Brnabić:Odnosi Srbije i SAD opet mogu biti kao pre sto godina Tanjug

Objavljeno: 25.07.2018. 22:46 Izmenjeno: 26.07.2018. 16:34

Odnosi između Srbije i SAD pre sto godina bili su na vrhuncu, a verujem da zajedničkim radom ponovo možemo stići do istih visina, poručila je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić na svečanosti u američkom Kongresu povodom 100. godišnjice otkako se ispred Bele kuće zavijorila srpska zastava.

Srpska zastava, kao što je poznato,  bila je istaknuta  u znak pijeteta za srpski doprinos i žrtve u Prvom svetskom ratu.

“Iskreno verujem da su istorijski momenti koji ujedinjavaju naše narode, kao ovaj kojeg se sećamo danas, mnogo značajniji od onih koji nas dele. Bez sumnje, potrebno je uraditi mnogo toga kako bismo se vratili tamo gde smo bili ne samo pre sto godina, već kroz našu zajedničku istoriju pa sve do pre 30 godina kada je naše tradicionalno partnerstvo i međusobna podrška prvi put dovedena u pitanje”, istakla je Brnabić.

Treba da čuvamo i negujemo nasleđe naše zajedničke borbe za slobodu i to je razlog zbog čega sam veoma srećna i počastvovana što sam ovde, rekla je premijerka pred članovima Kongresa i drugim zvanicama.

Prema njenim rečima, pođednako je važno promovisati još plodonosnije i prosperitetnije odnose između Srbije i SAD, danas i u budućnosti.

Kako je primetila, svet danas nije isti kao pre sto godina ali se I dalje suočavamo sa snažnim izazovima – izazovima na koje, kak smatra, treba da odgovorimo zajedno, kao što smo to činili ranije.

“Pozivam vas sve prisutne da se setimo snažnog prijateljstva i solidarnosti između naših predaka, da nastavimo da radimo zajedno na produbljivanju naših bilateralnih odnosa”, rekla je ona.

Kako je navela, pre sto godina saradnja između dve zemlje bila je na vrhuncu i to ne samo između naših lidera, već i između naših naroda.

Američki narod i srpska dijaspora u SAD, predvođena jednim od najvećih naučnika Mihajlom Pupinom, radili su zajedno kako bi obezbedili neophodnu pomoć Srbiji.

“Mogu da vam kaže da danas, u Srbiji ta podrška i naša zajednička borba za slobodu nikada nije zaboravljena. Moja poruka danas svima vama ovde prisutnima, narodu i liderima SAD, jeste da, zajedno, ponovo možemo dostići iste visine”, rekla je premijerka.

Kako je dodala, zajednički momenti u istoriji, iz Prvog i Drugog svetskog rata, utiču na našu sadašnjost i oblikuju našu budućnost.

Prema njenim rečima, danas je prilika za sećanje na jedinstven događaj, kada se, pre sto godina, srpska zastava zavijorila iznad Bele kuće, što je privilegija data nekome samo dva puta u istoriji SAD – Srbiji i Francuskoj.

“Tim događajem od 28. jula 1918. godine odata je počast ekstremnim žrtvama Srbije tokom “Velikog rata“. Bilo je to vreme kada je velikodušna Amerika, na čelu sa predsednikom Vudro Visonom, potpredsednikom Tomasom Maršalom i državnim sekretarom Robertom Lensingom, snažno i nedvosmisleno izrazila podršku i saosećanje narodu Srbije, jer su se naši preci neustrašivo suprotstavili snagama Austro-Ugarskog carstva, deset puta većeg od Srbije”, rekla je premijerka.

Kako je rekla, Srbija je, kao i mnogo puta u prošlosti, branila zajedničke vrednosti slobode prema kojoj su obe nacije gajile najdublju ljubav, koju su cenile i štitile.

Prema rečima premijerke, Srbija je zahvalna za tu podršku i empatiju hrabrih američkih vođa, pre sto godina.

Ona je podsetila da je Srbija u Velikom ratu, od 1914. do 1918. Godine, izgubila više od jedne četvrtine stanovništva, da su čitava vojska, vlada i značajan deo populacije bili prinuđeni na povlačenje iz domovine 1915. i to na grčko ostrvo Krf.

Na način bez presedana, naši preci su pešice prešli stotine milja preko planina tokom zime, dokazavši da će za slobodu i nezavinost žrtvovati sve, rekla je Brnabić.

“Oni su branili ta fundamentalna prava oružjem, nepoljuljanom voljom i oštrim rečima koje su se čitale i čule širom sveta ”, rekla je Brnabić, dodavši da nije mnogo poznat podatak da je srpski diplomata Milenko Vesnić imao priliku da se obrati i Senatu i Predstavničkom domu u Vašingtonu 1918. godine, istog dana kada je predsednik Vilson izneo svoj Program za mir u svetu.

Vesnić je tada rekao, navela je Brnabić, da Srbi veruju u mir, ali pođednako u pravdu i slobodu.

“Malo toga se otada promenilo – srpski narod i dalje pođednako veruje u mir, pravdu i slobodu, kako što smo još jednom dokazali, tokom Drugog svetskog rata, kada smo se borili rame uz rame sa onima, uključujući i SAD, koji veruju u život a ne smrt, u slobodu a ne uništavanje, u jednakost a ne nadmoć”, poručila je premijerka.

Zbog svih svojih žratva, Srbija danas, zahvalna svojim saveznicima i partnerima, stoji uzdignute glave i ponosna jer se tokom istorije uvek borila i pobeđivala kako bi zaštitila te vrednosti koje su danas temelj modernog sveta.

Brnabić je iskoristila ovu priliku da kongresmenu Tedu Pou uruči odlikovanje za neumoran rad i dopirnos u promovisanju prijateljstva između dva naroda i jačanje međusobnih veza.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovlastio me je da vam uručim ovo odlikovanje. Ono simboliše zahvalnost Srbije i našeg naroda na svemu što ste učinili na jačanju naših odnosa. Kogresmene Po, hvala vam od srca. Neka živi prijateljstvo između SAD i Srbije”, poručila je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana