Brnabić: Za opšti napredak potrebna integracija regiona u EU tanjug

Objavljeno: 17.06.2022. 11:42 Izmenjeno: 21.06.2022. 10:52

Brnabić je istakla da su dva ključna pirioriteta Srbije ulazak u Evropsku uniju i saradnja sa zemljama regiona, ukazujući na značaj inicijative „Otvoreni Balkan“.

foto tanjug

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je, na Prespa forumu na Ohridu, da je za opšti napredak regiona neophodno da se Zapadni Balkan integriše u Evropsku uniju.

Premijerka je na panelu „65 godina posle Rimskog ugovora: Da li je Evropa ekonomski obnovljena i integrisana?“ ocenije da to još uvek nije slučaj i da ne može biti opšteg razvoja i napretka bez integracije Zapadnog Balkana u Uniju.

Ona je istakla i da Srbija gradi puteve kako bi unapredila transport robe, ali i protok ljudi i kapitala, kako autoputem ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, tako i gradeći autoput ka Crnoj Gori i BiH.

„Kada Srbija dobije novu vladu, pitanje broj jedan biće pitanje energetike i energetske snabdevenosti, kao i izgradnja interkonektora sa Severnom Makedonijom i gasna povezanost sa Grčkom i Bugarskom“, rekla je Brnabić.

Premijerka je, odgovarajući na kritike da inicijativa „Otvoreni Balkan“ nije usklađena sa Berlinskim procesom, rekla da je upravo suprotono, jer je ta inicijativa, koja treba da olakša život građanima ovog regiona, ali i olakša privrednu saradnju, transport, u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo što danas učestvuje na panelu u okviru Prespa foruma, dodajući da joj je čast što je u gostima kod svojih prijatelja.

Na Ohridu su se okupili lideri Zapadnog Balkana, kako bi razgovarali o unapređenju odnosa i političkih dijaloga između zemalja regiona, kao i integraciji ovog dela Evrope u EU.

Osnovna tema ovogodišnjeg foruma je „Izgradnja budućnosti Zapadnog Balkana u modernoj evropskoj bezbednosnoj arhitekturi“.

Prespa forum pokrenut je prošle godine kao okvir za izgradnju poverenja i političkog dijaloga između zemalja Zapadnog Balkana, a vlasti u Skoplju označile su manifestaciju i kao platformu za zaštitu i promociju političkih sporazuma.

Ne pravi se Srbija luda, zna se zvanična pozicija EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Ohridu, da su se od predsednika pojedinih zemalja iz regiona mogle čuti „neverovatne stvari“ o Srbiji na Prespa forumu, istakavši da je jasna pregovaračka pozicija EU sa Srbijom u formi zvaničnog dokumenta u kojem se nigde ne pominje priznanje tzv. Kosova, koje se spominje u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbedosti UN 1244.

„Na predsedničkom panelu juče je najveći procenat vremena posvećen Srbiji, iako nismo imali predstavnika, ali to ih nije odvratilo da govore neverovatne stvari o Srbiji, pa smo od (predsednika Hrvatske Zorana) Milanovića čuli da se Srbija pravi luda, kao da ne zna da je za njeno učešće u EU, neophodno da prizna Kosovo“, konstatovala je Brnabić u izjavi novinarima.

Zato je, kaže, danas na panelu pokazala svima dokument, zvaničnu pregovaračku poziciju EU sa Srbijom, u kojem se u poglavlju 35, gde su ostala pitanja, pod stavkom 1, spominje normalizacija odnosa Srbije i tzv. Kosova, gde je Kosovo označeno sa zvezdicom.

„To znači da se u EU pregovaračkoj poziciji sa Srbijom poziva i kaže da je oznaka Kosova u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, koja priznaje teritorijalni inegritet međunarodno priznate Srbije, što znači Kosovo kao autonomna pokrajina u okviru Srbije“, naglasila je Brnabić.

Tu se, kaže, navodi da Srbija ostaje posvećena dijalogu pod pokroviteljstvom EU, angažuje se u postizanju novih sporazuma u novim oblastima, unapređujući proces normalizacije odnosa u dobroj veri, sa ciljem da to postepeno vodi „sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i “Kosova“ u skladu sa pregovaračkim okvirom“.

Premijerka je istakla da se nigde u zvaničnoj poziciji EU nijednom rečju ne pominje priznanje tzv. Kosova od strane Srbije.

„Ne pravi se Srbija luda, nego se oni koji govore da se to podrazumeva prave ludi kao da ne znaju zvaničnu poziciju EU. Ako EU stoji pri tome onda mora da promeni pregovaračku poziciju, a dok je ona na snazi to je zvanični dokument i nikakve druge price ne mogu da igraju ulogu“, rekla je Brnabić.

Zato je, dodaje, istakla našu poziciju, da te stvari razjasni, navodeći da Srbija mora da se bori u kompleksnim okolnosima, da nastavi ekonomski razvoj i napredak i svoj evropski put.

Brnabić je konstatovala da nikada veći fokus nekog regionalnog foruma nije bio na Srbiji, kao na Prespa forumu, još od pripremng sastanka 30. maja i prve sesije, na kojoj su se, kaže, čule neverovatne stvari od profesora Edvarda Džozefa, sa Džon Hopkins univerziteta.

„Neverovatne stvari rekao da je problem čitavog regiona etnonacionalizam Srbije i Bugarske, da je Srbija ta koja region odvlači od evropskih integracija, da je najboje da srpski uticaj u zemljama bude što manji i kao najpozitivniji primer naveo Hrvatsku, gde je srpski uticaj mali… To su neverovatne stvari od jednog profesora“, rekla je Brnabić.

Restrukturiranje EPS-a u skladu sa utvrđenim planom

Proces restrukturiranja Elektroprivrede Srbije (EPS) u skladu je sa utvrđenom dinamikom i planom, izjavila je premijerka Srbija Ana Brnabić i još jednom demantovala sve navode pojedinih medija o privatizaciji tog preduzeća.

„Imamo vršioca dužnosti direktora. Kada se izabere nova vlada, ona će dalje, putem konkursa, da izabere direktora EPS-a. Ostaje nam veliki posao da se pripremimo za zimu“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara posle učešća na Prespa forumu na Ohridu.

Brnabić je još jednom demantovala sva medijska saznanja o navodnoj privatizaciji EPS-a.

„To nikada nije bilo na stolu dok je SNS bila na vlasti“, podvukla je Brnabić.

Međunarodno pravo „polomljeno“ na grbači Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je međunarodni pravni poredak i međunarodno pravo „polomljeno 1999. i 2008. godine na grbači Srbije i srpskog naroda“ dodavši da od tada svet više nije isto mesto jer je sve postalo moguće zato što u svetu vlada zakon jačeg, a ne međunarodnog prava.

Brnabić je nakon panela na kojem je učestvovala u okviru Prespan foruma na Ohridu, a odgovarajući na pitanje novinara kako se može napraviti paralela između Kosova i Ukrajine s obzirom da je na „Kosovu ubijeno 1.000 dece, silovano 20.000 žena, počinjeni ratni zločin i genocid“, kazala da licitiranjem sa brojevima se unižavaju prave žrtve i dodala da ti podaci koje je izneo novinar, nisu tačni.

„Ne volim da pričam o brojevima jer pričamo o ljudskim životima i žao mi je što vi licitirate brojevima jer unižavate one žene koje su silovane, decu i ljude koji su pobijeni kada se tim brojevima tako koristite jer nigde ne postoje brojevi koje ste rekli jer nisu tačni i to se nije desilo. I kada je Priština pozvala da se prijave slučajevi silovanja, prijavilo se nesto više od 900 žena, što je strašno, katastrofalno, za svaku osudu, ali nemojte da pričate o 20.000“, kazala je Brnabić.

Ističe da je potpuno jasno šta je međunarodno pravo i međunarodni pravni poredak i naglašava nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

„Ni po koju cenu, ne postoji nigde u međunarodnom pravu da je neki teritorijalni integritet povrediv u određenom slučaju. On je nepovrediv i nikada se to pre nije desilo osim u slučaju Srbije i nikada posle“, podvukla je.

Kada se govori o tome ko kaže šta je dovoljno veliki razlog za agresiju na jednu zemlju, Brnabić pita ko odlučuje o tome i kaže da je i Rusija rekla da su izvršili agresiju na Ukrajinu da bi sprečili genocid koji se dešavao osam godina.

„Ne ulazim u to, meni je agresija na jednu međunarodnu priznatu državu agresija jer je teritorijalni integritet nepovrediv. Nije se desio genocid na KiM, ne postoji nijedna osuda, ne postoji ni slučaj. U ovom trenutku, teritorija KiM ostaje do dana današnjeg postkonfliktno područje sa najmanje povratnika, od svih postkonfliktnih zona na svetu“, naglasila je premijerka.

Podseća da se na KiM desio pogrom 2004. godine, da su tada srušene crkve i manastiri čak i oni pod zaštitom UNESCO-a, da su ubijani Srbi, proterani skoro svi Srbi sa teritorije južno od Ibra, da se desilo etničko čišćenje gradova – Prištine, Gnjilana, Ðakovice…

Kako kaže, četiri godine nakon toga neko proglasi nezavisnost, bez referenduma, bez ičega i neko potrči da prizna tu nezavisnost.

„Da li je tada bilo genocida, zločina? Bilo je, ali nad Srbima“, podvlači.

Ističe da ne postoji nijedan jedini princip koga se bilo ko držao kada je ili proglasio nezavisnost ili ovi drugi koji su to priznali.

Svi principi međunarodnog prava su pogaženi na najbrutalniji način, kaže premijerka i dodaje da je otvorena Pandorina kutija i da smo od tada videli različite scenarije u različitim zemljama EU.

„OK je to, ali se makar dogovorite o okvirima međunarodnog prava koji ćete da poštujete. Da li hoćete da iznad poštovanja teritorijalnog integriteta bude pravo samoopredeljenja? Dobro, ali onda tako mora da bude i onda svi moraju da imaju pravo na samoopredeljenje, a ne može neko samo zato što je veliki, jak i moćan da bira gde će da primeni jedan princip, a gde neki drugi“, poručila je Brnabić.

Pregovori sa radnicima Fijata nisu propali,Vlada stoji pri onome što je obećano

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je  da pregovori sa predstavnicima sindikata i zaposlenih u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu nisu propali, ali i dodala da su oni koji su danas pozvali na protest ponovo prekršili ono što je dogovoreno.

Odgovarajući na pitanja novinara posle učešća na Prespa forumu na Ohridu, Brnabić je istakla da Vlada Srbije ostaje pri stavu da se pregovori nastavljaju i da nisu prekinuti.

„Vlada je ispunila sve što je rekla i sve što smo obećali i mi pri tome stojimo. Nažalost, oni koji su danas pozvali na protest ponovo su prekršili dogovor“, rekla je Brnabić.

Navela je da je dogovor sa predstavnicima sindikata i zaposlenih u Fijatu jasan i da je o tome pričala na pres konferenciji posle sastanka u Kragujevcu, te da su to ponovili i predstavnici sindikata i predstavnici radnika.

„A to je da mi nećemo izlaziti sa konačnim stavom o otpremnini ili o tome šta će biti ponuđeno onim radnicima koji ostanu bez posla jer su tehnološki višak ili zato što ne žele da idu u inostranstvo na 18 ili 24 meseca pod ponuđenim uslovima, dakle da ćemo izaći tek kada se završi proces prijave radnika za inostranstvo“, rekla je Brnabić i dodala da se taj proces završava 20. juna.

„Mi smo u Kragujevcu dogovorili da ćemo nakon toga pričati o otpremninama. Oni su danas rekli “Ne, mi želimo to da znamo danas, ako to ne znamo danas mi idemo da protestujemo““, rekla je Brnabić i dodala da su time prekršili dogovor.

Istakla je da stoji pri onome što je govorila u Kragujevcu i što je dogovoreno, da Vlada Srbije stoji pri tome i da će tako i biti, te dodala da će ranijive kategorije biti zaštićene – trudnice, majke za decom do pet godina, invalidi, porodice koje su u procesu vantelesne oplodnje.

„Sve ranjive kategorije biće zaštićene tako da ne vidim čemu ovaj protest danas, ali dobro, mogu da razumem da se oni ljudi brinu za svoju budućnost. Pregovori nisu propali, Vlada Srbije nastavlja da govori i da radi onako kao što smo se dogovorili kada sam bila na sastanku u Kragujevcu“, zaključila je Brnabić.

Kad govore o Srbiji, kao u ogledalu vide svoju bruku

Premijerka Ana Brnabić izjavila je  da je Srbija u posebno teškoj situaciji pošto se njen evropski put uslovljava priznavanjem tzv. Kosova, iako se to ne pominje nigde u pregovaračkoj poziciji EU, a što je, navodi, rezultat licemerja zemalja koje su priznale tzv. Kosovo, pre svega onih iz EU.

„Ogromna je kompleksnost tog pitanja i Srbija je u specifičnoj poziciji, zato što te zemlje kada pogledaju u Srbiju, oni kao u ogledalu vide svoje licemerje, duple standarde i bruku, a to ne žele da vide“, poručila je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara na Ohridu, gde je učestvovala na Prespa forumu.

Kako je rekla, od kad je izbio rat u Ukrajini, Srbija je u još težoj situaciji, zbog ogromnog licemarja velikog broja zemalja EU i nekih drugih koje su priznale tzv. Kosovo.

„Oni se, svim srcem i dušom, bore za teritorijalni integritet Ukrajine, potpuno u skladu sa principima međunarodnog prava, za teritorijalni integritet međunarodno priznatih država, u čemu imaju našu punu podrušku. Istovremeno, taj prvi princip međunarodnog prava nije važio za Srbiju. Oni su ga prekršili 1999. i 2008. godine“, istakla je Brnabić.

Ona je upitala i kako teritorijalni integritet međunarodno priznatih država mora da se brani po svaku cenu u slučaju Ukrajine, dok u slučaju Srbije može da se prekrši.

„Kako može da se bombarduje jedna zemlja bez odluke UN, što je bila agresija Srbiju, a danas se misli da je to katastrofalno. To i jeste katastrofalno, ali kako to katastrofalno ne može da se primeni na nama“, dodala je premijerka Srbije.

Kako je rekla, pojedine zemlje stepen licemerja pokazuju i time što su prekršile Rezoluciju SB UN 1244 time što su priznali tvz. Kosovo, dok se u svim drugim problemima pozivaju na puno poštovanje rezolucija UN.

„Ko onda u ovom svetu odlučuje, pošto u ovom svetu više očigledno nema međunarodnog prava, već prava jačeg i sile? Koja rezolucija Saveta bezbednosti se poštuje, a koja ne? Terate i ucenjujete oni koje nisu priznali Kosovo da ga priznaju i time da kršite Rezoluciju Saveta bezbednosti“, ukazapa je Brnabić.

Ona je naglasila da je to presedan, koji se, kada je jednom postavljen, ponavlja.

„To će otežati put svih nas u EU i to se već dešava Srbiji. Time što se u našoj pregovaračkoj poziciji govori o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, Srbije i Kosova sa zvezdicom, koja garantuje teritorijalni integritet Srbije u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 u njenim međunarodnim granicama, i nigde se ne pominje priznavanje Kosova od Srbije, o čemu sada čujemo da se očekuje“, istakla je premijerka.

Poručila je da je to presedan i da bi bilo najbolje da se svi vrate na pozicije međunarodnog prava i međunarodnog poretka.

„Tada će sve će biti lakše, jer ono što je agresija reći će se da je agresija, ono što je poštovanje teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država će biti poštovanje teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, i njegova nepovredivost, ni po koju cenu. Onda ćemo svi znati na čemu smo“, zaključila je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana