Brnabić:Građani će živeti bolje u 2018. godini Tanjug

Objavljeno: 13.12.2017. 08:23 Izmenjeno: 13.12.2017. 17:41

Građani Srbije živeće bolje u 2018. godini, izjavila je sinoć premijerka Srbije Ana Brnabić ističući da je sigurna da svi građani, koji objektivno posmatraju stvari, vide napredak u svakom segmentu društva.

Ona je za RTS rekla da se polako vide rezulatati teških mera fiskalne konsolidacije i svakodnevnog napornog rada prethodne i ove vlade.

„Imamo smanjenje nezaposlenosti, danas je nezaposlenost negde oko 12 odsto, što je i dalje visoko, ali je više nego upola smanjena od 2013. godine“, ukazala je Brnabićeva i dodala da se nada da će u narednoj godini stopa nezaposlenosti biti ispod deset odsto.

„Mi ćemo nastaviti ovim tempom i ja se nadam da ćemo u 2018. godini doći na ispod deset odsto, dakle da ćemo ući u tu jednocifrenu stopu nezaposlenosti što je stvarno ogroman uspeh“, rekla je Brnabićeva u emisiji „Upitnik“.

Ona je podsetila da je ove godine došlo i do povećanje minimalne cene rada za deset odsto.

„Trudićemo se da dogodine, ali to uglavnom zavisi od sindikata i od poslodavaca, nastavimo ovim trendom“, objasnila je Brnabićeva.

Premijerka smatra da su dosta dobre indikacije što se tiče preduzetništva, pre svega kada je reč o olakšavanju poreza za početnike.

Naglasila je da je ove godine došlo i do povećanje plata u javnom sektoru, kao i povećanja penzija.

„U svemu tome ja vidim samo bolji život u 2018. godini“, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je naglasila da su digitalizacija, obrazovanje i inovativni projekti ključne delatnosti za uspešnost srpske privrede.

„Ja ne vidim nijedan drugi segment rasta koji će budućim generacijama omogućiti da imaju jednu zemlju koja će im omogućiti da imaju stabilan, dinamičan rast“, istakla je ona.

Na pitanje kako poljoprivreda nije prioritet, Brnabić je rekla da to nije tačno i da su ove godine značajno povećane subvencije za poljoprivredu u odnosu na prethodnu godinu i da je omogućen pristup IPARD fondovima.

„Mi smo prvi put dobili konacno zeleno svetlo za EU fondove. To je 175 miliona evra za sve poljoprivredne proizvodače“, rekla je Brnabić.

Upitana kako će to pomoći malinarima koji blokiraju puteve, Brnabić je rekla da oni moraju da se takmiče na tržištu.

„Malinari moraju da se takmiče na tržištu i niko ne može da traži da ima povlašćen status od strane države“, poručila je premijerka.

Brnabić je rekla da je ono što je obeležilo dosadašnji njen mandat i što je veliki uspeh prethodne vlade – otvaranje Muzeja savremene umetnosti i završetak Kliničkog centra u Nišu“.

„Klinički centar u Nišu je prvi klinički centar u Srbiji koji je ikada završen. Klinički centar u Beogradu nikada nije završen, ona velika zgrada nikada nije useljena“, navela je premijerka.

Na pitanje zašto se uspešna preduzeća, kao na primer „Aerodrom“, daju strancima, Brnabićeva je rekla da je to prvi primer koncesije.

„Vi dajete „Aerodrom“ u koncesiju na 25 godina. Za to dobijate jednokratnu isplatu u budžet, mislim između 350 i 450 miliona evra, onda imate godišnju koncesionu nadoknadu, zatim ulaganje u infrastrukturu od strane privatnog partnera i posle 25 godina oni sve to daju nazad Republici Srbiji“, objasnila je Brnabićeva.

Ona je rekla da će ugovor o koncesiji biti potpuno transparentan i istakla da je ponosna na tim koji je vodio ovaj proces.

Na pitanje da li je „Er Srbija“ u krizi, premijerka kaže da se ta kompanija trudi da posluje na tržištu koje je jako zahtevno i to uspeva.

„Er Srbija je jedan od ključnih elemenata zašto je Aerodrom postao tako uspešan“, dodala je predsednica Vlade.

Premijerka je rekla da joj je žao što zakon o poreklu imovine nije ranije donet i istakla da je Vladi u interesu da imovina političara bude transparenta.

Ona navodi da je zakon i njoj lično jako važan i dodaje da je njena imovina u potpunosti transparenta.

Ona je demantovala navode da je vlasnica firme „Enerdži inovejšn“ koja je, kako su naveli pojedini mediji, utrostručila prihode od kada je postala predsednica Vlade Srbije.

Kao veliki uspeh Vlade izdvojila je to što će sedište Transportne zajednice biti u Srbiji. Prema njenim rečima, to je jedan timski rad u kojem su svi dali svoj doprinos od Jadranke Joksimović, Zorane Mihajlović, do velike pomoći predsednika Aleksandra Vučića.

Brnabić je istakla da joj u radu ne fali partijska pripadnosti, da ima veliku podršku SNS-a i predsednika Vučića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana