Brnabić: Zajednički stav Srbije i zapadnih partnera da ZSO mora biti osnovana tanjug

Objavljeno: 13.02.2023. 12:48 Izmenjeno: 14.02.2023. 16:15

Premijerka je novinarima u Dubaiju rekla da se saradnja sa MMF-om nastavlja i po pitanju reformi javnih preduzeća i u javnom sektoru, što će, kako je istakla, biti deo rasta Srbije. „

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je Srbija uvek spremna za dijalog i da će uvek biti tu da razgovara sa Prištinom, ali da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana i da je to ovoga puta zajednički stav Srbije i zapadnih partnera, pre svega i EU i SAD. Odgovarajući na pitanje novinara da li je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištino i kada će se to desiti, premijerka je u Dubaiju, gde učestvuje na Svetskom samitu vlada, rekla da je Srbija je pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića pokazala koliko je spremna za dijalog, koliko je tolerantna i fleksibilna da bi održala stabilnost. „U ovom trenutku na stolu je ZSO. Zaista je došlo krajnje vreme, a bilo je možda i pre pet godina, za implementaciju Briselskog sporazuma i osnivanje ZSO, a u aprilu će biti 10 godina. Ovaj put želim da se zahvalim našim partnerima na Zapadu zato što insistiraju na osnivanju ZSO na način na koji smo potpisali 2013. i 2015. godine, i kao što smo razgovarali krajem 2022. godine. Čini se da smo ovog puta na istom stanovištu“, rekla je Brnabić. Bez obzira šta Aljbin Kurti kaže, naglasila je premijerka, zna se šta je potpisano i šta mora biti implementirano.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija potpisala stend-baj aranžman sa MMF-om vredan 2,4 milijarde evra, koji će jednim delom biti iskorišten za energetiku, a delom za stabilnost. Ona je novinarima u Dubaiju rekla da se saradnja sa MMF-om nastavlja i po pitanju reformi javnih preduzeća i u javnom sektoru, što će, kako je istakla, biti deo rasta Srbije. „Direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva najavila je da će ova godina biti teža od 2022., ali da je Srbija tokom pandemije pokazala otpornost i uspela da zadrži stabilnost. Preživela je vaša privreda i nastavila da se bori, rekla je ona. Zato nam je važan ovaj aranžman“, rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Dubaiju da se nada da će tokom ove godine biti završeni pregovori sa UAE o sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje. Brnabić je novinarima rekla da je za nju velika čast što se sastala sa predsednikom UAE šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom i prenela da su razgovarali o probudbljivanju saradnje Srbije i UAE i da je on zamolio da prenese velike pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću. „Nadamo se da ćemo tokom 2023. završiti pregovore o sporazumu o slobodnoj trogini između Srbije i UAE, što bi za nas bilo veoma značajno. Podelio je sa mnom informaciju da je svaka zemlja sa kojom su potpisali sporazum o slobodnoj trgovini utrostručila ili učetvorostručila obim saradnje već u prvoj godini nakon potpisivanja sporazuma“, rekla je Brnabić. Kazala je da su razgovrali i o globalnim izazovima sa kojima se sucocavaju sve zemlje sveta, kao i naše, ali i o tome koliko može dodatno da se produbi saradnja u oblasti IT, veštačkoj inteligenciji, biotehnologiji, istraživanju i razvoju nauke. „To smo već definisali sporazumima o saradnji vlada dve zemlje, u maju prošle godine. Naša želja je da ta saradnja ide još brže“, rekla je Brnabić, koja učestvuje u Dubaiu na Svetskom samitu vlada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana