Brnabić: Razoružaćemo Srbiju, oduzeti 90 odsto dozvola za oružje tanjug

Objavljeno: 19.05.2023. 10:14 Izmenjeno: 19.05.2023. 10:15

Što se tiče zahteva za smenom direktora BIA, Brnabićeva je ocenila da tek on i BIA nemaju nikakve veze sa tragedijama koje su se desile.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da će aktuelna vlast razoružati Srbiju i da će biti oduzeto 90 odsto dozvola za oružje, čime ćemo se svi, kako je ocenila, osećati sigurnije. Na sednici Skupštine Srbije posvećonoj bezbednosnoj situaciji u zemlji, Brnabićeva je poručila predstavnicima opozicije da je Srbija najveći broj dozvola za oružje dostigla 2008. godine, kada su na vlasti bili, kako je rekla, oni koji se danas bore protiv nasilja. Kako je navela, tada je bilo 1.172.468 dozvola, dok je 2013. taj broj smanjen na ispod 800.000. Prema njenim rečima, danas imamo 771.701 dozvolu, a na kraju prvog kvartala došlo je do smanjenja na 761.415 dozvola. „Dakle, radili smo svoj posao ozbiljno i odgovorno. Kada pogledate šta je nekada bilo i šta smo uradili, nije sistem ovde zakazao. Ali da, sada ćemo razoružati Srbiju, oduzećemo 90 odsto oružja i svakako ćemo svi biti bezbedniji“, poručila je premijerka. Ona je ocenila da se opozicija pokušava da manipuliše brojevima da bi pokazali da je neko bio neodgovoran i da nešto nije radio. „To niko ranije u Srbiji nije radio. Ni nigde u svetu. Da to politizuje na taj način“, smatra premijerka. Kako je rekla, nije čula za vladu, kao izvršnu vlast, niti jedan predlog mera za borbu protiv nasilja, osim da se smeni ministar unutrašnih poslova koji, kako smatra, radi dobro. Što se tiče zahteva za smenom direktora BIA, Brnabićeva je ocenila da tek on i BIA nemaju nikakve veze sa tragedijama koje su se desile. Što se tiče zahteva opozicije za smenom članova REM-a, premijerka je odgovorila da izvršna vlast niti bira REM, niti deli nacionalne frekvencije. „To radite vi ovde u Skupštini. Dakle, to nije predlog za vlast. Svih ovih dana niste nam dali nijedan jedini konkretan predlog šta da uradimo i kako da smanjimo nasilje u Srbiji. Kako deca i njihovi roditelji da se osećaju bezbednije. Svi predlozi, svi do jednog, bili su politički i to takođe mnogo govori o karakteru vašeg protesta“, zaključila je premijerka.

Premijerka Ana Brnabić rekla je  u Skupštini da su od 8. do 17.maja u akciji razoružavanja Srbije, građani predali 26.339 komada oružja, uključujući i minsko-ekspolzivna sredstva. Tokom obraćanja premijerke deo opozicije je držao transparente, odnosno fotografiju koju je premijerka Ana Brnabić objavila na Instagramu kao odgovor opoziciji na fotomontažu sa protesta. Deo opozicije je i dobacivao, pa ih je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić zamolio “da ne psuju i da saslušaju izveštaj koji su tražili” i poručio da neće da izriče mere. Brnabić je rekla da joj je žao što se opozicija odlučila za performans. Premijerka je u parlamentu, gde je u toku rasprava o četiri tačke dnevnog reda koje su u vezi sa masovnim ubistvima u Srbiji, kazala da je MUP nakon tragičnih događaja preduzeo niz mera. Među merama MUP-a jeste i provera držanja oružja, moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja, kontrola streljana, kao i predaja neregistrovanog oružja, a reč je o akciji koja traje do 8. juna. Predato je, kaže Brnabić, i više od million komada municije. “Želim da se zahvalim svim građanima koji su odgovorno i ozbiljno postupili I odazvali se na poziv”, rekla je Brnabić i podsetila da su se masovna ubistva u Srbiji dešavala i ranije i spomenula tragične događaje u Velikoj Ivanči, Jabukovcu, Negotinu i Leskovcu. Ona je poručila da vlada nastavlja sa implementacijom mera u borbi protiv nasilja, između ostalog, i sa akcijom razoružavanja sa ciljem da se smanji broj oružja i do 90 odsto. Plan je da se zaposli više od 1.200 novih policaca koji će raditi na bezbednosti u školama. Brnabić je nevela da Ministarstvo pravde priprema više izmena zakona, te da se razmatra smanjenje starosne granice krivično-pravne odgovornosti sa 14 na 12 godina. Ona je kazala da od opozicije želi da čuje konkretne mere ili da komentariše već donete, a ne da građanima uskraćuje pravo na slobodu kretanja protestima na Gazeli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 18°C

-

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 16°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana