Budžetska inspekcija podnela krivičnu prijavu protiv Bastaća Tanjug

Objavljeno: 07.11.2019. 11:04 Izmenjeno: 07.11.2019. 19:48

Služba za budžetsku inspekciju Grada Beograda podnela je protiv predsednika opštine Stari Gradi Marka Bastaća krivičnu prijavu Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za borbu protiv korupcije.

Prema krivičnoj prijavi, Bastać se smatra odgovornim za kršenje Zakona o budžetskom sistemu zbog niza nepravilnosti koje je, kako se navodi, utvrdila budžetska inspekcija u vanrednoj kontroli materijalno–finansijskog poslovanja opštine Stari grad za 2018. godinu, rekla je Tanjugu načelnica uprave grada Beograda Sandra Pantelić.

Budžetska inspekcija u prijavi navodi da je kontrolom konstatovano niz nepravilnosti, pa su dati činjenični opisi radnji iz kojih proizilazi izvršenje krivičnog dela – nabavka usluge posredovanja prilikom angažovanja izvršilaca za obavljanje nesistematizovanih poslova u Gradskoj opštini Stari Grad.

Krivičnom prijavom Bastaću se na odgovornost stavljaju i nepravilnosti zbog izbegavanja primene propisa koji uređuju novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, kao i u vezi sa isplatama naknade za prevoz angažovanih lica.

Tereti se i da je kao predsednik GO Stari grad 5. jula 2018. godine platio privrednom društvu „Codex trade“ d.o.o iznos od 200.000 dinara bez pravnog osnova, što je iznos koji to privredno društvo duguje N.A, čime se, kako navodi budžetska inspekcija, osnovano sumnja da je naneta šteta budžetu opštine od 200.000 dinara.

Takođe, utvrđeno je da je kao naredbodavac za izvršenje budžeta GO Stari grad, 18. juna 2018. godine izvršio isplate u ukupnom iznosu od 210.735 dinara bez pravnog osnova, za dug privrednog društva „Codex trade“ d.o.o prema Zini Al-Sattaf, čime je takođe, u tom iznosu, naneta šteta opštinskom budžetu, naodi se u prijavi.

Bastać se sumnjiči i da je izvršio plaćanja Agenciji „Nana S. V“ od skoro četiri miliona dinara, bez dokaza da su geronto domaćice iz te agencija zaista pružale pomoć u kući starim i iznemoglim licima.

Krivičnom prijavom Bastaću se na teret stavlja i umanjenje prihoda od naknade za postavljene aparata za kokice od korisnika javne površine za 40 odsto, čime je naneta šteta opštinskom budžetu za 2. 8 miliona dinara.

U krivičnoj prijavi, u koju je Tanjug imao uvid, detaljno su opisane radnje izvršenja za koje se tereti Bastać i priloženi dokazi kojima se pokrepljuju te tvrdnje, kao i računi koje je podneo D. U. u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana