Brnabić: Izborima 2. juna pokazujemo konstruktivnost,odgovornost je na svima tanjug

Objavljeno: 24.04.2024. 11:08 Izmenjeno: 24.04.2024. 11:09

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je da je Srbija u konstantnim izborima još od oktobra prošle godine. Brnabić je za TV Pink rekla da je prvi zahtev opozicije još prošle godine bio da se ide na vanredne parlamentarne i beogradske izbore do kraja godine. Dodala je da je tada opozicija rekla da će, ukoliko […]

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je da je Srbija u konstantnim izborima još od oktobra prošle godine. Brnabić je za TV Pink rekla da je prvi zahtev opozicije još prošle godine bio da se ide na vanredne parlamentarne i beogradske izbore do kraja godine. Dodala je da je tada opozicija rekla da će, ukoliko ne bude izbora, blokirati rad Narodne skupštine i pozvati građane na neposlušnost. Ona je ocenila da je to opozicija uradila u nadi da će iskoristiti majske tragedije i da će na talasu emotivnog nezadovoljstva uspeti da pobedi na tim izborima. „Predsednik je tada rekao da pokažemo i tolerantnost i demokratiju i da je uvek u redu pitati narod šta misli i da li vlast jeste ili nije izgubila kredibilitet, prihvatio je zahtev i raspisao izbore za decembar 2023. godine“, rekla je Brnabić. Dodala je da smo od tada u konstantnom, kako ga je nazvala, izbornom magnovenju. Navela je da se situacija u svetu komplikuje i da se stalno javljaju nova žarišta, kao i da je ekonomska situacija u Evropi jako loša, zbog čega evropski kontinent globalno postaje sve manje konkurentan. Brnabić je naglasila da se Srbija u takvim okolnostim odlično bori i ekonomski napreduje, što je potvrdio i Međunarodni monetarni fond (MMF). „Ministar finansija Siniša Mali je imao jako uspešnu posetu Vašingtonu, a direktorka MMF-a mu je rekla da je Srbija svetla tačka u ekonomskom smislu na evropskom kontinentu“, naglaisla je Brnabić. Ocenila je da to pokazuje da smo uspeli da idemo napred, da se borimo i da sačuvamo stabilnost i da se nastavi ispunjavanje svega obećanog, poput plana „Srbija 2027 – skok u budućnost“.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je da će beogradski i lokalni izbori biti održani 2. juna i da je i taj zahtev opozicije usvojen zahvaljujući apelu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je inicirao da se pokaže konstruktivnost i da se nakon izbora nastavi da se radi dalje. Brnabić je za TV Pink rekla da je u ovom trenutku nacionalni interes da dođe do spuštanja tenzija i da postoji dijalog između vlasti i opozicije. „Vlast u Parlamentu je nikad jača, samo lista ‘Aleksandar Vučić, Srbija ne sme da stane’ samostalno ima 129 poslanika. Zajedno sa koalicionim partnerom – Socijalističkom partijom Srbije, Jedinstvenom Srbijom, Savezom Vojvođanskih Mađara i nekim drugima, to je praktično skoro dvotrećinska većina u Parlamentu. Pa opet pokazujemo da zarad ozbiljnosti, odgovornosti i poštovanja prema svim građanima Srbije, imamo dijalog, slušamo i pokušavamo da usvojimo njihove zahteve“, istakla je Brnabić. Dodala je da danas pratimo svađu u opozicionim krugovima oko toga ko će biti na izborima, ko neće izaći, ko je prava opozicija, a ko nije. Brnabić se zahvalila svima na korektnosti i zbog toga što su vlast i opozicija uspeli da uspostave dijalog u Parlamentu. „Ti sastanci su izuzetno teški, naporni, ali opet produktivni. I to je najvažnije za naše građane. Mi smo tamo da pokažemo da smo odrasli, ozbiljni, odgovorni ljudi. Da možemo da razgovaramo i u tim razgovorima da rešavamo probleme. Nekad smo uspešni, nekad smo manje uspešni“, rekla je Brnabić. Ocenila je da je usvajanje Izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima pokazalo da su i vlast i opozicija na dobrom i pravom putu. Dodala je da će se kao predsednica Parlamenta truditi da se dijalog vlasti i opozicije nastavi i da vlast koja ima apsolutnu većinu pokaže da joj je na prvom mestu nacionalni interes i Srbija. „Bez obzira na političke razlike, mi pokušavamo da napravimo konsenzus oko nekih stvari, koliko god možemo“ naglasila je Brnabić. Istakla je da vlast i opozcija moraju da razumeju da je odgovornost na svima. „Da pokušamo da imamo unutrašnju stabilnost u najvećem mogućem spektru koliko god je to moguće. Da pokušamo da postignemo unutrašnji dijalog, zato što moramo da napravimo i vreme, prostor, moramo da sačuvamo energiju“, rekla je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana