoju ovog kraja, kao i da sačuvaju do 200 radnih mesta.

Ljuta papričica, ajvar blagi i ljuti, kupus glavica, ribanac i kupus listovi proizvodi su fabrike iz ove varošice u blizini Leskovca, koji nose oznaku sa žigom „Čuvarkuća“ – dokaz domaćeg porekla i kvaliteta.

Prilikom obilaska „Pobede“ Čadež je razgovarao sa menadzmentom kompanije o aktielnoj situaciji u oblasti maloprodaje i snabdevenosti trgovina, kao i o značaju kupovine kvalitetnih domaćih proizvoda.

Kupujući „Čuvarkuće“, koje su rezultat akcije „Stvarano u Srbiji“, najbolje se čuva ekonomija Srbije, jer tri puta više vrednosti ostaje u zamlji, kada se kupuju domaći proizvodi.

Takođe, kupovinom ovih prozvoda, čuvaju se i srpska sela, otvaraju nova radna mesta, a mladi motivišu da ostanu u zemlji, kažu u PKS.

Privredna komora Srbije pokrenula je u junu 2020. godine akciju „Stvarano u Srbiji“, usmerenu na podršku domaćim proizvodima i proizvođačima, kao i na jačanje svesti potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda.

Žig „Čuvarkuća“ može osvojiti proizvod koji ima natprosečan kvalitet i stvoren je u Srbiji, od domaćih resursa, kao i proizvodi ili proizvodne linije koji pripadaju oblastima prerađivačke industrije, utvrđenim šifrarnikom.

Natprosečan kvalitet znači da proizvod svojim ukupnim svojstvima osigurava viši nivo merljivog kvaliteta, ima bolju funkcionalnost, višu upotrebnu vrednost, tržišnu prepoznatljivost i savremeni dizajn, kao i međunarodno priznate standarde i sertifikate.

Jedan od uslova je za dobijanje „Čuvarkuće“ je i da je proizvod na tržištu najmanje godinu dana pre upućivanja zahteva za dodelu žiga.

Proizvodi koji nose žig „Čuvarkuća“ garantovano je napravljen u Srbiji, a sve firme koje su zainteresovane da njihovi proizodi ponesu ovu oznaku, mogu se javiti PKS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana