Brnabić sutra zatvara Njujoršku berzu Tanjug

Objavljeno: 22.07.2018. 12:56 Izmenjeno: 23.07.2018. 08:31

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić imaće sutra privilegiju da, tradicionalnim udarcem u zvono, zatvori Njujoršku berzu.

 

Nakon toga Brnabićeva će se sastati sa Stejsi Kaningham, predsednicom Njujorške berze (New York Stock Exćange), saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Kaningham je u maju ove godine, postavljena na čelo kao prva žena, predsednica Njujorške berze, još od njenog osnivanja pre 226 godina.

Na Njujorškoj berzi svakog dana, još od kraja 19. veka, zvonom označavaju početak i kraj rada berze. Zvono kao signal za otvaranje i zatvaranje berze uvedeno je 1903. godine.

Njujorška berza je 1995. godine uvela tradiciju redovnog pozivanja visokih zvanica koji imaju čast da označe početak i kraj rada berze, udarcem u zvono: političara, poznatih ličnosti, biznismena, kao i predstavnika međunarodnih organizacija i građani.

Poslednji koji su imali čast da zatvore Njujoršku berzu, bili su menadžment i gosti kompanije Koka-Kola, u petak, 20. jula, a među poznatima koju su kao specijalni gosti zatvorili berzu bili su i Novak Ðoković, nekadašnji generalni sekretar UN Ban Ki-mun, rukovodstvo i partneri NASA, košarkaška zvezda Majkl Džordan, dizajner Ralf Loren, i drugi.

Njujoršku berzu posetio je veliki broj svetskih lidera i političara, među kojima i Nelson Mandela, Kofi Anan, nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder, irski premijer Leo Varadkar, nekadašnji kineski premijer Ven Ðibao, i drugi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana