Demonstracije u Rumuniji, najveće od 1989. godine Beta, Tanjug

Objavljeno: 02.02.2017. 00:01 Izmenjeno: 03.02.2017. 08:42

Najmanje petoro povređenih i 60 privedenih bilans je sukoba demonstranata i pripadnika bezbednosnih snaga tokom protesta u Bukureštu i drugim rumunskim gradovima – najmasovnijim od pada komunizma 1989. godine.

AP Photo/Vadim Ghirda

Po medijima, najmanje 200.000 ljudi izašlo je na ulice širom zemlje, od čega polovina u Bukureštu, protestujući protiv odluke socijaldemokratske vlade da popusti propise o suzbijanju korupcije.

U odsustvu zvaničnih saopštenja, pojedini mediji su broj demonstranata procenili na 300.000 u celoj Rumuniji. U većim gradovima Klužu, Sibijuu i Temišvaru je takođe bilo velikih skupova, a manjih demonstracija je bilo drugde.

U glavnom gradu, protest je završen sukobom snaga reda i poslednjih grupa demonstranata ispred sedišta vlade, na trgu Viktorija.

Kada se većina demonstranata razišla, policija je dospela pod paljbu petardi, kamenica, flaša, na šta je odgovorila suzavcem.

Po zvaničnim podacima, lakše su povređena dva policajca i dva demonstranata, i odvedena u bolnicu.

Hiljadu policajaca je bilo raspoređeno u Bukureštu pred demonstracije koje su počele u ranim večernjim satima i trajale skoro pet sati, uprkos polarnoj hladnoći.

Demonstracije su održane drugi dan uzastopno, zbog odluke Vlade da ublaži propise o borbi protiv korupcije revizijom Krivičnog zakona koju je pripremila vlada Sorin Grindeanua, na vlasti manje od mesec dana, od pobede Socijaldemokrata na poslaničkim izborima u decembru.

Demonstranti su osudili iznenadno usvajanje u utorak uveče hitne uredbe koja bi mogla političare osloboditi nekih optužbi. Pobuna protiv toga traje i jača već deset dana.

Nova vlada je u napetoj kohabitaciji s predsednikom Rumunije, desničarem Klausom Johanisom koji je vladinu uredbu o ublažavanjui propisa o borbi protiv korupcije ocenio kao „neprihvatljivu“, i „skandaloznu“ i rekao da očekuje da je Ustavni sud obori.

Uredba dekriminalizuje više dela i zloupotrebu vlasti, a neka od takvih dela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je prouzorokovana šteta veća od 44.000 evra.

To posebno treba da omogući da šef Socijaldemokratske partije Liviu Dragnea izbegne sudjenje zbog fiktivnih poslova koje je formalno počelo u utorak. Dragnea je hteo mesto premijera, ali je morao da podnese ostavku zbog kazne od dve godina zatvora uslovno, zbog izborne prevare.

Vlada je takođe dostavila parlamentu predlog na osnovu kojeg bi izdržavanja kazne bilo oslobodjeno 2.500 zatvorenika osudjenih na manje od pet godina zatvora, od čega takođe mogu imati koristi osuđeni političari.

Ambasade SAD, Kanade, Nemačke, Francuske, Holandije i Belgije su danas objavile retku, zajedničku izjavu kojom izražavaju „duboku zabrinutost“ zbog sporne uredbe koja „podriva“ napredak Rumunije u borbi protiv korupcije.

Evropska komisija je takodje izrazila „veliku zabrinutost“.

Vlada se oglasila samo jednom porukom, ministra pravosudja Florina Jordaćea koji na Fejsbuku tvrdi da u tim inicijativama Vlade „nema ničeg tajnog, nelegalnog ili nemoralnog“.A woman wrapped in the Romanian flag takes pictures before minor clashes erupted during a protest in Bucharest, Romania, Wednesday, Feb. 1, 2017. Romania's government decriminalized official misconduct overnight Wednesday, defying mass protests and warnings from prosecutors and the president that the move will reverse the country's fight against corruption.(AP Photo/Vadim Ghirda)

AP Photo/Vadim Ghirda

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana