Brnabić na prijemu kod Trampa, zahvalnost za razumevanje Tanjug, RTS

Objavljeno: 25.09.2018. 08:54 Izmenjeno: 26.09.2018. 10:53

U Njujorku počinje 73. zasedanje Generalne skupštine UN. Delegaciju Srbije predvodi predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je sinoć prisustvovala tradicionalnom prijemu kod američkog predsednika uoči generalne debate.

Premijerka je zahvalila Donaldu Trampu na razumevanju za stavove Srbije, a u četvrtak će održati i govor pred Generalnom skupštinom.

Predsednica Vlade Srbije se našla na prijemu među oko 200 svetskih zvaničnika koji su bar kratko razgovarali s predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Brnabićeva je rekla da je zahvalila Trampu u ime svih građana Srbije za jedno novo razumevanje Srbije i jednu otvorenost prema Srbiji – „da se razume naš stav i da se čuje naš glas“.

„Bilo je jako divno videti, i mislim da je to važno za građane Srbije, da Srbija zaslužuje jedno novo poštovanje u svetu, da svi prepoznaju napore predsednika Vučića da izgradimo jedan miran, stabilan, bezbedan region“, poručila je Brnabićeva.

Ističe da je dijalog Beograda i Prištine uvek prva tema, ali da se govori i o reformama u Srbiji i dobrim ekonomskim rezultatima.

Na prijemu je, navela je premijerka, „bilo puno poznatih lica i partnera, starih saveznika i predstavnika zemalja s kojima još imamo otvorena pitanja“.

„Bilo je jako zanimljivo i korisno biti na jednom mestu sa svim tim ljudima“, navela je Brnabićeva.

„Prijem je bila prilika da se vidim sa svim predvodnicima delegacija, bilo je korisno i zanimljivo. Razgovarala sam sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom, premijerom Belgije, predsednicima Kipra i Austrije, prijateljima iz regiona, pre svega premijerom Bugarske Bojkom Borisovom“, navela je premijerka.

Ana Brnabić se uoči otvaranja Generalne skupštine sastala sa republikanskim senatorom Ronom Džonsonom.

Premijerka Srbije će učestvovati i na skupu „Akcija za mir“ posvećenom mirovnim operacijama, a u sredu će učestvovati i na globalnom „Blumbergovom“ poslovnom forumu.

Sa premijerkom u delegaciji je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Uoči Generalne skupštine UN u čuvenom „Karnegi holu“ na Menhetnu, čula se srpska muzika. Održan je koncert „Putovanje kroz zvuke Srbije“, gde su se publici predstavili izvođači čija je zajednička crta ljubav prema srpskom melosu i ritmu.

Organizaciju koncerta podržalo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i brojni volonteri koji žive i rade u SAD.

 

Tramp: Srbi su dobar narod

Blic takođe prenosi da je Tramp i lično potvrdio promenu američke politike prema kosovskom pitanju i relaksiranje odnosa prema srpskoj strani.

LIst navodi da je predsednica Vlade u kratkom i srdačnom razgovoru zahvalila Trampu na promeni stava njegove administracije po pitanju Kosova, na šta joj je on kratko poručio :

„Good people“ (dobri ljudi).

Pozvaću da se ne smanjuje misija UNMIK na KiM

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da će na panelu u Njujorku, posvećenom mirovnim operacijama, pozvati da se ne smanjuje UNMIK misija na Kosovu i Metohiji.

Brnabić, koja predvodi delegaciju Srbije na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, rekla je da će na sastanku na visokom nivou pod nazivom „Akcija za mir“ istaći da više od 300 žena i muškaraca iz Srbije učestvuje u mirovnim misijama širom sveta što je, naglasila je, još jedan pokazatelj ozbiljnosti i značaja Srbije i njene predanosti miru i bezbednosti širom sveta.

Istovremeno, premijerka kaže da će panel posvećen mirovnim operacijama iskoristiti da pozove da se ne smanjuje UNMIK misija na Kosovu i Metohiji jer je to jedna od najvećih bezbednosnih misija „u i dalje kompleksnom okruženju“ na KiM.

Premijerka je uverena da će dijalog Beograda i Prištine biti tema svih sastanaka u Njujorku.

„Svi su zainteresovani za to kako taj dijalog teče. Puna podrška predsedniku Aleksandru Vučiću na njegovim hrabrim potezima i odlučnosti da proba da reši višedecenijski problem, koji je nekako najlakše političarima da ostave sa strane“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, „ceni se što Vučić pokušava da reši problem koji će uticati na regionalnu stabilnost i bezbednost, a onda i na stabilnost i bezbednost u Evropi“.

Brnabić je rekla i da je delegacija Srbije dobila poziv i da se sastane sa američkim sekretarom za trgovinu Vilburom Rosom, što nije bilo planirano.

Ona je dodala da će sastanak, za koji je rekla da „još jednom pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Amerike“ biti održan u četvrtak ili petak.

Brnabić će kasnije danas, po lokalnom vremenu, učestvovati na sastanku na visokom nivou pod nazivom „Akcija za mir“ koji je posvećen mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN.

 

Brnabić u Njujorku sa Ruteom: Srbija nema plan B kad je reć o članstvu u EU

Premijerka Ana Brnabić sastala se u Njujorku, u okviru zasedanja Generalne skupštine UN, sa holandskim premijerom Markom Ruteom, sa kojim je razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine i članstvu u EU kao ključnom spoljnopolitičkom cilju Srbije.
Predsednica Vlade istakla je da je Srbija posvećena nastavku dijaloga, kako bi se došlo do rešenja koje je prihvatljivo za obe strane.

„Članstvo u Evropskoj uniji je ključni spoljnopolitički cilj Srbije“, naglasila je Brnabić u utorak i podvukla da „nemamo plan B kada je reč o članstvu u EU“.

Premijerka je dodala da članstvo u Evropskoj uniji nije cilj sam za sebe, već da su za građane naše zemlje važne pre svega reforme koje sprovodimo na putu do punopravnog članstva u EU.

Predsednica Vlade upoznala je holandskog premijera sa najvažnijim rezultatima ekonomskih reformi u Srbiji.

„U prvoj polovini ove godine rast BDP-a bio je 4,8 odsto što je u vrhu među evropskim zemljama“, istakla je Brnabić i dodala da je cilj Vlade dugoročno održiv ekonomski rast, zasnovan na kreiranju dodate vrednosti i na inovacijama.

Brnabić i Rute razgovarali su i o reformama koje Srbija sprovodi u oblasti vladavine prava i pravosuđa.

Premijerka je istakla da je o tim temama, kao i o Kosovu i Metohiji, razgovarala sa predstavnicima organizacija civilnog društva i da je posvećena daljem negovanju dijaloga Vlade i tog sektora.

Predsednica Vlade je rekla da smatra da u Srbiji postoji sloboda medija, a da je ona uvek otvorena za razgovar sa onima koji se sa tim ne slažu.

„Uspostavili smo dijalog i redovne sastanke sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja koje vodi moj kabinet, razgovaramo o raznim temama i smatram da je veoma važno da nastavimo da negujemo dijalog“, naglasila je Brnabić, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Ona je takođe istakla značaj sastanka sa Ruteom jer je za Srbiju važna podrška Holandije na putu evrointegracija.

Dodaje da Holandija spada u grupu zemalja sa kojima Srbija često nije imala dovoljno razumevanja ali da se to sada promenilo.

„Razgovarali smo potpuno iskreno i otvoreno, sastanak je bio veoma prijatan“, rekla je ona.

Dodala je da je nama u interesu da imamo i što bolju ekonomsku saradnju sa tom zemljom.

„Imamo velike i kvalitetne holandske investitore u Srbiji“, rekla je ona uz očekivaje da se situacija na tom planu u narednim mesecima još više produbi.

 

Brnabić i Pacoli na kratko se susreli u Njujorku

Do kratkog susreta došlo je u hodnicima zgrade na Ist Riveru, kada je Pacoli prišao premijerki Srbije dok je davala izjave medijima i pozdravio se s njom.

Dok su se rukovali, premijerka ga je pitala kako i od koga je dobio dozvolu da boravi u Ujedinjenim nacijama.

„Vašu dozvolu sam dobio“, Pacoli je na srpskom „objasnio“, na šta je premijerka odgovorila: „Nije moja, da ste pitali mene….“. Pacoli je potom prokomentarisao:

„Ovo je gospođa koju uvažavamo jako puno“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana